Autostrada A7 produce efecte în agricultură. Fermierii din Neamţ, rugaţi să-şi strângă recoltele mai repede

0
Publicat:

Începerea lucrărilor la un sector din Autostrada A7 are efecte în agricultură, fermierii din Neamţ, care au culturi în apropierea drumului, fiind rugaţi să îşi strângă recoltele mai repede.

Lucrările din Neamț demarează în prima zi a lunii viitoare FOTO Arhiva Adevărul
Lucrările din Neamț demarează în prima zi a lunii viitoare FOTO Arhiva Adevărul

Astfel, campania agricolă de toamnă pare a fi dată un pic peste cap, construirea şoselei pe porţiunea din Neamţ fiind programată a demara pe 1 septembrie 2023 şi trebuie asigurat front de lucru. Pe 23 august, primarii din Moldoveni, Săbăoani, Secuieni, Trifeşti, Horia, Cordun şi Gherăeşti au primit o adresă de la Ministerul Agriculturii, ei trebuind să anunţe cultivatorii.

„Vă comunicăm că, în urma discuţiilor purtate de către Instituţia Prefectului Neamţ cu constructorul Autostrăzii A7, am fost rugaţi să informăm primăriile că, începând cu  1 septembrie 2023 vor demara lucrările autostrăzii pe raza judeţului Neamţ. Rugăm producătorii agricoli, care au terenuri în zona autostrăzii, să recolteze culturile agricole“, se precizează în respectiva adresă.

De pe câmpuri trebuie strânsă floarea soarelui, porumbul, soia şi ceva mai încolo sfecla de zahăr. Un fermier a declarat că nu va fi o mare problemă decalarea culesului, deoarece culturile par a avea o umiditatea bună din cauza secetei, iar dacă vor fi întârzieri se pot crea lesne alte ieşiri de pe tarlale spre drumurile asfaltate, dar vor fi ceva costuri în plus.

Pentru ca lucrările la A7 să nu întârzie, s-a decis ca tronsonul ce străbate localităţi din judeţele Bacău, Neamţ şi de aici la Paşcani (Iaşi), care are circa 77 de kilometri, să fie împărţit în trei, durata de execuţie fiind de 30 de luni.  Sectorul nemţean din autostradă, la fel ca altele, sunt efectuate de firmele lui Dorin Umbrărescu, Spedition UMB.

CNAIR a anunţat că valoarea lucrărilor pe cei aproximativ 80 de kilometri este de 5.858.984.396 de lei fără TVA, ceea ce înseamnă aproximativ 1,17 miliarde de euro. În judeţul Neamţ, pentru realizarea drumului, suma alocată exproprierilor de terenuri proprietate privată a fost de 18.442.939 de lei, cea mai mare fiind de 369.741 de lei.

Pe 24 august, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a emis o hotărâre, anunţând că a fost respinsă contestaţia depusă de firma Danlin XXL, împotriva rezultatului licitaţiei pentru construirea secţiunii III Leghin - Târgu Neamţ, din proiectul Autostrăzii Unirii A8 (Târgu Mureş - Târgu Neamţ - Iaşi - Ungheni). Câştigătoare este asocierea SA&PE Construct - Spedition UMB - Tehnostrade.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite