Lucrări în Neamţ după distrugerile provocate de inundaţiile din vară. Unde se intervine în regim de urgenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucrări de regularizare a albiei pârârului Tarcău FOTO: A.N. Apele Române
Lucrări de regularizare a albiei pârârului Tarcău FOTO: A.N. Apele Române

Cu banii alocaţi de Guvern, construcţiile hidrotehnice din judeţ afectate de inundaţii vor trebui reabilitate până la sfârşitul acestui an.

Administraţia Naţională „Apele Române”(ANAR) a anunţat că a demarat, prin Administraţia Bazinală de Apă Siret(ABA), lucrări de refacere a infrastructurii hidrotehnice afectată de inundaţiile din această vară în judeţul Neamţ.

Aceste lucrări au loc în localităţile Roznov, Cazaci, Borca şi Ceahlău, pe cursurile de apă Cracău, Tarcău, Borca, Sabasa şi Schit. 

„Lucrările sunt finanţate din fondul de intervenţie aflat la dispoziţia Guvernului, iar sumele necesare au fost alocate prin două hotărâri de guvern, HG 516/2018 şi HG 582/2018“, se precizează într-un comunicat de presă al AN Apele Române.

Cea mai mare sumă alocată (prin HG 516/2018), respectiv 57.159.000 de lei, va fi utilizată pentru obiectivul „Amenajare râu Cracău la Slobozia, judeţul Neamţ”. 

„Lucrarea constă în 3,5 km de regularizări de albie existentă, 5 km de albie nouă deviată şi 2 poduri pe râul Cracău. Ordinul de începere a fost emis în data de 28 august 2018. Lucrarea are drept scop scoaterea de sub efectul inundaţiilor a 1.100 de gospodării şi 3.800 de locuitori din cartierul Slobozia, din oraşul Roznov. Nerealizarea lucrărilor pune în pericol cele două conducte magistrale de gaze Costişa-Săvineşti, care asigură alimentarea municipiului Piatra Neamţ şi a localităţilor limitrofe“, se arată în comunicat. În document se mai menţionează că lucrările la acest obiectiv sunt în plină desfăşurare „pe toate fronturile simultan, amploarea proiectului necesitând mobilizare de forţe şi utilaje“.

Prin HG 582/2018 au fost de asemenea alocate fonduri pentru alte obiective: 3.572.000 lei pentru regularizarea albiei pârâului Borca şi Sabasa (comuna Borca), 1.097.000 lei pentru regularizarea albiei pârâului Tarcău (sat Cazaci, comuna Tarcău), respectiv 120.000 de lei pentru regularizarea albiei pârâului  Schit la Ceahlău (comuna Ceahlău). Această din urmă lucrare a început pe 7 septembrie şi este deja finalizată (refacerea apărării de mal din gabioane pe o lungime de 39 metri liniari şi refacerea unui tronson de zid de beton pe o lungime de 5 metri liniari).

„Aceste investiţii sunt realizate în regim de urgenţă pentru a pune în siguranţă locuitorii şi bunurile acestora, precum şi pentru prevenirea unor eventuale efecte pe care calamităţile le-ar putea produce. Conform planului de investiţii, lucrările vor fi finalizate până la sfârşitul acestui an“, se mai arată în comunicatul de presă al Administraţiei Naţionale „Apele Române”.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite