Sancţiune maximă pentru un nemţean acuzat de cruzime faţă de animale. Ce i-a făcut unui biet căţel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autorul a fost surprins de o cameră de supraveghere FOTO Poliţia Română
Autorul a fost surprins de o cameră de supraveghere FOTO Poliţia Română

În cazul unui tânăr, care a abandonat un căţel închis într-un sac pe marginea unui drum, s-a aplicat o contravenţie consistentă, cuantumul fiind cel mai mare prevăzut de legislaţie

Un nemţean, care domiciliază în localitatea Valea Ursului, a primit amenda maximă prevăzută de legislaţie pentru că a abandonat un căţel, la marginea unui drum. „Ghinionul“ lui a fost că, în timp ce oprise maşina, pentru a se debarasa de patruped, era în raza de acţiune a unei camerede supraveghere a traficului. 

Filmul a ajuns la poliţiştii din cadrul Biroului pentru Protecţia Animalelor Neamţ, în imagini fiind surprinsă o persoană care a aruncat pe acostament un sac de rafie, în care se afla un căţel. Au fost demarate cercetări, iar cel în cauză a fost identificat ca fiind un tânăr de 20 de ani, din Valea Ursului. 

La audieri, nemţeanul a susţinut că un unchi era în imposibilitate de a îngriji animalul şi că a acceptat să-l

„ajute“, transportând animalul în afara localităţii. Pentru această tărăşenie, tânărul în culpă a fost sancţionat contravenţional cu o amendă în valoare de 3.000 de lei, conform Legii protecţiei animalelor. 

„Din păcate, ne confruntăm frecvent cu situaţii în care

observăm că grija faţă de animale rămâne o preocupare secundară pentru mulţi cetăţeni. Odata cu evoluţia societăţii moderne au apărut schimbări şi în domeniul protecţiei animalelor, însă nu toţi se conformează. Un simplu act, precum sterilizarea atunci când nu mai doreşti ca animalele să se reproducă pentru că nu îţi permiţi să le mai îngrijeşti, poate elimina atât problema unor suflete chinuite şi abandonate, cât şi problemele morale ale proprietarului“.

Declaraţia aparţine inspectorului de poliţie Irimia Mădălina Gerlinde, medic veterinar în cadrul Biroului pentru Protecţia Animalelor Neamţ, care mai spune că „oricât de cruzi ar fi unii dintre semenii noştri, noi vrem să credem că undeva există o conştiinţă pe care ar putea să o salveze prin a face ceea ce

trebuie în locul unor fapte reprobabile“. 

În astfel de situaţii, beneficiile în a face lucrurile aşa cum trebuie sunt cu mult mai mari decât costurile pe care le-ar implica o sterilizare sau interesul de a găsi persoane care să adopte un animal. Legea 205/2004 privind protecţia animalelor prevede faptul că abandonul şi sau alungarea unui animal a cărui existenţă depinde de îngrijirea omului reprezintă un act de cruzime faţă de animale şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 3.000 lei. 

În Neamţ, un alt caz, dar mult mai grav, s-a petrecut pe 30 iulie 2021. Un cal era în stare gravă, având un topor înfipt în zona coastelor, veterinarii eutanasiindu-l. În scurt timp a fost descoperit şi autorul, un bărbat de 59 ani, din Alexandru cel Bun, fiind reţinut pentru 24 de ore. I s-a întocmit dosar penal pentru rănirea sau schingiuirea animalelor, în urma anchetei dispunându-se ca cel în culpă să fie plasat în control judiciar. 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Altruismul Neamţului pentru un pic de normalitate în viaţa refugiaţilor ucraineni. „Plâng în fiecare zi“ FOTO

Recompensa unui contrabandist după „pactul“ cu judecătorii. I-au fost restituite bidoane cu ţuică

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite