Bastonul dăruit lui Eminescu în 1876 de "Societatea Junimea" poate fi admirat la Muzeul Judeţean Argeş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dăruit lui Eminescu în 1876 de "Societatea Junimea” din Iaşi, bastonul este realizat într-un atelier de la mijlocul sec. al XIX-lea
Dăruit lui Eminescu în 1876 de "Societatea Junimea” din Iaşi, bastonul este realizat într-un atelier de la mijlocul sec. al XIX-lea

Bastonul dăruit lui Eminescu de "Societatea Junimea”, o piesă de tezaur a Patrimoniului cultural naţional mobil, este Exponatul lunii la Muzeul Judeţean Argeş.


Printr-o serie de manifestări care şi-au propus prezentarea lunară publicului vizitator a unor piese sau ansambluri de piese cu valoare deosebită din colecţiile muzeului, în ianuarie, publicul poate admira bastonul marelui poet aflat în patrimoniul Muzeului Judeţean Argeş. 

Bastonul este realizat într-un atelier de la mijlocul sec. al XIX-lea, din materiale exotice (fildeş, bambus), metal preţios (argint) şi piele şi i-a fost dăruit lui Eminescu în 1876 de "Societatea Junimea” din Iaşi. Are sculptată în basorelief monograma poetului (,,M.E.”), încadrată într-un decor floral. Piesa a intrat în colecţia Muzeului Judeţean Argeş în februarie 1875, fiind achiziţionată de la farmacistul Nicolae Nicolescu. 

Din anul 2007, această piesă muzeistică este clasată la categoria "tezaur" a Patrimoniului cultural naţional mobil, prin ordinul de clasare 2604 al Ministrului Culturii. Exponatul lunii va putea fi admirat de marţi până duminică între orele 9.00-17.00, la sediul Muzeului Judeţean Argeş din strada Armand Călinescu, nr. 44, intrarea fiind liberă.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite