Cum a fost salvat de la ruină un superb palat secular din Neamţ. „Există şi un Dumnezeu al monumentelor!“ FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Recent încheiată, o tranzacţie a salvat de la ruină un superb palat secular din Neamţ, urmând să fie repus în valoare. „Există şi un Dumnezeu al monumentelor!“, spune şefa Direcției de Cultură.

Conacul a fost construit între anii 1806 şi 1812 FOTO MonumenteNeamț.ro
Conacul a fost construit între anii 1806 şi 1812 FOTO MonumenteNeamț.ro

Palatul Bogdan, un edificiu ce dăinuie la Gâdinţi, în judeţul Neamţ, de mai bine de două secole, pare să aibă o soartă „privilegiată“ în raport cu alte clădiri ctitorite de vechi familii boiereşti din zona Moldovei. Recent, cu câteva sute de mii de euro, a fost vândut unui întreprinzător din Roman, care vrea să-l introducă în industria ospitalităţii.

Publicaţia de vânzare a imobilului arhitectonic de patrimoniu naţional a fost anunţată acum aproape un an de către Romania Sotheby's International Realty, o agenţie de intermediere a proprietăţilor de lux ţară, valoarea fiind de 350.000 de euro. Se pare că tranzacția finală a fost semnată cam în jurul acestei sume.

Rocsana Josanu, directoarea Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Neamţ, referindu-se la conacul de la Gâdinţi a declarat că „Există şi un Dumnezeu al monumentelor!“, însă, din păcate, este un caz punctual prin judeţ. Puţine imobile impunătoare, ridicate în alte vremuri prin diverse localităţi ale judeţului sunt în situaţia celui menţionat, având şansa de a fi repuse în valoare.

„Majoritatea sunt în stare avansată de degradare, iar trecerea timpului îşi pune iremediabil amprenta. Este o imagine tristă a dezinteresului proprietarilor faţă de ceea ce au realizat înaintaşii. Unii sunt persoane fizice, cu domiciliul în străinătate. La fel stau lucrurile şi la cele aflate în proprietatea administraţiilor localele, care, din varii motive, nu întocmesc proiecte de reabilitare“.

„Domeniul pare mai degrabă a înconjura un castel de poveste la scară mică“

Conform „Monitorul de Neamţ şi Roman.ro“, conacul de la Gâdinţi a intrat în posesia familiei Glod, de reabilitare ocupându-se Alexandru Glod, licenţiat în Managementul Afacerilor la Academia de Studii Economice şi în Drept, la facultăţile de profil de la Universitatea Bucureşti. Este conştient că va fi un demers greu în ceea ce şi-a propus:

În câțiva ani, conacul va avea o altă „față“ FOTo MonumenteNeamț.ro
În câțiva ani, conacul va avea o altă „față“ FOTo MonumenteNeamț.ro

„Vom începe cu un proiect de reabilitare a monumentului, realizat de un specialist în domeniu. În principiu, ideea la care ţinem este păstrarea valorii istorice şi de adaptare a acesteia la industria ospitalităţii. Ne gândim ca acest conac să aibă şi locuri de cazare şi că se vor desfăşura evenimente având o mare componentă culturală - conferinţe, reuniuni ştiinţifice, întâlniri ale oamenilor de afaceri“.

În timpul studenţiei şi după, Alexandru Glod a fost pasionat de istoria artelor, urmând cursuri cursuri în domeniu. Şefa Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Neamţ a mai dezvăluit că noii investitori i-au făcut o bună impresie şi vor stabili împreună pașii ce trebuie făcuţi pentru reabilitare: expertiza tehnică, studii de specialitate care stabilesc restricţiile şi permisibilităţile privind monumentele istorice, etc.

Micul dar impozantul castel de la Gâdinţi a fost construit între anii 1806 şi 1812, de către vornicul Dimitrie şi Georgeta Bogdan, fiind amplasat pe un domeniu de 17.500 metri pătraţi, suprafaţa construită având 1.406 metri pătraţi. În timpul regimului comunist, după naţionalizare, conacul a găzduit un sanatoriu TBC pentru copii şi ulterior a fost sediul unui spitalului de bolnavi neuropsihici.

În timp, conacul s-a degradat continuu FOTO MonumenteNeamț.ro
În timp, conacul s-a degradat continuu FOTO MonumenteNeamț.ro

„Domeniul pare mai degrabă a înconjura un castel de poveste la scară mică. Intrarea princiară susţine această afirmaţie, fiind vorba despre un corp de clădire cu turn şi şapte încăperi. Stilul neogotic creionează fațada unui castel cu turn şi turle zvelte. Turnul central poartă o emblemă în centru, sub golurile de aerisire – bourul Moldovei şi stema unui leu cu sabie a familiei Bogdan“, se arăta pe site-ul Romania Sotheby's.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite