Sumă ridicolă pretinsă de un inginer silvic drept şpagă. A fost arestat la Tribunalul Neamţ
0Un inginer silvic a pretins o sumă ridicolă drept şpagă, iar în urma cercetărilor a fost arestat la Tribunalul Neamţ. Banii solicitaţi erau pentru a nu-şi îndeplini atribuţiile profesionale.
Faptele care au dus la întocmirea unui dosar penal pentru corupţie au început pe 2 august 2023. În acea zi, la ora 16.40, poliţiştii au tras pe dreapta, în localitatea Timişeşti, un camion încărcat cu lemn. Deoarece existau suspiciuni cu privire la cantitatea transportată, autovehiculul a fost însoţit, pentru verificări, la Ocolul Silvic Târgu Neamţ.
„Pe 3 august, specialiştii silvici au procedat la măsurarea lemnului, rezultând 9,06 metri cubi lemn foc, esenţă fag, în plus faţă de documentele de transport. S-a procedat la confiscarea materialului lemnos, conducătorul auto, în vârstă de 41 de ani, din judeţul Vaslui, fiind sancţionat cu amendă în cuantum de 6.000 lei“, transmitea Poliţia Neamţ.
Numai că, inginerul silvic a „acţionat“ în vederea obţinerii unei sume de bani, chiar dacă deja se efectuau cercetări de către poliţişti. Silvicultorul a pretins o sumă ridicolă de bani, 1.000 de lei, pentru a consemna în acte o cantitate mai mică de lemn decât cea aflată de fapt în autovehicul. Se pare că şoferul l-a denunţat şi a fost pus la cale un flagrant.
„B.G.S., inginer silvic, a fost prins în flagrant imediat după ce a primit 1.000 de lei, cu titlu de folos necuvenit, pentru a calcula volumul de masă lemnoasă la o valoare mai mică de 10 mc, material lemnos care a fost transportat în mod ilicit cu un ansamblu rutier, în vederea evitării confiscării mijlocului de transport“, se arată într-un comunicat al Parchetului Neamţ.
Inginerul de la Ocolul Silvic Târgu Neamţ a fost reţinut pe o perioadă de 24 de ore, iar pe 4 august 2023 a fost prezentat magistraţilor de la Tribunalul Neamţ, acuzat fiind de luare de mită. Judecători au decis arestarea preventivă, pe o perioadă de 30 de zile. Cel în culpă a contestat măsura, o decizie urmând a pronunţa Curtea de Apel Bacău.
Conform articolului 289 Cod Penal, fapta funcţionarului public care, pentru sine sau pentru altul, pretinde ori primeşte bani sau alte foloase care nu i se cuvin ori acceptă astfel de foloase, în legătură cu îndeplinirea, neîndeplinirea ori întârzierea îndeplinirii unui act ce intră în îndatoririle de serviciu sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestora, se pedepseşte cu detenţie de la 2 la 7 ani.