VIDEO Părintele Iustin Pârvu a devenit cetăţean de onoare post-mortem la Baia Sprie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iustin Parvu

Consilierii locali ai oraşului maramureşean au fost de acord să acorde această distincţie părintelui care a muncit aproape 5 ani în minele de plumb, din cei 16 ani în care a stat închis în temniţele comuniste.

Demersul pentru acordarea acestui titlu părintelui arhimandrit Iustin Pârvu a aparţinut ziarului Gazeta de Maramureş. În fapt, publicaţia a militat pentru acordarea post-mortem a distincţiei de cetăţean de onoare pentru şase personalităţi care au trăit şi au murit pentru valorile care dau identitate Maramureşului şi ţării: Iuliu Maniu, Gheorghe Brătianu, Iuliu Hossu şi Aurel Vişovan, la Sighetu Marmaţiei; Iustin Pârvu, la Baia Sprie şi Nicolae Steinhardt, la Târgu Lăpuş.

„Am adunat zeci de propuneri şi mesaje de susţinere. Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici Maramureş, subfiliala Sighetu Marmaţiei, susţine demersul nostru, dar şi preşedintele AFDPR, Octav Bjoza a anunţat că şi structura centrală a Asociaţiei susţine acest demers. Datorită deschiderii deosebite şi susţinerii arătate de Victor Roncea şi Civic Media, demersul a devenit unul naţional, adunând susţinători importanţi din ţară şi din străinătate“, se arată în ediţia electronică a Gazetei de Maramureş.

La Baia Sprie, proiectul de hotărâre iniţiat de primarul Dorin Vasile Paşca  a trecut cu votul unanim al Consiliului Local.

Titlul acordat post-mortem părintelui Iustin Pârvu va fi conferit pe 14 septembrie, atunci când va avea loc slujba şi parastasul anual de la vechea intrare în colonie. Cu această ocazie va avea loc şi simpozionul „Triunghiul morţii”.

După 1952, Baia Sprie a devenit colonie de muncă forţată pentru deţinuţii politici. Colonia era aşezată într-o căldare înconjurată de munţii Gutinului şi reprezenta locul de muncă al celor 7-800 de condamnaţi la pedepse mari. Primii deţinuţi au fost aduşi de la Aiud, apoi au sosit deţinuţi pedepsiţi de la alte închisori, iar după închiderea Canalului, o parte dintre supravieţuitori au fost dirijaţi aici.

Piatra NeamţPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite