Premieră naţională. Ciprian Porumbescu poate fi „ascultat“ la Altarul din Poiana Liniştii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Schitul dăinuie de prin secolele XV - XVI FOTO Mănăstirea Neamţ
Schitul dăinuie de prin secolele XV - XVI FOTO Mănăstirea Neamţ

Înaintea hramului Schitului Vovidenia, va fi lansat un album de cântece religioase, care cuprinde şi axioane compuse de Ciprian Porumbescu, înregistrate în premieră naţională

Obştea Schitului Vovidenia, lăcaş situat în apropierea Mănăstirii Neamţ, lângă Casa memorială a mitropolitului Visarion Puiu - Muzeul Mihail Sadoveanu, face ultimele pregătiri pentru hram, la fel ca în fiecare an de marea sărbătoare creştină a Intrării Maicii Domnului în Biserică, pomenită în calendarul bisericesc pe 21 noiembrie. 

Ceremonialul religios va începe în ajun, cu slujba privegherii şi va continua, duminică, cu Sfânta Liturghie şi pomenirea ctitorilor. Sâmbătă, de la ora 18.00, va avea loc şi un moment special. Va fi lansat un album de muzică religioasă,

„Bucură-te, Împărăteasă Maică“, înregistrat în biserica schitului de corul aşezământului. 

După cum se menţionează pe pagina de Facebook a Schitului Vovidenia, noul CD cuprinde şi patru axioane compuse de Ciprian Porumbescu, înregistrate în premieră

naţională, alături de alte cântări şi versuri din lirica românească, închinate Maicii Domnului. 

Axionul este un imn religios în care se repetă cuvintele „e vrednic”, sau alte expresii sinonime, cu referire la divinitate. La hramul din acest an va sluji şi părinte Nichifor Botoşăneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, ca delegat al IPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Arhimandritul Mihail Daniliuc, egumenul lăcaşului monahal, a explicat însemnătatea marii sărbători pe portalul creştin-ortodox Doxologia:

„Are o semnificaţie foarte profundă, deoarece este aşezată la şapte zile de la începerea postului Naşterii Domnului. Este, aşadar, prima sărbătoare din cadrul postului Naşterii Domnului, semnificaţie care poate fi sintetizată în cuvântul «pregătire», căci noi ne pregătim prin post şi rugăciune, prin fapte de milostenie, să îl întâmpinăm pe Hristos care tainic vine în viaţa noastră precum tainic a coborât din înaltul cerului în peştera din Betleem, s-a Înomenit pentru noi ca pe noi să ne îndumnezeiască“. 

Loc preferat de pustnici 

Schitul Vovidenia este denumit şi Altarul din Poiana Liniştii, deoarece în secolele trecute acest loc era preferat de către pustnicii care se retrăgeau de la Mănăstirea Neamţ, nevoindu-se în credinţă. Lăcaşul dăinuie de prin secolele XV - XVI, dar abia în al XVII-lea avea să fie cunoscut ca schit cu numele de Slătioru, după denumirea pârâului care curge din pădure. 

În anul 1790, familia banului Gosan a ctitorit aici o biserică de lemn, iar mai târziu a fost rectitorit de către episcopul Ioanichie al Romanului, cu hramul Sfântul Ierarh Spiridon. Aşezământul  a fost reînnoit, tot din lemn, între 1790 şi 1799, prin contribuţia ieromonahul Isaia, egumenul Ioanichie de la Mănăstirea Bogdana şi stolnicul Atanasie Gosan, primind hramul Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. 

În 1849, biserica Vovidenia a fost desfăcută bucată cu bucată şi dăruită locuitorilor din satul Lunca, comuna Vânători Neamţ, în acelaşi an începând construirea actualei biserici de zid, care a fost sfinţită în 1857. Biserica atrage atenţia prin eleganţa turlelor sale. Faţadele, de dată recentă, sînt împodobite cu o frescă în stil neoclasic, interesantă prin coloritul şi prin compunerea scenelor biblice. Schitul este păstorit din 2005 de arhimandritul Mihail Daniliuc. 

Intrarea în Biserică a Maicii Domnului este cunoscută în popor sub denumirea de Vovidenia sau Ovedenia şi aminteşte de ziua în care Sfinţii Ioachim şi Ana au dus-o, după tradiţie, pe fiica lor Maria, în vârstă de trei ani, la templu. Ei ajunseseră la o vârstă înaintată fără a avea un urmaş şi au promis că, dacă le va fi auzită şi împlinită dorinţa, vor închina Domnului copilul, ducându-l la Templul din Ierusalim. 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Doar amintiri şi rugăciuni, la un an de la incendiul de la Spitalul din Piatra Neamţ. „Închid ochii şi te văd ultima oară. Eşti neputincios în faţa focului“

Mausoleu unic în ţară, lângă fortăreaţa Neamţ. A fost ridicat în interbelic, pentru a cinsti o categorie aparte de eroi din Primul Război Mondial

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite