Ţinutul Zimbrului din Neamţ, de văzut în România. A ajuns în topul mondial de ecoturism, din nou FOTO

0
Publicat:

Ţinutul Zimbrului Neamţ a fost din nou inclus în topul mondial al destinaţiilor ecoturistice de importanţă majoră, Top 100 Destination Sustainability Stories, care este realizat de experţi în domeniu.

Sat din microregiunea nemțeană FOTO Ținutul Zimbrului
Sat din microregiunea nemțeană FOTO Ținutul Zimbrului

Manifestarea de interes internaţional a avut loc la 9 octombrie 2023, la Tallin, în Estonia, regiunea nemţeană fiind premiată în cadrul Conferinţei Green Destinations.

De câţiva ani, Ţinutul Zimbrului, sau Bison Land, un loc de poveste, este singura microregiune din România nominalizată în acest top exclusivist, în care se ţine cont de mai multe criterii.

Aici sunt făcute evaluări în ceea ce priveşte eficienţa a tot ceea ce înseamnă managementul destinaţiilor, poveşti de succes din diferite zone. Alte criterii care pot duce la înscrierea în acest top sunt protejarea naturii, peisaje, decor, conservarea moştenirii culturale, locuitori implicaţi în turism, promovarea produselor locale, dezvoltarea durabilă sau transparenţa bunelor practici.

„Noi, Asociaţia Ţinutul Zimbrului şi Administraţia Parcului Natural Vânători Neamţ, ne-am propus încă de la înfiinţare să venim în sprijinul dezvoltării sustenabile a destinaţiei cu aceeaşi denumire. Şi am ales să facem acest lucru pas cu pas, focusându-ne pe mai multe direcţii. Printre obiectivele noastre se numără conservarea şi promovarea autenticităţii microregiunii, sau creşterea nivelului de trai la nivel local“, au transmis reprezentanţii asociaţiei.

Ospețe cu bucate tradiționale locale FOTO Ținutul Zimbrului
Ospețe cu bucate tradiționale locale FOTO Ținutul Zimbrului

Membrii comuniţilor sunt în centrul atenţiei, fiind atraşi la evenimentele de promovare a culturii şi gastronomiei locale, intitulate EcoBrunch în Ţinutul Zimbrului. În diverse locuri îşi dau întâlnire producători locali, meşteri populari, reprezentanţii unor pensiuni renumite în zonă, artişti şi localnici, pentru a prezenta ce are mai frumos de oferit această destinaţie care este musai de văzut în România. 

O poveste care a început în anul 2005

Alt scop este sprijinirea şi promovarea comercializării de produse locale sub brandul „Produs în Ţinutul Zimbrului“. 

„Ne dorim ca, în timp, întreaga comunitate să simtă că este parte din procesul de dezvoltare şi promovare a acestor meleaguri de poveste. Şi, ne mai dorim ca autenticitatea locului să rămână vie cât mai mult timp, fie că e vorba de cultură, tradiţii, arhitectură, gastronomie etc“, spun promotorii locului.

Mănăstirea Agapia FOTO Ținutul Zimbrului
Mănăstirea Agapia FOTO Ținutul Zimbrului

În 2017, Ţinutul Zimbrului era înscris pentru prima dată în Top 100 Destinaţii Sustenabile din lume, fiind şi acum singurul din ţară.

Viorela Chiper, managerul destinaţiei de ecoturism, declara că aici se fac lucruri frumoase, cu impact şi de folos, invitând la vizitarea arealului, să străbată dealurile, văile, să vadă celebre mănăstiri (Agapia, Văratec, Secu, Sihla, Sihăstria, Neamţ) şi să vină cu idei sau sugestii ce pot fi puse în aplicare.

Destinaţia ecoturistică Ţinutul Zimbrului se suprapune mai multor locuri: Parcul Natural Vânători Neamţ, oraşul Târgu Neamţ, comunele Agapia, Bălţăteşti, Crăcăoani şi Vânători Neamţ. Pentru dezvoltarea zonei s-au asociat mai multe asociaţii, dar şi parteneri locali (pensiuni, producători, meşteri populari, şcoli şi organizaţii, etc), obiectivul fiind dezvoltarea sustenabilă a microregiunii.

„Povestea“ zonei a început în 2005, când Administraţia Parcului Natural Vânători a înregistrat la OSIM mărcile Ţinutul Zimbrului şi Bison Land, prezentând pentru prima dată conceptul dezvoltării durabile. Apoi, în 2009, destinaţia a primit certificare europeană, prin includerea în reţeaua EDEN (European Destinations of Excellence), în 2016 ţinutul Zimbrului a devenit a patra destinaţie ecoturistică a României.

Prin păduri sunt peste 60 de zimbri în libertate FOTO Ținutul Zimbrului
Prin păduri sunt peste 60 de zimbri în libertate FOTO Ținutul Zimbrului

În prezent, recunoaşterea este una mondială. Ca exemplu de bune practici este proiectul unic de reintroducere a zimbrilor în mediul natural, unul care a început în 2012 la Parcul Vânători (structură a Romsilva), acum prin codrii Neamţului hălăduind peste 60 de exemplare ale legendarului mamifer. Mai pot fi amintite dezvoltarea infrastructurii turistice, experienţele ce pot fi trăite în destinaţie sau promovare arealului de ecoturism.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite