Un sătean a fost salvat din ghearele ursului datorită prezenţei de spirit a cumnatului. Nemţeanul a ajus la spital

0
Publicat:

Atacurile urşilor prin gospodăriile oamenilor din Neamţ nu mai contenesc, autorităţile trimiţând aproape zilnic mesaje RO ALERT. Într-un ultim caz, un sătean din Dămuc a fost rănit de un urs.

Atacurile urșilor sunt tot mai dese prin Neamț FOTO Arhiva Adevărul
Atacurile urșilor sunt tot mai dese prin Neamț FOTO Arhiva Adevărul

Pe 8 septembrie 2023, într-un mesaj transmis de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava“ se arăta că, în jurul orei 07.00, a fost semnalată prezenţa unei sălbăticiuni într-o zonă locuită, în zona numită Pârâul Frunţii. Ulterior, s-a aflat că ursul a atacat un sătean în vârstă de 54 de ani.

Nemţeanul a suferit leziuni grave, după acordarea primului ajutor fiind transportat la spital, pentru investigaţii mai amănunţite. „Pe 8 septembrie, la ora 07:00, poliţiştii de la Secţia Bicaz au fost sesizaţi prin apel 112, de către un bărbat de 36 de ani, cu privire la faptul că un cumnat a fost rănit de un urs“, a transmis Poliţia Neamţ.

Ulterior, s-a aflat că nemţeanul, care a trăit o experienţă ce nu poate uitată vreodată, a fost salvat de prezenţa de spirit a unui cumnat. Fiind destul de aproape unul de altul, ruda rănitului, care a văzut ce se petrece, a început să strige şi să facă zgomote, ursul fugind spre pădure, în cele din urmă.

Cazul care intrigă

În Neamţ, un caz recent intrigă, petrecându-se destul de aproape de Dămuc. Evenimentul care ridică multe semne de întrebare este cea care-l vizează pe un sătean din Farcaşa, localitate aflată la poalele Ceahlăului. Pe 10 august 2023, Vasile Sava, de 47 de ani, a plecat spre o stână, dar nu a mai ajuns.

„Ciobanii de la stânele vecine au auzit strigăte mari în jurul orei 10.30. Pe la prânz, au ieşit oile singure pe păşune, fără el“, declara primarul Bogdan Ţifui.

În aceeşi zi, familia l-a dat dispărut, timp de câteva zile fiind constituite echipe de căutare formate din circa o sută de persoane, angrenaţi fiind poliţişti, pompieri, jandarmi, reprezentanţi ai asociaţiilor de vânătoare şi voluntari, dar nici urmă de sătean. Se bănuieşte că a fost victima unui urs, dar se ia în considerare şi varianta unei crime.

Anul acesta, în Neamţ, primul atac al unui urs s-a petrecut pe 3 iulie, la Gârcina, omul scăpând ca prin minune cu viaţă. „Nu ştiu de unde a venit ursul, m-am trezit cu el pe mine. Am văzut moartea cu ochii. Eram cu tata la cules de hribi, dar la un moment dat ne-am despărţit. Acum e sezonul ciupercilor. Mai fac un ban“, declara, pentru „Adevărul“, Cristi Toma.

Pe 5 august, un alt incident a avut loc la Poiana Teiului. Un urs rămăsese captiv într-un gard, astfel că s-a decis tranchilizarea, pentru a fi eliberat ulterior. Numai că, după ce animalul a fost adormit, acesta s-a trezit exact când un vânător s-a apropiat să taie sârmele în care era încurcat, atacând. Prezenţă de spirit a avut un coleg al celui aflat în primejdie de moarte, care a tras şi a ucis ursul.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite