Proteste încheiate cu amenzi la explorările din Neamţ. Sătenii au blocat un drum pentru a împiedica accesul echipelor de la Prospecţiuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Echipele de la Prospecţiuni au parte de revolte din partea sătenilor din Neamţ FOTO arhivă Adevărul
Echipele de la Prospecţiuni au parte de revolte din partea sătenilor din Neamţ FOTO arhivă Adevărul

Două zile la rând, mai mulţi săteni din comuna Păstrăveni au protestat împotriva echipelor care sondează subsolul în căutare de hidrocarburi, la comanda Romgaz. Poliţia a dat 20 de amenzi pentru blocarea drumului şi pentru adunări publice neautorizate.

Circa 30 de săteni au blocat marţi, 18 februarie, între orele 10 şi 11, drumul care leagă satele Păstrăveni de Rădeni pe unde se deplasau echipele firmei Prospecţiuni SA. Oamenii protestau faţă de acţiunea firmei care efectuează  explorări în judeţul Neamţ la comanda Romgaz, pentru identificarea resurselor de hidrocarburi. În zonă au fost mobilizaţi poliţişti şi jandarmi care au intervenit pentru a debloca drumul.

„Situaţia s-a repetat de fapt, şi ieri fiind la fel. Echipele celor de la Prospecţiuni aveau o lucrare pe un teren de pe domeniul public, nu privat. Situaţia a fost gestionată de poliţiştii de la Postul Urecheni şi de Jandarmerie. S-au acordat 20 de amenzi contravenţionale, de câte 1000 de lei pentru fiecare persoană, pentru împiedicarea sau blocarea drumului public şi pentru adunări publice neautorizate şi s-a întocmit şi dosar penal“, a declarat Ioan Vlad Angheluţă,  subprefectul judeţului Neamţ. 

Sătenilor revoltaţi li s-au alăturat şi călugării de la schitul Rădeni care spuneau că firma de prospecţiuni vrea să otrăvească pânza freatică. Speriaţi de scandalul de la Pungeşti, cu gazele de şist, aceştia susţin că firma e trimisă de fapt de Chevron, cu scopul de a otrăvi apa din subsol.

„Altercaţii trupeşti nu au fost, dar oamenii au ieşit să-şi apere terenurile de slujbele Satanei. Asta sunt cei de la Chevron care se ascund după tot felul de lucruri, ba gaze naturale, ba gaze de şist...ei sunt trimişi aici ca să ne otrăvească apa cu sondările pe care le fac. Au venit după ei cu Poliţie, cu Jandarmi,“, spune revoltat părintele Andrei, de la schitul Rădeni.

Oamenii au fost revoltaţi în ultimele zile de activitatea echipelor de la Prospecţiuni SA şi în comunele Războieni şi Tupilaţi. La Războieni, la finele săptămânii trecute a avut loc chiar o dezbatere publică, la care au luat parte autorităţi locale şi judeţene, reprezentanţi ai firmei care efectuează lucrările şi săteni nemulţumiţi de incursiunea pe terenurile private fără permisiunea lor.

Pe aceeaşi temă:

La Războieni, ca la război. Dinamită pentru prospecţiuni, abandonată pe terenurile sătenilor

VIDEO FOTO Revoltă la Războieni, în Neamţ, din cauza forărilor fără acordul proprietarilor. „Ne-au spus că cercetează de ce sunt cutremure în ţară”

Fantoma de la Pungeşti bântuie prin satele din Neamţ. Prospecţiunile cu dinamită, privite cu teamă

Piatra Neamţ


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri