Schit lovit de fulger, făcut scrum. Era situat lângă ruinele unei mănăstiri seculare din Neamț

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Furtunile cu descărcări electrice, care s-au abătut asupra judeţului Neamţ, au provocat necazuri. Un fulger a transformat în scrum un schit situat lângă ruinele unei mănăstiri seculare.

Incendiul a fost provocat de un fenomen meteo FOTO ISU Neamț
Incendiul a fost provocat de un fenomen meteo FOTO ISU Neamț

În noaptea de 23/24 iunie 2023, în jurul orei 4.35, cadrele de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava“ au fost sesizate despre producerea unui incendiu la Schitul Bociuleşti, din Podoleni, la locul indicat pornind echipaje de la Roznov şi Piatra Neamţ, plus voluntari din două comune.

La sosirea pompierilor, flăcările de mare amploare cuprinseseră în totalitate acoperişul şi interiorul unei unei clădiri din lemn, care era placată cu polistiren, având ca destinaţie paraclis. În cele din urmă incediul a fost localizat şi stins, dar pagubele provocate de un fenomen meteo, sunt foarte mari, schitul fiind transformat în scrum.

„Forţele de intervenţie au acţionat pentru localizarea şi lichidarea incendiului. Au ars acoperişul, construit din lemn şi acoperit cu tablă, pe o suprafaţă de aproximativ 200 de metri pătraţi, obiecte de cult, icoane şi mobilier. Trăsnetul a fost cauza probabilă de producere a incendiului“, a declarat căpitan Irina Popa de la ISU „Petrodava“.

Schitul care a ars este situat în imediata apropiere a ruinelor unei mănăstiri seculare din Neamț, Bociuleşti, ctitorită în anul 1629 de către logofătul Dumitraşcu Ştefan (tatăl viitorului domn moldovean Gheorghe Ştefan), împreună cu jupâneasa Nifia, având hramul Cuvioasei Parascheva. A fost zidită pe malul stâng al Bistriţei.

Aşezământul a fost curte a domnitorului Gheorghe Ştefan, având forma unei fortăreţe cu ziduri şi turnuri înconjurate de un şanţ de apă. Lăcaşul fortificat a servit domnitorului ca reşedinţă în timpul luptelor pe care le-a dus cu Vasile Lupu, dar şi ca loc de surghiun pentru duşmanii săi.

Ruinele Mănăstirii Bociulești FOTO Monumenteneamt.ro
Ruinele Mănăstirii Bociulești FOTO Monumenteneamt.ro

Biserica mănăstirii, în ale cărei detalii arhitecturale se văd influenţe munteneşti, după cum se arată pe Monumenteneamt.ro, şi restul construcţiilor au fost distruse în anul 1832 de o puternică viitură a Bistriţei, care a surpat terasa pe care ansamblul fusese ridicat. Au supravieţuit până în prezent doar câteva structuri din corpul bisericii, al clopotniţei şi câteva elemente de interior.

În Neamţ, un alt incediu care a cuprins un ansamblu mănăstiresc s-a petrecut pe 2 mai 2023. Flăcările pornite de la o lumânare, au distrus în totalitate trei anexe şi o chilie situate într-un loc izolat din Mitocul Bălan, aproape de o pădure. În chilia devenită loc de pelerinaj a trăit singur, vreme de peste 50 de ani, părintele Proclu Nicău, un pustnic din Munţii Neamţului.

Piatra Neamţ

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite