Fantoma de la Pungeşti bântuie prin satele din Neamţ. Prospecţiunile cu dinamită, privite cu teamă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Echipele de prospecţiuni au avut probleme cu localnicii în mai multe judeţe din ţară FOTO facebook
Echipele de prospecţiuni au avut probleme cu localnicii în mai multe judeţe din ţară FOTO facebook

Lucrările de explorare comandate de Romgaz şi executate de Prospecţiuni SA au început şi în Neamţ. În timp ce la Piatra Neamţ a avut loc un protest împotriva fracturării hidraulice, în localităţile vizate de lucrări primarii se tem de un nou caz Pungeşti.

Lucrările de explorare executate de compania Prospecţiuni SA au fost anunţate încă din noiembrie 2013, printr-un comunicat al Romgaz, cea care a comandat activitatea.

„În scopul cercetării în detaliu a condiţiilor de acumulare şi localizare a zăcămintelor de hidrocarburi din Platforma Moldovenească, începând din luna noiembrie 2013 se derulează contractele de lucrări nr. 1667/13.08.2013 şi 1666/13.08.2013 încheiate în urma unei proceduri de licitaţie publică cu compania S.C. Prospecţiuni S.A. în baza căruia se înregistrează date seismice 2D şi 3D”, se arată în comunicatul Romgaz. 

Prin aceeaşi adresă se precizează că lucrările necesare pentru înregistrarea datelor seismice se desfăşoară pe o suprafaţă extinsă care include localităţi din Neamţ şi Bacău. 

Pe lista prezentată de Romgaz apar 58 de localităţi: Petricani, Păstrăveni, Rădeni, Războieni, Dragomireşti, Ştefan Cel Mare, Girov, Bahna Mare, Bălăneşti, Ruginoasa, Bozienii de Sus, Baratca, Budeşti, Vlădiceni, Făurei, Mărgineni, Negriţeşti, Hârţeşti, Hoiseşti, Micşuneşti, Prăjeşti, Climeşti, Miron Costin, Bogzeşti, Giuleşti, Butnăreşti, Bârjoveni, Unceşti, Secuieni, Secuienii Noi, Hârleşti, Moldoveni, Hociungi, Broşteni, Bahna, Tuţcani, Runcu, Băhnişoara, Izvoare, Arămeşti, Lilieşti, Onişcani, Icuşeşti, Spiridoneşti, Rocna, Bătrâneşti, Boanta, Corneşti, Drăgeşti, Cotu Grosului, Filipeşti, Cârligi, Galbeni, Climeşti, Pădureni, Ilieşi, Făgeţel şi Bereşti.

„Obiectivul lucrărilor este reprezentat de localizarea în cadrul perimetrului investigat a zonelor de la suprafaţa solului corespunzătoare unor noi posibile acumulări de hidrocarburi convenţionale exploatabile” se mai arată în comunicatul celor de la Romgaz.

„Au venit cu jeep-uri şi au întins nişte cabluri”

Compania Prospecţiuni SA a trimis deja echipe în Neamţ, iar una din localităţile unde au început lucrările de explorare este Ştefan cel Mare. 

„Sunt prin comună vreo patru jeep-uri ale celor de la Prospecţiuni SA care au întins pe aici nişte cabluri. Ei ne-au înştiinţat pe data de 14 ianuarie că vor efectua lucrări pentru Romgaz şi o să facă prospecţiuni. Petrol caută, eu aşa ştiu. Am fost interpelat pe facebook de ce i-am primit la noi, dacă cei de la Pungeşti i-au alungat, dar dacă ne-au anunţat prin documente oficiale, nu aveam cum să ne împotrivim. Am înţeles că au discutat cu asociaţiile agricole care lucrează pământurile şi nu au fost probleme, mai ales că li s-a garantat că vor fi despăgubiţi dacă se vor produce stricăciuni. Deocamdată nu au dat cu dinamită, ai întins nişte cabluri“, a declarat Sorin Ouatu, primarul comunei Ştefan cel Mare 

„Îi aştept cu ghioaga la hotar” 

În comuna Bozieni, de la graniţa cu judeţul Vaslui, şi nu departe de Pungeşti, sentimentul este de teamă la auzul că vor ajunge în zonă echipe care vor răscoli subsolul în căutare de zăcăminte.   

„La noi în comună nu au ajuns, dar sunt în apropiere, adică în satul Păltiniş, din comuna vecină Băceşti, care e pe raza judeţului Vaslui. Îi aştept cu ghioaga la hotar. Nu au ce căuta în comuna Bozieni, pentru că nu vreau să se perpetueze şi la noi situaţia conflictuală de la Pungeşti. a declarat Doinel Grumezescu, primarul comunei Bozieni.  

Primarul a mai spus că oamenii din mediul rural ar trebui să fie informaţi înainte de începerea lucrărilor, să se ceară chiar şi un aviz consultativ Consiliului Local asupra derulării prospecţiunilor.

„În comunele Bozieni, Oniceni şi Valea Ursului, de la graniţa cu Vaslui, e un fel de Triunghiul Bermudelor, omul e foarte alergic la prostie, iar acum, pe timp de iarnă, stă la gura sobei, se uită mult la televizor, şi el înţelege că i se ia terenul“, a mai spus Doinel Grumezescu.

Protest preventiv la Piatra Neamţ

Într-o acţiune ce se anunţa iniţial de protest faţă de proiectul Roşia Montană, circa 20 de persoane au manifestat duminică, 19 ianuarie, la Piatra Neamţ, împotriva fracturării hidraulice. Protestul a avut loc în centrul oraşului şi a avut rolul de a atenţiona opinia publică asupra interesului pe care compania Prospecţiuni SA îl are în aceste zile în judeţul Neamţ.

„Protestăm împotriva fracturării hidraulice pentru că înţelegem că s-a ajuns cu prospecţiunile şi în localităţile din judeţul Neamţ”, a declarat unul din protestatari.   

Senzori şi vibraţii în subsol cu dinamită

Cei vizaţi de temerile cetăţenilor spun că nu au vreo legătură cu cazul Pungeşti, deşi recunosc că în portofoliul de clienţi se regăsesc, pe lângă Romgaz şi companii precum Chevron, Shell, Total sau  alte companii multinaţionale.

  

„Compania Prospecţiuni nu explorează după gaze de şist, ci face o <ecografie a pământului> ca să identifice potenţialul geologic al anumitor zone din România. Ulterior, descoperirile pe care compania le face, pot servi unor scopuri diverse”, declara recent Gehrig Schultz, preşedinte-director general executiv al companiei Prospecţiuni SA într-un articol pentru publicaţia economică Bursa (20 octombrie 2013).

Acesta a făcut şi o descriere a procedurilor folosite pentru explorarea subsolului în căutarea rezervelor naturale .  

„În procesul de prospectare este folosită dinamita, însă efectele sunt insesizabile. Cantitatea de dinamită utilizată în mod obişnuit este de 2 kilograme, comparativ cu 1000 - 2000 de kilograme de explozibil folosit în minerit. Compania Prospecţiuni foloseşte un anumit tip de dinamită care trimite senzori şi vibraţii în subsol. Dinamita aceasta nu sparge roca şi nici un produce denivelări ale scoarţei terestre. Dinamita, alături de alte metode, ajută la colectarea informaţiilor din subsol în baza cărora se va stabili potenţialul mineral al zonei” , a mai spus Gehrig Schultz.

Citeşte şi:

Primul protest cu acte în regulă la Pungeşti. Peste 150 de oameni, din mai multe oraşe, au participat la miting

Situaţia de la Pungeşti, reclamată de Asociaţia Pro Democraţia: „Vom solicita ajutorul forurilor europene“

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite