Preotul şi medicul din Neamţ arestaţi în cazul unor vaccinări fictive au fost plasaţi în arest la domiciliu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mario Ciucanu era preot la Cotu Vameş, în Neamţ FOTO Facebook
Mario Ciucanu era preot la Cotu Vameş, în Neamţ FOTO Facebook

Într-un dosar penal cu acuzaţii de corupţie pentru vaccinări fictive împotriva noului coronavirus sunt cercetate patru persoane - un preot, un medic, o asistentă medicală şi un intermediar

Schimbare de situaţie într-un dosar pentru corupţie, acuzaţii ce survin unor vaccinări fictive împotriva noului coronavirus. Luni, Curtea de Apel Bacău a decis să nu mai prelungească arestul preventiv în cazul lui Mario Doro Ciucanu, preot la Cotu Vameş - Neamţ, al Danielei Grosu, medic de familie în comuna Gâdinţi - Neamţ, al asistentei medicale Cristina Munteanu şi al unui intermediar, Nicolae Timofte, din Bacău. Anchetatorii ceruseră instanţei ca cei patru să mai stea 30 de zile după gratii, însă aceştia au fost plasaţi în arest la domiciliu. Măsura este definitivă, dar acuzaţii au de respectat o serie de obligaţii, altfel pot fi iar încarceraţi. 

„Admite contestaţiile formulate de contestatorii - inculpaţi Ciucanu Mario Doro, Grosu Daniela, Munteanu Cristina şi Timofte Nicolae împotriva încheierii pronunţate de Tribunalul Neamţ. Desfiinţează încheierea contestată (...) Respinge propunerea formulată în dosarul de urmărire penală al Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamţ, având ca obiect prelungirea măsurii arestării preventive faţă de inculpaţi“, conform instanţei. 

Din datele anchetei în acest caz, rezultă că, pentru probarea activităţilor infracţionale, care au constat în vaccinări fictive contra noului coronavirus, au fost folosiţi investigatori sub acoperire şi că amatorii de acte măsluite plăteau până la 250 de euro. Preotul este acuzat de trafic de influenţă şi complicitate la fals informatic, având, alături de Nicolae Timofte, calitatea de intermediar, intervenind atât la medic, cât şi la asistentă. 

„La data de 04.12.2021, inculpatul CMD ar fi înlesnit obţinerea de către mai multe persoane a certificatelor de vaccinare fictivă, fără efectuarea efectivă a vaccinului, sens în care a intervenit pe lângă numita GM, asistentă medicală la centrul de vaccinare «Casa Fotbalistului», pentru a introduce datele false în Registrul Electronic Naţional de Vaccinare (RENV), rezultând date necorespunzătoare adevărului“, se arata în încheierea de şedinţă a Tribunalului Neamţ. 

Zeci de mii de euro, descoperiţi la percheziţii 

Alte fapte ar fi avut loc pe 15 decembrie anul trecut, când faţa bisericească s-a adresat medicului, tot pentru a face menţiuni false în RENV, pentru alte persoane. Peste alte trei zile, Mario Ciucanu a pretins şi primit 250 de euro, 50 pentru el şi 200 pentru medic, tot pentru un certificat fals, dar persona în cauză era o investigatoare sub acoperire. La fel au stat lucrurile şi pe10 martie 2022. 

Medicul Daniela Grosu şi asistenta Cristina Munteanu au fost acuzate de luare de mită, complicitate la luare de mită, trafic de influenţă şi fals informatic. Şi ele au căzut în capcana anchetatorilor. „La data de 20.12.2021, DG ar fi mimat efectuarea vaccinului pentru investigatorul sub acoperire S.I.T. şi a introdus date false în RENV“, mai arată magistraţii. Faptele ilicite s-au produs în perioada iunie 2021 - martie 2022. 

Suspiciuni despre activităţile infracţionale din acest dosar au apărut în momentul în care pe platforma naţională Rovaccinare comuna Gâdinţi apărea cu o rată de imunizare de circa 34,%, în condiţiile în care medicul de familie din această localitate raportase mult mai multe. Pe 22 martie 2022, au avut loc 24 de descinderi în această speţă. 

„În urma percheziţiilor au fost descoperite şi ridicate mai multe mijloace de probă care privesc posibila activitate infracţională a persoanelor vizate de anchetă, obiecte, înscrisuri şi date informatice, precum şi aproximativ 57.000 de euro şi 22.000 de lei. 14 persoane au fost conduse la sediul poliţiei, în vederea audierii“, se arăta într-un comunicat al Poliţiei Neamţ. 

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Soarta tristă a unui bătrân refugiat din Ucraina. A murit înainte să fie operat

Despărţire în lacrimi de refugiaţi. „Pleacă spre o viaţă mai bună, cărându-şi sacoşele cu «averea», nişte haine“ FOTO

Piatra NeamţPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite