Campion la kickboxing pasionat de lavandă. Marius Cocean: „Nu lăsa, române, pământul nemuncit!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marius Cocean deține de cinci ani supremația în clasamentul mondial la kickboxing, categoria Master Class. În afară de sport, el are o mare pasiune pentru agricultură. De câțiva ani organizează în Argeș și un festival dedicat lavandei.

Marius Cocean Foto: Levănțică Lili/Facebook
Marius Cocean Foto: Levănțică Lili/Facebook

Marius Cocean, în vârstă de 49 de ani, este multiplu campion național și multiplu medaliat la Campionatele Mondiale si Europene de kickboxing. Deține un club la Pitești (Aleph Club Kickboxing), care are peste 250 de practicanți, dintre care 50 sunt sportivi de performanță. Cel mai mic practicant are doar şase ani.

Pe lângă kickboxing, Marius mai are o mare pasiune pentru lavandă, pe care o cultivă încă din anul 2017. A început cu aproximativ 2.000 de plante pe 1.000 de metri pătrați și, după șapte ani de muncă și pasiune, a ajuns să aibă o cultură de lavandă pe un hectar. O afacere de familie, la care a pus umărul și părinții săi, Iuliana și Florea.

De la kickboxing la cultivatul de lavandă

Sportivul a explicat cum a reușit să integreze cele două pasiuni în viața sa: „Kickboxing-ul și agricultura, în special cultivarea lavandei, coexistă într-o armonie perfectă și mă completează în moduri diferite. Kickboxing-ul este o pasiune care mă ajută să-mi mențin sănătatea fizică și mentală, să îmi dezvolt autodisciplina și să gestionez stresul, în timp ce cultivarea lavandei este o activitate care mă conectează la natură și la ritmurile ei lente și armonioase”. 

Deși cele două activități, par total diferite, Marius susține că există mai multe puncte de legătură între ele: „Ambele necesită auto-disciplină și determinare. În kickboxing, antrenamentele regulate și auto-disciplina sunt cruciale pentru a atinge performanțe ridicate, în timp ce în agricultură, munca constantă și atenția la detalii sunt necesare pentru a obține o recoltă de calitate”.

Conexiunea cu natura Foto: Levănțică Lili/Facebook
Conexiunea cu natura Foto: Levănțică Lili/Facebook

Ambele activități implică și o conexiune cu natura. „Când am decis să înființez plantatia, mă antrenam în pădurea din satul natal și mă relaxam după antrenament exact în același loc. Pe de altă parte, cultivarea lavandei mi-a oferit oportunitatea de a lucra direct cu pământul și plantele, fiind în contact direct cu mediul natural, dar mai ales cu parfumul florilor de lavandă”, mai susține Marius.

De asemenea, ambele activități au un rol important în gestionarea stresului. Eliberează tensiunea acumulată și menține mintea și corpul sănătoase. „Am si un citat al meu prin care încerc să inspir și să evidențiez importanța muncii și a efortului constant în atingerea obiectivelor: «Nu lăsa, române, pământul nemuncit!»”, mai spune sportivul.

Pe lângă activitatea sportivă, Marius Cocean este manager și la două companii din sectorul energiei regenerabile. În plus, se ocupă intensiv și de agricultură. Pe lângă plantația de lavandă mai deține una de nuci, una de meri și două solarii de legume.

În luna iunie va avea loc, în Argeș, o „Întâlnire cu parfum de lavandă”

Acesta desfășoară, de câțiva ani, în comuna sa natală - Uda (Argeș), festivalul „Întâlnire cu parfum de lavandă”. Iar pregătirile sunt în toi. O nouă ediție a evenimentului va avea loc pe 22-23 iunie 2024. Vor fi mai multe surprize pentru cei care vor fi prezenți la acest spectacol al naturii.

Vor putea fi savurate și celebrele gogoși, făcute de mama sa, care este sufletul petrecerii și un ajutor de nădejde în gestionarea plantației de lavandă.

„Vom putea savura fasole la tuci, gogoși, sirop de lavandă și ne vom bucura de produsele ecologice din lavanda proprie: ulei esențial, apă florală de lavandă, săpun de lavandă etc.”, spune Marius Cocean.

Nu vor lipsi călușarii de la Optași-Măgura, care vor încânta vizitatorii cu dansul lor frumos, și nici sportivi de la clubul său de kickboxing care vor susține mai multe demonstrații. Vor avea loc mai multe ateliere amuzante pentru copii, precum și alte surprize. Cine își dorește un album cu amintiri e liber să prindă și apusul fantastic în lavandă.

„Plantația va servi ca loc de relaxare și refugiu pentru vizitatori, oferindu-le o experiență de neuitat în mijlocul naturii“, promite Marius.

Dragostea pentru munca pământului, o moștenire de la părinți

Părinții săi au avut un aport însemnat în gestionarea plantației de lavandă. Marius provine dintr-o familie de oameni muncitori de la țară, tatăl fiind maistru mecanic și unul dintre cei mai buni specialiști în agricultură, iar mama, o muncitoare desăvârșită, a ocupat funcția de șef de fermă înainte de 1989.

De la ei am moștenit dragostea pentru munca pământului și pasiunea în tot ceea ce am întreprins. Fără aportul și eforturile lor, nu cred că aș fi reușit să păstrez plantatia. Ca un omagiu adus lor, plantația se numește «Levănțică Lili», derivat din prenumele mamei mele, Iuliana. Tatăl meu, cu greutățile vârstei, nu mai poate depune efort, dar mama încă se implică activ, inclusiv la muncile de îngrijire specifice”, mărturisește Marius.

Gestionarea culturii de lavandă implică un efort semnificativ, mai ales că este una ecologică. „Lavanda necesită îngrijire regulată și atentă pe tot parcursul anului, de la înlăturarea buruienilor prin smulgere manuală, prășitul cu motocultorul și cosirea buruienilor cu motocoasa, acestea fiind dușmanul nr. 1 al plantei și până la recoltarea florilor și procesarea acestora pentru obținerea uleiului esențial și a altor produse derivate”, mai spune acesta.

„Kickboxingul este sportul oamenilor inteligenți”

Marius Cocean şi-a descoperit pasiunea pentru kickboxing din adolescență: „Am fost atras de acest sport văzând un antrenament la un club, unde se aflau cunoscuți luptători precum Ciprian Sora și Daniel Ghiță. M-am alăturat imediat acelui club și am câștigat câteva medalii la competiții”.

În scurt timp a adus acest sport la Pitești. „Am fost îndemnat să înființez o secție de kickboxing și la Pitești, ceea ce s-a și întâmplat. La puțin timp, am câștigat și prima medalie de kickboxing pentru județul Argeș”, spune Marius.

Deține de mai mulți ani supremația în ranking-ul mondial la kickboxing Foto: Arhivă personală
Deține de mai mulți ani supremația în ranking-ul mondial la kickboxing Foto: Arhivă personală

Marius Cocean susține că sportul i-a oferit pârghiile necesare pentru a se organiza în viață: „După ani de practică a kickboxing-ului, acum când dețin de cinci ani supremația în rankingul mondial și când mi-au trecut sute de sportivi prin mâna de antrenor, pot spune despre kickboxing că este sportul oamenilor inteligenți, tehnici și bine organizați”.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite