Scene din filmele SF devin realitate în misiunile salvamontiștilor din Neamţ. Drone folosite în operaţiuni de salvare

0
Publicat:

Drone folosite în operaţiuni de salvare, graţie unui proiect ce utilizează inteligenţa artificială, sunt în dotarea salvamontiştilor, astfel că scene din filmele SF devin realitate în misiunile Salvamont Neamţ.

Trei drone de ultimă generaţie sunt în dotarea Salvamont Neamţ FOTO Salvamont Neamţ
Trei drone de ultimă generaţie sunt în dotarea Salvamont Neamţ FOTO Salvamont Neamţ

Un nou centru de căutare-salvare cu drone şi analiză date folosind inteligenţa artificială a fost înființat la Salvamont Neamţ, proiect la care au colaborat Salvamont România, Consiliul Judeţean şi partenerul de tehnologie Vodafone. Centrul Local de Analiză Date este dotat cu soluţia de detecţie automată a persoanelor dispărute.

„Programul software inovator Saruav, bazat pe inteligenţa artificială, vine în sprijinul echipelor pentru căutarea şi găsirea persoanelor dispărute. În baza unui set de fotograme capturate cu drone, programul face detecţia automată a oamenilor, folosind anumite indicii, precum îmbrăcaminte, echipament sau obiecte, pentru indicarea locaţiilor precise unde se poate interveni“.

Acestea sunt precizările dintr-un comunicat emis de Salvamont România, în care este descris în ce constă revoluţionarul sistem. El este operaţional la Serviciul Salvamont Neamţ din data de 1 august 2023, fiind disponibile trei drone de ultimă generaţie. Nu a fost folosit în vreo misiune pe Ceahlău, deoarece toate misiunile de salvare din ultimele zile au avut loc noaptea.

Că programul este foarte „deştept“ o arată caracteristicile sale. Procesează 100 de fotograme în 2 minute, indicând operatorului indiciile asociate cu coordonate GPS ale locaţiei. Foloseşte sisteme avansate de fotogrametrie, termoviziune, urmărire relief, comunicaţie audio cu victima, camere foto-video multiple, cartografiere pentru hărţi 3D şi capturare date pentru analiza automată.

În situaţii limită, sistemul ar putea fi folosit şi de alte instituţii

„Misiunile cu drone de ultimă generaţie presupun colectarea în teren a datelor din zona unde se bănuieşte că este o victimă. Ele urcă la înălţime, pot coborî prin văi adânci şi foarte abrupte, evitând obstacole, după care revine şi în circa 2 minute sunt descărcate informaţiile. Programul selectează doar imagini de ţin de activităţi umane“, explică Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ.

Sistemul este operaţional de pe 1 august 2023 FOTO Salvamont Neamţ
Sistemul este operaţional de pe 1 august 2023 FOTO Salvamont Neamţ

Orice este de folos pentru localizarea unei victime: un rucsac, o mănuşă, o haină, o cască sau un obiect de îmbrăcăminte. Chiar o cioată şi rumeguşul unui copac proaspăt tăiat pot fi identificate. Dronele nu zboară noaptea şi nu identifică hainele de camuflaj. Important este că sistemul, dacă sunt solicitări, poate fi folosit în situaţii limită de alte institutuţii din judeţ sau din cele vecine.

Dronele sunt dotate cu senzori anticoliziune 360 de grade, zoom de până la 56X, zbor îndelungat de până la 45 de minute cu un acumulator, set suplimentar de încă şase acumulatori, pentru a face faţă celor mai grele misiuni în munţi. Centrul local de analiză şi intervenţie cu drone din Neamţ funcţionează non-stop, fiind deservit de trei piloţi de drone şi dispeceri pregătiţi ca operatori sistem inteligent de detecţie automată.

Acum un an, la Târgu Jiu, în judeţul Gorj, tot în parteneriat cu Vodafone România, se înfiinţa Centrul Naţional de Analiză de Date. Este poate cel mai important proiect pilot care şi-a propus susţinerea tehnică la un alt nivel al operaţiunilor de căutare salvare, iar începând de pe 1 august 2023a devenit operaţional şi primul centru local de analiză a datelor, la Salvamont Neamţ.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite