Premierul Viorica Dăncilă, vizită pe şantierele din Moldova unde se refac albiile distruse de inundaţiile din vară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prmierul Viorica Dăncilă
Prmierul Viorica Dăncilă

Prim-ministrul Viorica Dăncilă are programate vineri, 5 octombrie, vizite la trei obiective din judeţele Bacău şi Neamţ.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă are în agenda de lucru a zilei de vineri, 5 octombrie, vizite în trei localităţi din judeţele Bacău şi Neamţ, unde se derulează lucrări de refacere a infrastructurii hidrotehnice afectate de inundaţiile din această vară.

Conform anunţului oficial de pe site-ul Guvernului României, prima oprire a fost la ora 9.30 în judeţul Bacău, în zona localităţilor Târgu Ocna şi Slănic Moldova, unde sunt demarate lucrări de regularizare a albiei râului Slănic. 

Următoarea destinaţie a delegaţiei guvernamentale va fi la ora 11.00, oraşul Roznov, din Neamţ, la şantierul deschis pentru amenajarea râului Cracău, în zona anexei Slobozia. 

La ora 12.00, Viorica Dăncilă ar trebui să ajungă la Borca, o comună din Neamţ aflată la limita cu judeţul Suceava, unde sunt lucrări de regularizare a albiei pâraielor Borca şi Sabasa. 

În Neamţ, lucrările de refacere a infrastructurii hidrotehnice afectate de inundaţiile din această vară sunt finanţate din fondul de intervenţie aflat la dispoziţia Guvernului. Prin HG 516/2018 şi HG 582/2018, pentru judeţul Neramţ au fost alocate sumele necesare lucrărilor în localităţile Roznov, Cazaci, Borca şi Ceahlău, pe cursurile de apă Cracău, Tarcău, Borca, Sabasa şi Schit. 

Cea mai mare sumă alocată (prin HG 516/2018), respectiv 57.159.000 de lei, este pentru obiectivul „Amenajare râu Cracău la Slobozia, judeţul Neamţ”. 

„Lucrarea constă în 3,5 km de regularizări de albie existentă, 5 km de albie nouă deviată şi 2 poduri pe râul Cracău. Ordinul de începere a fost emis în data de 28 august 2018. Lucrarea are drept scop scoaterea de sub efectul inundaţiilor a 1.100 de gospodării şi 3.800 de locuitori din cartierul Slobozia, din oraşul Roznov. Nerealizarea lucrărilor pune în pericol cele două conducte magistrale de gaze Costişa-Săvineşti, care asigură alimentarea municipiului Piatra Neamţ şi a localităţilor limitrofe“, se arată într-un comunicat de presă al Administraţiei Naţionale „Apele Române”(ANAR) care derulează lucrările prin Administraţia Bazinală de Apă Siret(ABA).

Prin HG 582/2018 au fost alocată sumele de 3.572.000 lei pentru regularizarea albiei pârâului Borca şi Sabasa (comuna Borca), 1.097.000 lei pentru regularizarea albiei pârâului Tarcău (sat Cazaci, comuna Tarcău), respectiv 120.000 de lei pentru regularizarea albiei pârâului  Schit la Ceahlău (comuna Ceahlău).

„Aceste investiţii sunt realizate în regim de urgenţă pentru a pune în siguranţă locuitorii şi bunurile acestora, precum şi pentru prevenirea unor eventuale efecte pe care calamităţile le-ar putea produce. Conform planului de investiţii, lucrările vor fi finalizate până la sfârşitul acestui an“, se mai arată în comunicatul de presă al Administraţiei Naţionale „Apele Române”.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite