VIDEO FOTO Alai colorat sub Pietricica. Tradiţiile de sărbători din Neamţ prezentate într-un festival în aer liber

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Formaţii de datini şi obiceiuri din Neamţ, Bacău şi Iaşi au luat parte vineri, 19 decembrie, la festivalul „Steaua sus răsare” de la Piatra Neamţ. Participanţii au defilat prin zona centrală a oraşului şi au făcut urările de sărbători de pe scena amenajată în Piaţa Ştefan cel Mare.

Cea de-a 46-a ediţia a Festivalului de datini şi obiceiuri „Steaua sus răsare” a reunit la Piatra Neamţ ansambluri reprezentative de jocuri şi tradiţii specifice sărbătorilor din Neamţ, dar şi din judeţele învecinate, Bacău şi Iaşi. Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” organizatorul evenimentului, le-a pregătit locuitorului oraşului un spectacol la care au contribuit unele dintre cele mai spectaculoase formaţii de datini şi obiceiuri. 

La orele prânzului, în Piaţa Ştefan cel Mare se adunaseră membrii ansamblurilor folclorice „Mioriţa” din Piatra Şoimului, Alaiul de datini şi obiceiuri Taşca, „Izvoarele Borcutului” Borca, Alaiul de datini şi obiceiuri Răuceşti. Au fost prezenţi şi membrii  Bandei lui Bujor din Grinţieş, Alaiul de datini şi obiceiuri Ştefan cel Mare, „Sumănarii” din Trifeşti şi Ansamblul „Floricică de la munte” al Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare”. Urşii din Asău (judeţul Bacău) au fost între cele mai spectaculoase formaţii. 

Cetele de colindători, urători şi mascaţi şi-au întâmpinat publicul cu frumuseţea colindelor, a pluguşorului şi a sorcovei, dar şi cu jocul arhaic al caprei, ursului şi cerbului. 

A fost un ceremonial simbolic al vieţii şi al morţii, în care masca trece graniţele şi reuneşte lumea de aici cu cea de dincolo, iar timpul moare doar pentru a putea renaşte. 

Toate formaţiile participante la festival au defilat prin oraş, pe traseul Teatrul Tineretului – Casa de Cultură – Muzeul de Istorie – Hotel Ceahlău, după care le-au făcut urările locuitorilor urbei de pe scena amplasată în faţa Parcului Central. Tot acolo a avut loc timp de peste trei ore şi spectacolul ansamblurilor folclorice.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite