Calvarul construirii sălii de sport la o şcoală de prestigiu din Piteşti. Lucrarea, dată unei firme cu patru angajaţi

0
0
Terenul unde va fi viitoarea sală de sport la Şcoala ”Nicolae Iorga” FOTO: Denis Grigorescu
Terenul unde va fi viitoarea sală de sport la Şcoala ”Nicolae Iorga” FOTO: Denis Grigorescu

De mai mulţi ani, numeroşi elevi elevi de la şase şcoli şi două licee din Piteşti fac educaţia fizică în nişte săli de clasă vechi şi înghesuite. Compania Naţională de Investiţii a încheiat mai multe contracte anul trecut pentru realizarea unor săli de sport, însă în unele cazuri lucrările merg foarte prost.

Una dintre unităţile de învăţământ ce au nevoie acută de o sală de sport adecvată este Şcoala „Nicolae Iorga” din Piteşti, una dintre cele mai bune din oraş. Iar procedura foarte greoaie şi neseriozitatea firmei câştigătoare întârzie investiţia. 

Anunţul de participare pentru realizarea sălii de sport (inclusiv proiectare şi execuţie) a fost publicat pe platforma de achiziţii publice SICAP pe 20 noiembrie 2019. 

Numai că procedura foarte lentă a făcut ca antreprenorul desemnat câştigător, în speţă firma Antrepriza Construcţii Edilitare SRL – să semneze contractul cu Compania Naţională de Investiţii după mai bine de un an, pe 22 decembrie 2020. 

Ulterior, pe 11 ianuarie 2021 a fost emis ordinul de începerea a serviciilor de proiectare. După finalizarea acestei etape, pe 13 mai 2021 a fost avizat proiectul tehnic, fiind emis ordinul de începere a lucrărilor de execuţie cu data de 7 iunie 2021, urmând a fi predat amplasamentul către beneficiar în vederea realizării investiţiei, a cărei valoare se ridică la 2,37 milioane lei. 

Conform contractului, sala de sport de la Şcoala ”Nicolae Iorga” din Piteşti trebuia finalizată în termen de şase luni de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor. Numai că de aici au început surprizele neplăcute. Reprezentantul firmei Antrepriza Construcţii Edilitare a venit la Primăria Piteşti pentru primele discuţii legate de proiectul sălii de sport de abia pe 18 august 2021, la peste două luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor. 

Lipsă crasă de documentare

„La procedura de predare-primire a amplasamentului s-a constatat faptul că pe suprafaţa destinată obiectivului de investiţie a fost identificat un teren de sport asfaltat, fapt ce a dus la imposibilitatea predării acestuia de către antreprenor, fiind necesară viabilizarea terenului de către beneficiar, respectiv Primăria Piteşti, conform reglementărilor în vigoare”, a declarat pentru ”Adevărul” Manuela Pătrăşcoiu, director general al Companiei Naţionale de Investiţii (CNI).

Altfel spus, deşi era obligaţia sa, constructorul nu a verificat din timp dacă pe terenul unde urma să fie realizată sala de sport sunt probleme sau obstacole. Iar acest fapt este confirmat şi de către Primăria Piteşti, beneficiarul lucrării

„Constructorul, când a depus documentaţia, trebuia să vină la faţa locului, să vadă amplasamentul. Până să intre în licitaţie, trebuia să ştie ce face concret, să cunoască locul”, au precizat pentru „Adevărul” reprezentanţii Primăriei Piteşti.

Iar problemele au continuat anul trecut. După eliberarea terenului, în august 2021, a fost identificată o conductă de termoficare sub teren.

„Legat de reţelele de termoficare identificate, este vorba de o reţea a şcolii. Ştiam că este o conductă acolo, însă nu a ştiut nimeni să ne zică traseul exact. În principiu, viitoarea sală de sport nu ar fi trebuit să fie pe acea conductă. Nu era niciun plan cu poziţia exactă a conductei. După decopertare şi după ce s-a trecut la construcţia propriu-zisă, s-a observat că stâlpii fundaţiei pică într-un colţ pe conductă şi este nevoie de deviere a conductei. Am deviat ulterior foarte repede acea conductă. Din partea noastră a fost toată deschiderea pentru sprijinirea constructorului în realizarea acestei investiţii foarte utile pentru şcoală”, spun reprezentanţii Primăriei Piteşti.

Drept urmare, din nou a fost întârziată începerea lucrărilor, amplasamentul fiind predat către antreprenor pe 11 ianuarie a.c. În acest moment, lucrările sunt realizate în procent de doar 15%. 

Firmă de apartament cu contracte uriaşe cu statul

Conform datelor de la Ministerul Finanţelor, firma Antrepriza Construcţii Edilitare SRL – cea care realizează sala de sport de la Şcoala ”Nicolae Iorga” din Piteşti - este una cu puţină experienţă, fiind înfiinţată în 2015 şi având doar patru angajaţi. Practic, o firmă de apartament cu sediul în Bucureşti. Însă o firmă abonată la contracte foarte mari cu statul. 

Conform datelor de pe platforma de achiziţii publice SICAP, în perioada septembrie 2018- mai a.c. firma Antrepriza Construcţii Edilitare a încheiat 36 de contracte cu instituţii ale statului, contracte în valoare de nu mai puţin de 176,5 milioane lei. Contractele au fost încheiate cu primării din toată ţara şi includ de la reparaţii drumuri până la realizarea de săli de sport.

Anul trecut, firma cu patru angajaţi a avut o cifră de afaceri netă de 16,3 milioane lei şi un profit net de 1,5 milioane lei, conform datelor oficiale de la Ministerul Finanţelor.

„Adevărul“ a încercat să contacteze firma pentru un punct de vedere, pe numărul afişat pe site-ul Ministerului Finanţelor, pentru a vedea cum reuşeşte, cu doar patru angajaţi, să onoreze toate aceste zeci de contracte cu statul şi cum justifică întârzierile de la viitoarea sală de sport din Piteşti, însă la telefon nu a răspuns nimeni. Nici la mesajul trimis pe WhatsApp nu am primit vreun răspuns până la ora redactării articolului.

Vă mai recomandăm şi:

Reabilitarea Gării Regale Curtea de Argeş, o poveste birocratică fără sfârşit 

EXCLUSIV. Sibiu-Piteşti, autostrada melcului. Doar opt kilometri au fost realizaţi în aproape doi ani

Piteşti


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri