Wild Canoeing Tour, pe urmele plutaşilor de pe Bistriţa, sub bagheta lui Patzaichin, din Ceahlău până la mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corpul expediţionar, pe apele acumulării de la Bicaz. FOTO: Facebook
Corpul expediţionar, pe apele acumulării de la Bicaz. FOTO: Facebook

Îmbarcaţi în zece canoe, 23 de temerari au plecat de la coada lacului de acumulare Bicaz, de la Izvorul Muntelui, spre Sulina, destinaţia finală, unde-i aşteaptă mentorul competiţiei, marele campion olimpic Ivan Patzaichin.

„Am asistat la plecarea Wild Canoeing Tour, o caravană de vâslit pe lacul Bicaz, pe Bistriţa, Siret şi apoi pe Dunăre, până la Sulina. Totul în 8 zile! E un proiect pornit de Loredan Popa, campion mondial şi european, pe care am avut bucuria să-l antrenez. S-a inspirat de la Traseul Plutaşilor de pe Bistriţa. Am să-i aştept la sosire, la Sulina, pentru a-i felicita“. Acestea erau câteva dintre cuvintele rostite viner, 14 august, de Ivan Patzaichin, celebrul sportiv cvadruplu laureat cu aur la Jocurile Olimpice, campion mondial, european şi renumit antrenor roman, în comuna Ceahlău, judeţul Neamţ, la coada lacului de acumulare de la Bicaz. Tulceanul a fost prezent la o nouă ediţie a Festivalului Waterfest, care promovează ieşirea în natură prin activităţi pe apă, dar mai ales pentru a participa la plecarea unui grup de 23 de persoane într-o expediţie temerară, care presupune străbaterea, cu zece canoe, a unui traseu de 460 de kilometri, pe acumularea Izvorul Muntelui, cea mai mare de pe râurile interioare ale României, pe alte lacuri artificiale de pe Bistriţa, apoi pe Siret şi pe Dunăre, punct final fiind Sulina, la vărsarea Dunării în Marea Neagră, acolo unde-i va aştepta Ivan Patzaichin.

„Aceasta este o expediţie în care noi vrem să vedem râurile, să vedem Bistriţa, să vedem Siretul cum se varsă în Dunăre, să vedem ce se întâmplă pe aceste ape“, spunea, pentru Antena 1, Loredan Popa, unul dintre principalii organizatori, care a mai menţionat că cel mai tânăr participant are 13 ani, iar cel mai vârstnic, 71.

La reuşita acestui proiect unic în ţară, au colaborat asociaţiiile Plai Verde, Green Ties, Ivan Patzaichin - Mila 23 şi Clubul Sportiv Ceahlăul Piatra Neamţ, el intitulându-se Wild Canoeing Tour - din Ceahlău la Marea Neagră.

Unul dintre scopuri este readucerea în actualitate a ceea ce însemna „Drumului plutaşilor“ de pe Bistriţa, de sub Olimpul Moldovei la Piatra Neamţ, Bacău, Brăila, Galaţi şi până la Tulcea, transportând lemnul codrilor din Neamţ spre şes şi câmpie.

Ploaie, vânt, valuri, curenţi...

canoewild

Membrii echipajelor, înainte de plecarea din comuna Ceahlău. FOTO: Facebook

Aspecte de pe traseul expediţiei pot fi vizionate la adresele:

https://www.facebook.com/pages/category/Nonprofit-Organization/Wild-Canoeing-Tour-112327840539163/

https://www.facebook.com/112327840539163/videos/303587384285100/

https://www.facebook.com/112327840539163/videos/748532569246118/

Prima zi a expediţiei, care a început vineri, 14 august, a însemnat parcurgerea luciului de apă a acumulării de la Bicaz, în jur de 40 de kilometri, din localitatea Ceahlău şi până la baraj. Nu au fost incidente, doar că, la un moment dat, echipajele s-au distanţat unele de altele, lucru ce a stârnit comentarii maliţioase ale celor rămaşi în urmă, de genul: „Vedem noi cine ajunge la final“, „Cei din urmă, vor fi primii“ etc. Alte replici pot fi ascultate vizionând filmuleţele postate pe Facebook - Wild Canoeing Tour. De la barajul de la Bicaz, temerarii expediţiei au poposit, tot în prima zi, „La Caiace“, pe Lacul Bâtca Doamnei, lângă Piatra Neamţ, unde a fost organizat un festival de sporturi nautice, cu muzică folk şi degustări de preparate tradiţionale.

La finalul manifestării, primarul Dragoş Chitic şi viceprimarul Bogdan Gavrilescu au înmânat sportivilor steagul municipiului Piatra Neamţ, pentru a-l purta până la finalul acestei inedite călătorii. A doua zi a initerariului propus a însemnat ajungerea la Bacău şi de aici la Sascut, străbătând acumulările de la Bereşti şi Călimăneşti, pe Siret, dar au apărut şi primele probleme. Nu majore, dar le-au dat bătăi de cap vâslaşilor, punându-le la încercare forţa fizică. Când erau la Răcăciuni, pe lacul de pe râul Bistriţa, a început să plouă şi să bată vântul, s-au creat valuri destul de mari, astfel că înaintarea s-a făcut cu dificultate. „Duşmani ne sunt, la Răcăciuni, vântul, valurile şi ploaia. Sunt şi curenţi puternici, înaintăm greu, dar o s-o ducem (expediţia - n.r.) la bun sfârşit“, povesteşte, tot într-un filmuleţ, unul dintre competitori.

60 de kilometri de vâslit zilnic

Imagine indisponibilă

Străbătând Lacul Izvorul Muntelui. FOTO: Facebook

Planul expediţiei este ca participanţii la expediţie să străbată aproximativ 60 de kilometri zilnic,astfel că în ziua a treia, de la Adjud, s-a ajuns la Rezervaţia Naturală Pădurea Merişor şi apoi în satul Nămoloasa. În ziua a patra, din satul Nămoloasa s-a vâslit până la Şendreni, judeţul Galaţi, iar marţi, 18 august, planul era să se ajungă până la Isaccea.

Echipajele sunt formate din poliţişti de la inspectoratele judeţene Neamţ şi Braşov, un procuror, un medic, studenţi şi oameni de afaceri, toţi având o pasiune comună - sportul. Trebuie menţionat că în aventura pe apă, alături de Loredan Popa, multiplu campion naţional, mondial şi european la caiac-canoe, în prezent angajat la Serviciul Investigaţii Criminale Neamţ, este şi fratele său geamăn, Ciprian, ofiţer la Poliţia Braşov, şi el cu nenumărate titluri la acelaşi sport şi fost elev al lui Patzaichin la lotul naţional.

Loredan Popa a explicat şi un alt scop al proiectului: „Vrem să mobilizăm cetăţenii din Neamţ şi nu numai, pe toţi pe care îi vom cunoaşte de-a lungul expediţiei să conştientizeze splendoarea naturii şi să o respecte. Vrem să încurajăm familiile să petreacă în armonie cu natura, să facă mişcare şi să înţeleagă importanţa apelor României. Ne inspirăm foarte mult din proiectul Rowmania, al domnului profesor Ivan Patzaichin“.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Secretul lui Ivan Patzaichin, omul Deltei: „Uram peştele în copilărie, mâncam de trei ori pe zi. Doar duminica mama tăia câte o găină, atunci eram fericit“

VIDEO Primul refugiu pescăresc din Delta Dunării care are apă potabilă. Ivan Patzaichin: „Este un mit că apa de Dunăre face ciorba bună“

 : 

Piatra NeamţPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite