Piatra Neamţ, pe podium în topul celor mai frumoase oraşe din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Urbea de la poalele Pietricicăi s-a clasat pe locul 3 într-un sondaj realizat de site-ul www.onlinereport.ro pentru desemnarea celor mai frumoase oraşe din ţară.

Sondajul realizat de site-ul onlinereport a pornit de la întrebarea „Care este cel mai frumos oraş din Romania?“, şi s-a desfăşurat în perioada 25 ianuarie – 1 martie a.c. 7.840 dintre repondenţi (13,58%), dintr-un număr total de 57.729 de votanţi, au considerat că Piatra Neamţ este cel mai frumos oraş din ţară şi l-au adus pe podium.

Conform sondajului, cel mai frumos oraş din România, în aprecierile votanţilor, este Oradea (13.034 de voturi – 22.58%), urmat de Timişoara. (8.626 de voturi – 14,94%)

Din prezentarea urbei

Piatra Neamţ este un oraş de munte din nord-estul României, unul dintre cele mai vechi oraşe din Moldova, cu o vârstă de peste 2000 de ani. Este al doilea centru industrial din judeţul Neamţ. Oamenii harnici (85.055 de locuitori la recensământul din 2011), frumuseţile arhitecturale şi relieful i-au adus denumirea de „Perla Moldovei“. 

Ce trebuie să vizitezi dacă ajungi în Piatra Neamţ

Oraşul oferă o mulţime de atracţii. Zona este înţesată de mănăstiri, iar în oraş există muzee, teatru,  grădină zoologică, o piscină acoperită, mall, Spa, o piaţă după modelul celei din Munchen şi pe lângă astea:

- Cetatea dacică de la Bâtca Doamnei, situată la 4 km sud-vest de oraş.Monument istoric accesibil doar arheologic.

- Sinagoga de lemn aflată la extremitatea estică a fostei Curţi Domneşti în imediata apropiere a Liceului Petru Rareş, este o mărturie a numeroasei comunităţi evreieşti care a existat în acest oraş încă din Evul Mediu.  

- Arealele protejate Cozla, Pietricica, Cernegura, Agârcia şi Dealul Vulpii-Boţoaia

- Curtea şi biserica domnească din Piatra-Neamţ. Situat în centrul oraşului în Piaţa Libertăţii, acest ansamblu arhitectural alcătuit din Curtea Domnească, Biserica „Sf. Ioan“ şi Turnul-clopotniţă a fost ctitorit de Ştefan cel Mare. Din Curtea Domnească s-a mai păstrat doar o parte din pivniţele casei domneşti (unde se află acum o expoziţie muzeală) şi porţiuni din zidul de incintă. Biserica zidită în 1497-1498, monumentală şi elegantă, este caracteristică stilului arhitectural moldovenesc din acea perioadă. Turnul, construit în 1499 din piatră brută şi întărit cu patru contraforturi ce-i subliniază profilul zvelt, are 19 m înălţime.

-Colinele Cozla, Cernegura, Cârloman şi Pietricica

Pentru turiştii de pretutindeni, cea mai mare atracţie în Piatra Neamţ este pârtia de schi de la Cozla. Pe Cozla se poate ajunge atât cu maşina cât şi pe „calea aerului“ – telegondolele funcţionează tot anul. Pe platoul din vârf veţi găsi terase, magazine, un igloo plin de viaţă şi o panoramă memorabilă.

Pe aceeaşi temă:

FOTO Oraşul Piatra Neamţ, surprins de la înălţime în decursul unui an, proiect inedit de album foto

Piatra-Neamţ, de la străvechea Petrodava, la Piatra lui Crăciun. Cum s-a schimbat denumirea oraşului de la poalele Pietricicăi

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite