Un şofer spaniol, condamnare ridicolă după opt ani de procese. Doar o amendă penală după un accident cu opt victime

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şoferul spaniol a supravieţuit, deşi suferise răni foarte grave. FOTO Monitorulneamt.ro
Şoferul spaniol a supravieţuit, deşi suferise răni foarte grave. FOTO Monitorulneamt.ro

Procesul unui cetăţean spaniol, care, beat fiind, a comis un foarte grav accident, soldat cu opt victime, este pe cale de a se termina după opt ani.

Procesul unui grav accient de circulaţie, care a fost provocat de un cetăţean spaniol, soldat cu victime multiple este aproape de final, după mai bine de 8 ani de la comiterea lui. Instanţa de fond, Judecătoria Piatra Neamţ, s-a pronunţat deja şi a aplicat inculpatului doar o amenă penală, în cazul în care au fost rănite opt persoane. 

Numai că, societatea de asigurări pentru daune a atacat

decizia magistraţilor de la instanţa din Piatra Neamţ, urmând ca judecătorii de la Curtea de Apel Bacău să se pronunţe definitiv, săptămâna viitoare. În cauză a fost inculpat Diaz Gomez Javier, accidentul provocat de acesta având loc pe 28 octombrie 2013, în localitatea Zăneşti. 

La data menţionată, cetăţeanul străinul a intrat cu maşina într-un mijloc de transport în comun oprit într-o staţie pentru a lua un călător. Spaniolul şi alte şapte persoane au fost

grav rănite, dar numai patru victime au fost părţi civile în procesul penal. 

La finele procesului, magistraţii de la Judecătoria Piatra Neamţ l-au găsit vinovat pe spaniol de conducere sub influenţa alcoolului. A fost condamnat la 300 de zile de amendă, pentru această faptă. Altfel spus, 100 lei/zi amendă, adică o sancţiune penală de 30.000 lei. Aceeaşi decizie a fost stabilită pentru vătămarea corporală din culpă a patru persoane. Cele două sancţiuni au fost contopite şi a rezultat o amendă penală de 40.000 de lei. 

„Atrage atenţia inculpatului Diaz Gomez Javier asupra dispoziţiilor Art. 63 Cod penal, potrivit cărora, dacă persoana condamnată, cu rea-credinţă, nu execută pedeapsa amenzii, în tot sau în parte, numărul zilelor - amendă neexecutate se înlocuieşte cu un număr corespunzător de zile de închisoare şi, în cazul înlocuirii pedepsei amenzii cu pedeapsa închisorii, unei zile-amendă îI corespunde o zi de închisoare“, conform instanţei. 

Răni foarte grave suferite de autorul accidentului 

În ceea ce priveşte latura civilă a procesului, firma la care era asigurată maşina condusă de străin trebuie să achite către cele patru victime daune de 261.000 lei, iar spaniolul este bun de plată cu 10.000 de lei, cheltuieli judiciare. Rămâne de văzut ce va stabili Curtea de Apel Bacău la finele procesului, fiind vorba de o decizie definitivă, ce va fi fi emisă săptămâna viitoare. 

Pe 28 octombrie 2013, nedoritul incident a avut  loc în jurul orei 19:30, la Zăneşti, când un microbuz, care circula către Piatra Neamţ şi în care se aflau şoferul şi alţi cinci călători, a oprit în staţie pentru a lua un alt pasager. În timp ce vehiculul era staţionat, a fost lovit din spate autoturismul la volanul căruia se afla un cetăţean spaniol de 38 de ani. 

În urma impactului, maşina străinului, un BMW X5, a fost făcută praf, spaniolul rămânând încarcerat. Şi

călătorul care urma să urce în autobuz a suferit leziuni grave, la fel ca şi o parte dintre cei aflaţi în microbuz. Cadrele de la Ambulanţa Neamţ au găsit opt victime, dintre care două erau în stare foarte

gravă. Şoferul spaniol a fost diagnosticat cu politraumatisme, fractură de bazin şi un traumatism cranio-cerebral acut. 

El a ajuns la Spitalul Judeţean Neamţ, alături de pasagerul care tocmai voia să urce în autobuz, un tânăr de 22 de ani, acesta fiind diagnosticat cu traumatisme faciale, craniene şi un edem cerebral. Răniţi au fost şi doi fraţi, de 14, respectiv 15 ani. Dată fiind dinamica accidentului şi faptul că microbuzul a fost proiectat la 15 metri de locul impactului, anchetatorii au concluzionat că străinul conducea cu viteză foarte mare. 

La Judecătoria Piatra Neamţ procesul a început pe 17 martie 2016 şi s-a încheiat pe 25 ianuarie 2021.

După apelul asiguratorului, pe 10 iunie 2021, dosarul a intrat pe rolul Curţii de Apel Bacău şi se va încheia săptămâna viitoare, la mai bine de 8 ani de la teribilul accident. 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Şofer încarcerat după coliziunea dintre două camioane de mare tonaj. Accidentul a avut loc pe E 85

O primărie investeşte milioane de euro în biciclete. Detaliile unui proiect de mobilitate urbană

Piatra NeamţPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite