O istorie româno-canadiană se scrie în Himalaya. Adrian Laza a urcat trei „optmiari” în 27 de zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Laza, arborând steagul României pe un vârf cucerit recent FOTO Ina Laza
Adrian Laza, arborând steagul României pe un vârf cucerit recent FOTO Ina Laza

La 58 de ani, Adrian Laza, un alpinist român stabilit în Canada, bate recorduri în Himalaya, în acest an reuşind să urce trei vârfuri care au peste 8.000 de metri altitudine

În îndepărtatul masiv asiatic, undeva aproape de graniţa dintre Pakistan şi China, pe teritoriul primului stat menţionat, Adrian Laza, un alpinist din Dragomireşti, judeţul Neamţ, care are şi cetăţenie canadiană, bate recorduri. 

Personale cu certitudine, dacă nu de anvergură internaţională, pentru că nu mulţi sunt cei care se pot mândri cu astfel de performanţe. Concret, româno-canadianul a reuşit în acest an, în doar 27 de zile, să urce pe trei

vârfuri din Himalaya, care au peste 8.000 de metri. 

Primul a fost, pe 1 iulie, Nanga Parbat, 8.126 de metri, a urmat, pe 21 iulie, Gasherbrum II, 8.035 de metri, pentru ca peste şase zile, pe 27 ale acestei luni, să ajungă pe Broad Peak, 8.115 de metri. Alte succese au fost şi anul trecut. 

Laza păşea pe alţi patru optmiari din Himalaya, doi în sezonul de primăvară şi tot atâţia în toamnă. Aşa se face că are la activ zece astfel de performanţe. Între ele şi Everestul, în 2019. Cum a reuşit acest lucru şi ce presupune, este greu de închipuit de profani în ale ascensiunilor. 

lazexped1

Adrian Laza are şi cetăţenie canadiană FOTO Ina Laza

„Zece pentru Adrian, zece pentru România, zece pentru ţara noastră adoptivă, Canada (...). Zece optmiari ce i-au îngăduit lui Adrian sa le stea pe varf... La 6 zile după Gasherbrum II şi la 26 dupa Nanga Parbat, a reuşit în această dimineaţă (27 iulie - n.red.) să urce şi Broad Peak. Sincer, e prima dată când, efectiv, nu am cuvinte să descriu ce simt“, a consemnat Ina Laza, soţia alpinistului, care are, pe Facebook, un jurnal al expediţiilor. 

Cel ma greu a fost pe „Ucigaşul de oameni“ 

Continuă, spunând că nu ştie de unde a găsit puterea să urce la nici 6 zile iar la peste 8.000 de metri, fiind absolut incredibile efortul, determinarea şi voinţa pe care le are. Cei care-l cunosc spun că nu se miră. „Suprapunând epuizarea lui peste oboseala nopţilor noastre albe, de stat cu sufletul la gură, mă simt nevoită să vă las pe voi să scrieţi impresii despre realizările lui“, conchide Ina Laza. 

Inginerului silvic, gândul de a urca pe creste foarte înalte i-a încolţit în minte de ceva vreme, dar l-a pus în practică pe la 50 de ani, o vârstă când alţii se gândesc la pensionare. Şi a început „munca“. Când nu-i pe înălţimile masivului din Asia, nu este zi în care să nu se antreneze. Dintr-o săptămână, trei zile sunt la sală, la aerobic şi forţă. 

În celelalte patru urcă pe munţii din zona British Columbia, acolo unde locuieşte, uneori cu zeci de litri de apă în spate pe care îi duce până în vârf, indiferent de vreme. Programul: trezit la ora 04.30, la 06.00, fie lumină, întuneric, ploaie, zăpadă, vânt sau soare, deja se află pe traseu. A citit sute de cărţi şi consultat zeci de specialişti în ascensiuni la altitudini mari. 

lazexped2

Imagine de pe un traseu himalayan FOTO Ina Laza

În expediţia din Pakistan, românul este însoţit de un bun prieten, Tenjin Sherpa. Despre „experienţa“ Nanga Parpat a spus că a fost cea mai grea dintre toate ascensiunile. De altfel, muntelui i se mai spune „Mâncătorul de oameni“, „Ucigaşul de oameni, „Muntele pleşuv“ sau „Diamir - Regele munţilor“ din cauza numărului foarte mare de decese consemnate în rândul celor care au încercat să-l urce. 

În expediţiile sale de pe înălţimile Terrei a trăit şi clipe dramatice, îngheţându-i ochii şi degetele, plus că a văzut cum se moare în Hymalaya, sau a trecut pe lângă cadavrele altora, răpuşi de epuizare şi de condiţiile meteo extreme. La prima încercare de a cuceri Everestul, în 2017, a asistat nepuncios la sfârşitul unui alpinist american. Iată ce nota: 

„De fapt nu se odihneşte, ci... efectiv moare“ 

„Văd un alpinist întins pe jos. Ne apropiem de el şi îmi dau seama că, de fapt, nu se odihneşte, ci... efectiv moare. Pe faţă are băşici mari albe, mânile îi tremură uşor. Murmură ceva dar nu se înţelege

ce. Nu e nimeni lângă el, nici un sherpaş. Mi-am amintit ce am citit prin cărţile de alpinism. Murmur o rugă în gând. Lacrimile îmi îngheaţă pe obraji şi mă simt mai neputincios ca niciodată în viaţa

mea“. 

În ceea ce priveşte palmaresul româno-canadianului, el arată astfel: Monte Rosa - 4.634 metri şi Mont Blanc - 4.809 metri au fost urcate în iulie 2014, urmând Mera Peak - 6.476 metri - octombrie 2014, din nou Mont Blanc, în septembrie 2016, pentru ca pe Cho Oyu - 8. 201 metri să pună piciorul pe 30 septembrie 2016, fiind primul optmiar din carieră. 

lazexped3

Adrian Laza, undeva la poalele Himalayei FOTO Ina Laza 

Pe 20 mai 2017, ajungea la cota 8.700 de metri, în prima experienţă de pe Everest, urmând Elbrus - 5.642 metri (octombrie 2017), Aconcagua - 6.962 metri (29 ianuarie 2018), Makalu - 8.481 metri (14 mai 2018). Pe 16 mai 2019 a urmat ascensiunea reuşită pe Everest, apoi Annapurna1 - 8091 metri (16 aprilie 2021) şi Lhotse - 8. 516 metri (23 mai 2021). Pe 27 septembrie 2021 a arborat steagurile României şi Canadei pe Manaslu - 8.163 metri. 

Dhaulagiri - 8.167 metri a fost cucerit pe 15 octombrie acelaşi an. Ascensiunea pe Nanga Parbat - 8.126 metri a fost pe 1 iulie 2021, urmând Gasherbrum II, 8.035 de metri. În 2015 a fost cutremurul din Nepal, iar Adrian s-a implicat în trimiterea de ajutoare şi construirea unei şcoli alături de Clubul Rotary Piatra Neamţ 2005. A contribuit şi la constituirea unei fundaţii, Ajutor pentru Nepal. 

Vă mai recomandăm să citiţi:

A murit directorul unicei firme cu acţionariat străin din România comunistă. Din invidie, Elena Ceauşescu a vrut să o lichideze

Povestea ursoaicei care „a închis“ un parc zoo vechi de un secol. Cum va arăta noua grădină publică FOTO

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite