Peripeții în Ceahlău. Un elicopter solicitat să intervină pe munte a plecat exact când trebuia să preia victima FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un bătrân care suferise o criză cardiacă pe munte și pentru care fusese solicitată intervenția unui elicopter nu a putut fi preluat de aparatul de zbor întrucât la bordul acestuia s-a aprins un senzor de avarie chiar când urma să preia victima. Din fericire, bărbatul de 63 de ani a supravieţuit.

Aparatul de zbor nu a mai preluat victima FOTO Salvamont Neamț
Aparatul de zbor nu a mai preluat victima FOTO Salvamont Neamț

Data de 26 august 2023 nu va fi uitată prea curând de membrii Serviciului Salvamont. Dintre toate structurile similare din ţară, la cea din Neamţ s-au consemnat cele mai multe apeluri primite pentru intervenţii, fiind zece în total. Una dintre ele avea să fie deosebită, datorită celor petrecute.

În jurul prânzului, cineva a transmis că un turist mai în vârstă a suferit o criză cardiacă severă, pierzându-şi conştienţa pe traseul Staţiunea Durău - Cabana Fântânele - Cabana Dochia, în zona numită „La Morminte“ (aici, în al Doilea Război Mondial, a avut loc o luptă între soldaţii nemţi aflaţi în retragere spre Ardeal şi trupele sovietice).

Salvatorii montani au ajuns la victimă, i-au acordat primul ajutor şi i-au administrat oxigen, readucând-o în simţiri. Totuşi, pentru că situaţia era gravă, a fost solicitat un elicopter SMURD, pentru transportul la o clinică din Iaşi, convenindu-se ca bătrânul de 63 de ani să fie coborât până în zona cabanei Fântânele.

Salvamontiști acordând primul ajutor FOTO Salvamont Neamț
Salvamontiști acordând primul ajutor FOTO Salvamont Neamț

Aparatul de zbor a sosit la locul indicat, dar nu putea ateriza din cauza terenului în pantă. A fost coborât, cu troliul, un medic, pentru a evalua starea de sănătate a pacientului, dar exact când acesta era în targă pentru a fi urcat, tot cu troliul, un senzor al elicopterului s-a aprins, avertizând despre o posibilă defecţiune tehnică.

În aceste condiţii, pentru a evita orice risc, nici medicul, şi nici turistul suferind nu au mai fost preluaţi. Salvamontiştii, care erau la a şasea misiune din acea zi, au luat decizia să se coboare în Durău, fiind solicitat alt elicopter. Nu a mai sosit, astfel că transferul bolnavului la o unitate sanitară a fost făcut cu o autosanitară.

„După trolierea medicului, când totul părea că se va termina foarte repede, un senzor care indica o posibilă defecţiune s-a aprins la bordul aeronavei, care a plecat spre Aeroportul Iaşi. Dacă nimic nu se mai întâmplă, încheiem această zi specială cu nouă intervenţii, dintre care şapte cu predare la Ambulanţă“, a declarat Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ.

Misiunea de salvare s-a încheiat cu bine FOTO Salvamont Neamț
Misiunea de salvare s-a încheiat cu bine FOTO Salvamont Neamț

Cât despre medicul rămas în Durău, el a fost preluat în cele din urmă de alt elicopter. Salvamont România a transmis că, sâmbătă, structurile din ţară au primit 30 de apeluri pentru ajutor, cele mai multe la Neamţ (zece), Prahova (trei) şi câte două la Dâmboviţa şi Alba. Din păcate, două persoane au decedat pe munte.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite