Caz şocant pentru salvamontişti, la cota 1.800, în Ceahlău. Un turist a ameninţat că detonează o bombă

0
Publicat:

Un turist a ameninţat că detonează o bombă ataşată de corp, dacă nu este evacuat de pe munte. Acest caz şocant pentru salvamontişti s-a petrecut în Neamţ, la cota 1.800, pe Ceahlău.

Salvamontiști în acțiune, pe Ceahlău FOTO Salvamont Neamț
Salvamontiști în acțiune, pe Ceahlău FOTO Salvamont Neamț

Astăzi, 22 iunie 2023, în jurul orei 11.00, o situaţie ieşită din comun le-a fost adusă la cunoştinţă salvatorilor montani, dispeceratul Salvamont fiind anunţat de către un bărbat că se aruncă în aer, folosind o încărcătură explozivă, dacă nu este scos de pe munte. Pentru acest lucru solicita să fie  trimis un elicopter.

Turistul în cauză a apelat apoi şi Serviciul Unic de Urgenţă 112, exprimându-şi aceeaşi doleanţă. Mai preciza că este în zona heliportului amenajat pentru cazuri medicale grave în apropierea cabanei Dochia. A revenit cu câteva telefoane, susţinând şi faptul că fusese muşcat de o viperă.

Bărbatul, care se pare că are domiciliul în Suceava sau Bucureşti, a transmis acest lucru l-a transmis şi fostei soţii, femeia alertând şi ea forţele de intervenţie. În primă fază, salvamontiştii i-au recomandat celui care-i apelase să nu părăsească zona, o echipă plecând spre locul indicat. Numai că, la ajungerea echipei, turistul nu mai era acolo.

„Echipa constituită a ajuns la heliport, dar bărbatul plecase şi nu aveam niciun indiciu pe care trasee s-ar putea afla. Am decis să îl căutăm. Noi nu avem cum să reţinem o persoană sau să o coborâm de pe munte, dacă nu este rănită sau acuză probleme medicale“, a declarat Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ.

În jurul orei 14.00, turistul a fost depistat de salvamontiști în zona Gardul Stănilelor, pe un traseu care coboară din Ceahlău spre localitatea Bicazul Ardelean. Nici vorbă de vreo bombă şi a fost cooperant când i s-a spus că va fi însoţit, pe o altă potecă, până în staţiunea Durău, acolo unde era aşteptat de o ambulanţă, poliţişti şi jandarmi.

Bărbatul venise pe Ceahlău la finalul săptămânii trecute şi se pare că are unele afecţiuni psihice. În masivul Ceahlău, toate cele opt trasee marcate au fost deschise, începând cu data de 27 mai 2023, pentru turiştii care vor să urce la vârful Toaca sau la cabana Dochia. Cel mai greu este Staţiunea Durău - Cascada Duruitoarea - Cabana Dochia, sfatul lui Raul Papalicef fiind ca acesta să fie folosit la urcare, cu mare precauţie în unele zone, şi nu la coborâre.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite