Un alpinist de 60 de ani, „ultima frontieră“ în Himalaya. Adrian Laza e pe cale să stabilească un record naţional FOTO

0
Publicat:

Un alpinist din Neamţ, Adrian Laza, a plecat iar spre Himalaya, acolo unde este pe cale să scrie o „pagină de istorie“. După urcarea pe vârful Shishapangma, va stabili un record naţional

Adrian Laza, undeva în Himalaya FOTO Facebook Ina Laza
Adrian Laza, undeva în Himalaya FOTO Facebook Ina Laza

Nemţeanul a plecat spre Kathmandu, capitala Nepalului, pe 8 septembrie 2023, urmând să ajungă în China, „ţinta“ fiind Shishapangma (ar avea 8.027 de metri, fiind o controversă, datele oscilând între 8.013 şi 8.046 de metri), pentru a stabili un record în România: ascensiunea pe toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri aflate pe Terra.

Alpinistul a declarat, pentru „Adevărul“, că este pregătit pentru ascensiune: „Sunt pozitiv şi optimist înainte de această nouă experienţă în Himalaya, pe Shishapangma. Tratez cu respect orice vârf. M-am pregătit foarte bine în ultimul timp, am făcut ascensiuni pe Ceahlău, am mers foarte mult pe bicicletă şi nenumărate antrenamente la sală“.

Din Nepal, drumul spre „ultima frontiera“ va fi efectuat cu autovehicule. Înainte de plecarea în expediţie au fost oarece emoţii, deoarece se aflase că autorităţile nu ar acorda vize de intrare în ţară, dar lucrurile s-au rezolvat. Adrian Laza nu ştie exact cu ce colegi din lume va urca pe vârful menţionat, de certitudine fiind faptul că asaltul final va începe dintr-o tabără de la cota 8.400 de metri.

În vara acestui an, nemţeanul îşi trecea în cont noi recorduri în Himalaya. Pe 18 iulie 2023, păşise pe Gasherbrum I - vârf de 8.080 de metri, care mai este numit şi „Muntele ascuns“. Se petrecea la ora 5.50, ora Pakistanului, iar pe 27 iulie 2023, la 11.00, cucerea K2 (Muntele Sălbatic), punând piciorul pe al doilea vârf ca înălţime din lume după Everest, ajungând la cota de 8.611 metri.

Anul acesta, a ajuns şi pe Kangchenjunga, la 8.586 de metri

Cât despre K2, Ina Laza, soţia alpinistului, spunea că şi-a dorit ca Adrian să nu-l urce vreodată. Este o imensă piramidă impunătoare, solitară, întunecoasă, al cărei bir pe vieti este prea mare, cu vremea veşnic capricioasă şi cu pericole mari la tot pasul. Un munte greu de urcat şi în condiţii bune, dar aproape imposibil şi foarte riscant când vremea este rea.

Pe K2, împreună cu un prieten, șerpas din Nepal FOTO Facebook Ina Laza
Pe K2, împreună cu un prieten, șerpas din Nepal FOTO Facebook Ina Laza

„Unde e steagul României, acolo e numele lui Adrian. În această dimineaţă (27 iulie 2023 - n.red.) pe K2! Despre «isprava» aceasta imensă şi condiţiile mai mult decât dificile în care s-a petrecut, lăsaţi-mă să vă scriu după ce voi şti că Adrian a ajuns cu bine în tabăra de bază“, transmitea Ina Laza, care are, pe Facebook, un jurnal al expediţiilor soţului.

Inginerul silvic, care are şi cetăţenie canadiană, reuşea, pe 25 mai 2023, în Nepal, să ajungă şi pe Kangchenjunga, 8.586 de metri. Spunea că a fost o aventură extremă, în care a depăşit toate limitele de voinţă şi răbdare, împingându-l aproape de epuizare totală, urcându-l pe ninsoare, vânt şi la -35 grade Celsius. Bucuria reuşitei a fost umbrită de faptul că unul dintre membrii grupului a dispărut, germanul Luis Stitzinger fiind găsit decedat după câteva zile.

În expediţiile pe înălţimile Terrei, alpinistul a trăit clipe frumoase, de neuitat, dar şi dramatice, îngheţându-i ochii şi degetele. În plus, a văzut cum se moare în Himalaya sau a trecut pe lângă cadavrele unor montaniarzi răpuşi de epuizare şi de condiţiile meteo extreme. La prima încercare de a cuceri Everestul, în 2017, a asistat nepuncios la sfârşitul unui alpinist american. Iată ce nota:

Instantaneu din Himalaya FOTO Facebook Ina Laza
Instantaneu din Himalaya FOTO Facebook Ina Laza

„Văd un alpinist întins pe jos. Ne apropiem de el şi îmi dau seama că, de fapt, nu se odihneşte, ci... efectiv moare. Pe faţă are băşici mari albe, mânile îi tremură uşor. Murmură ceva, dar nu se înţelege ce. Nu e nimeni lângă el, nici un sherpaş. Mi-am amintit ce am citit prin cărţile de alpinism. Murmur o rugă în gând. Lacrimile îmi îngheaţă pe obraji şi mă simt mai neputincios ca niciodată în viaţa mea“.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite