Campanie împotriva bețivilor în anul 1971. Comuniștii s-au înfuriat după un accident teribil cu 26 copii în Argeș

0
Publicat:

La finalul anului 1971, un tragic accident de proporții făcut de un tractorist beat din Argeș i-a făcut pe liderii comuniști să declanșeze o campanie împotriva bețivilor.

Alcoolismul atinsese cote alarmante în Argeș în 1971 FOTO arhiva Adevărul
Alcoolismul atinsese cote alarmante în Argeș în 1971 FOTO arhiva Adevărul

În decembrie 1971 a făcut vâlvă o dramă petrecută în comuna Schitu Golești din Argeș. Un tractorist care băuse un litru de țuică s-a suit la volanul tractorului, ucigând un copil și rănind alți 25 de copii. Tractoristul beat criță a fost condamnat la ani grei de închisoare. Iar cazul său a făcut autoritățile comuniste să ia măsuri, cu atât mai mult cu cât pe parcursul anului 1971, pe drumurile din Argeș fuseseră depistați băuți peste 600 de șoferi.

În primăvara anului 1972, Gheorghe Năstase era prim-secretar al județului Argeș din 1968, fiind unul dintre preferații lui Nicolae Ceaușescu.

El a organizat la Casa Sindicatelor din Pitești o amplă întâlnire cu reprezentații Partidului Comunist Român din toate localitățile județului, întâlnire la care au fost prezenți și reprezentanții instituțiilor statului. Tema a fost una clară: stabilirea de măsuri pentru combaterea consumului excesiv de băuturi alcoolice din județ, consum ce dusese în anul precedent la zeci de accidente rutiere grave.

Iar discursul lui Gheorghe Năstase a fost prezentat pe larg în martie 1972 în săptămânalul „Secera și Ciocanul”, ziarul PCR din Argeș.

„Socotim necesar să punem în discuţie asemenea probleme nu pentru că în Argeş alcoolismul ar atinge proporţii îngrijorătoare, ci pentru că pe frontul larg deschis al luptei pentru dezvoltarea conştiinţei socialiste, nu putem omite acest fenomen, care alterează climatul moral al societăţii. Urmărim să readucem pe cei care au căzut victime ale acestui viciu pe drumul unei vieţi demne, urmărim mai ales să împiedicăm ca alţii să ajungă sub influenţa alcoolului, urmărim să convingem că beţia nu este altceva decât o stare de intoxicaţie, de tulburare a minţii, de dezechilibru psihic şi fizic, un pericol social”, spunea Gheorghe Năstase în fața a peste 800 de oameni, conform site-ului Universul Argeșean.

După o întâlnire ce a durat câteva ore la Pitești, s-a stabilit printre altele organizarea periodică de întâlniri în toate casele de cultură, cămine culturale și întreprinderi, întâlniri pe parcursul cărora să fie explicate clar consecințele teribile ale consumului excesiv și frecvent de alcool.

Gheorghe Năstase a rămas prim-secretar al județului Argeș până în 1973, fiind numit după aceea director al Televiziunii Române.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite