Zimbrii din codrii Neamţului, pe timbrele Romfilatelia. Este emisiune specială FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Romfilatelia a „poposit“ iarăşi în ţinutul străjuit de masivul Ceahlău, realizând o interesantă emisiune de timbre care au în prim-plan exemparele de zimbri care hălăduie liberi prin codrii Neamţului.

Timbrele au fost puse în circulație la începutul anului FOTO Romfilatelia
Timbrele au fost puse în circulație la începutul anului FOTO Romfilatelia

Noile mărci poştale au fost introduse în circulaţie, nu întâmplător, pe 11 ianuarie 2024, ci cu ocazia Zilei Mondiale a Rezervaţiilor şi a Parcurilor Naturale, una care se serbează în fiecare an la data nemţionată. Romfilatelia a reamintit că, în România, în mai 1927, au fost instituite primele două rezervaţii naturale, ele fiind în zona Dobrogei.

„Mărcile poştale de Ziua Mondială a Rezervaţiilor Naturale ilustrează în imaginile lor zimbrul aparţinător al speciei Bison bonasus, specie de bizon care se găseşte în Europa. Imaginile mărcilor poştale cu valorile nominale de 2, 3, 6 şi 25 de lei prezintă zimbrii în diverse ipostaze surprinse în stare de libertate în Rezervaţia Vânători Neamţ“, se precizează pe site-ul Romfilatelia.

Nu este pentru prima dată când Romfilatelia pune în valoare frumuseţile Neamţului (cu ani în urmă o emisiune a vizat rarităţi ale florei şi faunei din Ceahlău).

Fotograful Gheorghe Popa a ţinut să mulţumească pentru sprijinul documentar acordat de Sebastian Cătănoiu (director) şi Vasile Balmoj (inginer) de la Administraţia Parcului Natural Vânători Neamţ.

„Sunt bucuros că am avut onoarea de a contribui cu două fotografii, plus fotografiile de fundal, de asemenea realizate la noi, la Romsilva - Parcul Natural Vânărori Neamt. Doresc să-l felicit pe Balmoj Vasile, ranger al parcului, care este contributor la această emisiune de timbre. Mulţumesc, Sebastian Catanoiu, pentru acestă oportunitate“, spune fotograful Gheorghe Popa.

Zimbrii imortalizaţi pe timbre au fost surprinşi în diverse ipostaze din Parcul Vânători Neamţ, iar manşetele minicolilor reproduc imagini inedite ale peisajului teritoriului în care aceştia convieţuiesc. Despre maiestoasele mamifere, care apăreau şi pe stema feudală a Moldovei, se spune că ultimul exemplar din această zonă a fost vânat în anul 1762, iar în Transilvania prin 1790.

Mărcile poștale surprind exemplare din Parcul Vânători FOTO Romfilatelia
Mărcile poștale surprind exemplare din Parcul Vânători FOTO Romfilatelia

În ţară, zimbrii au fost reintroduşi acum vreo 70 de ani, aduşi fiind din Polonia. Acum, Administraţia Parcului Vânători Neamţ (structură a Regiei Romsilva) are în derulare un proiect de repunere în libertate.

Pe 22 martie 2012 era consemnat un eveniment în premieră pentru România. După ani de trudă, primului grup de cinci exemplare, trei masculi şi două femele, i se dădea drumul în codrii Neamţului.

Era un pas timid, dar plin de speranţe pentru ceea ce dorea cu acest proiect al Administraţiei Parcului Vânători.

Iniţiativa refacerii acestei specii în Munţii Neamţului în libertate data de circa 15 ani, fiind făcute studii de către specialiştii de la Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice Bucureşti şi Societatea Zoologică Regală din Londra.

Anii au trecut, au fost efectuate mai multe eliberări, iar eforturile au fost răsplătite. Dacă la început se vorbea de un nucleu liber de 20-22 de animale, acum numărul zimbrilor ce hălăduie prin păduri este de peste 60.

Îmbucurător a fost faptul că viaţa în sălbăticie a mers după regulile naturii. Zimbrii şi-au mărit arealul la zeci de mii de hectare, iar în libertate au venit pe lume multe exemplare.

Zimbri prin codrii Neamțului FOTO Lică Balmoj
Zimbri prin codrii Neamțului FOTO Lică Balmoj

Pentru a se evita cosangvinizarea şi efectele ce decurg din această fecundare între exemplare înrudite, repopularea în păduri s-a făcut cu animale aduse din Anglia, Irlanda, Scoţia, Elveţia şi din alte zone ale României.

Zimbrii nu sunt un pericol pentru om, fiind sfioşi şi dau semne că ar ataca doar dacă se simt ameninţaţi. Masculii sunt solitari şi se alătură turmei numai în perioada de împerechere.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite