Un preot cu har de la poalele Ceahlăului a murit pe scaunul de spovedanie din biserica satului său

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preotul Chiorbeja a slujit vreme de 49 de ani FOTO Doxologia.ro
Preotul Chiorbeja a slujit vreme de 49 de ani FOTO Doxologia.ro

Preotul Dumitru Chiorbeja, parohul de la Dreptu, comuna Poiana Teiului, judeţul Neamţ, a trecut la cele veşnice în timp ce spovedea credincioşii din parohie, el fiind foarte respectat în cadrul Protopopiatului Ceahlău.

Preotul Dumitru Chiorbeja, parohul de la Dreptu, comuna Poiana Teiului, judeţul Neamţ, a murit în ziua de 20 noiembrie 2021, chiar în biserica satului, în timp ce spovedea enoriaşii pe care urma să-i împărtăşească la slujba de a doua zi. 

Părintele Chiorbeja era respectat de consăteni şi în cadrul Protopopiatului Ceahlău, pentru haru-i duhovnicesc. 

Născut în 1952, la Dreptu, el a slujit în această parohie vreme de 39 de ani, alţi zece petrecându-i la câteva biserici din judeţul Suceava. 

Preotul Dumitru Chiorbeja are trei fii. Unul dintre ei, Dumitru, este absolvent de Teologie, fiind preotul Parohiei Cinstirea Icoanei Maicii Domnului cea de toţi fericită din Haugesund, Norvegia. Ceilalţi doi, Ciprian şi Cătălin, sunt angajaţi în cadrul Ministerului Apărării Naţionale. 

„La Parohia Dreptu, s-a dovedit a fi un bun slujitor a lui Dumnezeu şi un harnic gospodar. A pictat biserica parohială, care a fost sfinţită la data de 4 octombrie 1998, de către Prefericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii 

Ortodoxe Române, în vremea slujirii ca Mitropolit al Moldovei şi al Bucovinei. Cu acest prilej, i-a fost acordată distincţia de iconom stavrofor“, a precizat, pentru Doxologia.ro, Mihai Damian, parohul din Ceahlău. 

Printre cei care transmis mesaje la moartea preotului din judeţul Neamţ se află şi părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord. L-a cunoscut personal, ultima dată întâlnindu-se chiar în acest an, 7 august, de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla, slujind împreunţ la hramul Schitului Poiana Maicilor, la poalele muntelui Ceahlău. 

„Părintele Dumitru a trecut la veşnicele lăcaşuri în timp ce se afla în scaunul de Spovedanie, înarmat cu epitrahilul, crucea şi rugăciunea (...). O viaţă de luptă şi trudă încheiată eroic, aşa cum se cuvine celor care se află în prima linie a Bisericii Luptătoare. (...) Impresionat de lucrarea sa misionară, i-am conferit cu mare bucurie Crucea Nordului, distincţia cea mai înaltă a Ortodoxiei româneşti boreale“, a transmis episcopul Macarie, citat de Doxologia.ro.

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Jurnal de poliţist rutier: „Cel mai greu moment? Când dai de veste că cel drag nu mai e. Te încarci cu durerea lor"

Poveşti la căpătâiul Dragăi Olteanu Matei: „Să fim bucuroşi că am avut-o printre noi atâţia ani“

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite