Cafeaua cu lavandă, devenită o nouă modă. Ce beneficii aduce și care sunt contraindicațiile

0
Publicat:

Odată cu venirea primăverii, lavanda nu numai că începe să înflorească, ci își croiește drumul și către băuturile noastre preferate. Spre exemplu, cafeaua cu lavandă capătă tot mai multă popularitate, devenind un produs aproape nelipsit din cele mai cunoscute cafenele.

Cafea cu lavandă FOTO Shutterstock
Cafea cu lavandă FOTO Shutterstock

Pe lângă notele dulci, florale și cofeina pe care această băutură o oferă, specialiștii au vorbit și despre alte beneficii.

Care sunt beneficiile lavandei

Lavanda este cel mai bine cunoscută pentru efectele sale calmante. Este folosită de mult timp în medicina naturistă, iar printre beneficiile sale pentru sănătate se numără proprietățile antioxidante, antiinflamatorii și antibacteriene.

„Levănțica are compuși puternici din plante, cum ar fi linalolul, care au fost căutați de generații, datorită capacității lor de a relaxa sistemul nervos”, a spus dieteticianul Erin Davis, pentru Yahoo! Life.

Cercetările arată că aromaterapia cu lavandă - inhalarea parfumului de lavandă - poate ajuta la reducerea stresului, la promovarea unui somn mai bun și la scăderea tensiunii arteriale. Poate chiar ameliora durerea asociată cu travaliul și cancerul. Există, de asemenea, dovezi cum că aromaterapia cu lavandă poate ajuta la reducerea anxietății și a depresiei.

Există beneficii de a bea cafea cu lavandă?

Nu neapărat, spun experții.

„În timp ce parfumul de lavandă vă poate face să vă amintiți de primăvară, adăugarea de lavandă la o băutură cu cofeină poate să nu aibă prea multe beneficii”, afirmă Davis.

Totuși, cafeaua în sine conține antioxidanți și are proprietăți antiinflamatorii, împreună cu potențiale beneficii pentru sănătate, cum ar fi reducerea riscului de diabet de tip 2 și protejarea ficatului.

Cu toate acestea, dieteticianul Lauren Manaker avertizează că băuturile de cafea, în special cele cu cofeină, îi pot face pe unii oameni să se simtă anxioși și să le afecteze negativ somnul. Nu este clar dacă levănțica poate calma și contracara aceste efecte.

Nu se știe dacă proprietățile relaxante ale lavandei depășesc proprietățile stimulatoare ale cofeinei”, spune Megan Byrd, dietetician și blogger la Coffee Copycat, pentru Yahoo Life.

Din punct de vedere nutrițional, aceste cafele cu lavandă în tendințe sunt adesea făcute cu lapte sau alternative de lapte, oferind unele proteine, vitamine și minerale. Totodată, încorporarea lavandei în băuturi sau feluri de mâncare adaugă o aromă unică.

Specialiștii recomandă și înlocuirea cafealei cu lavandă cu ceaiul din plante de lavandă, în special în cazul adulților cu vârste de 60 de ani și peste. Aceștia au raportat mai puține stări depresie și anxietate după ce au băut ceai de lavandă de două ori pe zi, timp de două săptămâni.

Manaker adaugă că levănțica poate ajuta la digestie, ajutând la calmarea disconfortului stomacal și la atenuarea simptomelor de balonare și indigestie.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite