WC-uri comune, fără despărțituri, la o grădiniţă din Neamţ. Reacţii dure după o postare a primarului

0
Publicat:

Reacţii dure au apărut pe reţelele de socializare după o postare a primarului de la Piatra Neamţ, care anunţa o investiţie aproape de finalizare. Vor fi WC-uri comune, pentru fete şi băieţi, la o grădinţă din oraș.

Toaleta de la grădinița din Piatra Neamț FOTO Facebook
Toaleta de la grădinița din Piatra Neamț FOTO Facebook

Zilele trecute, primarul municipiului Piatra Neamţ, Andrei Carabelea, a prezentat concluzii după ce a vizitat stadiul lucrărilor la câteva proiecte implementate în oraş. A ajuns şi la şantierul ce vizează reabilitarea Grădiniţei 2, numai că una dintre fotografiile prezentate de edil, cu o toaletă comună, a stârnit ample comentarii.

„O zi bună începe de dimineaţă, cu o vizită la Grădiniţa Nr. 2. Proiectul de reabilitare şi modernizare este 99% finalizat, iar în următoarele două săptămâni sunt aşteptate dotările de la furnizor. Dacă totul merge bine, avem şanse mari să facem recepţia finală a proiectui până la debutul anului şcolar“, a postat primarul pe Facebook, în 22 august 2023.

Cele relatate de edil au fost „dezbătute“ în fel şi chip de internauţi, dar nu se ştie dacă printre ei sunt şi părinţii unor preşcolari sau doar persoane care nu sunt de acord cu acele WC-uri la comun. În unele postări Adrian Carabelea este criticat pentru o asemenea „anomalie“, iar în altele apreciat pentru acest proiect şi altele ce vizează infrastructura şcolară.

„Fetele şi băieţii împart toaleta? Şi părinţii, ăia sănătoşi la cap, ce spun?“; Totul la comun în 2023? Cred că glumeşti! Eu înţeleg ideea să nu treci strada singur că eşti egoist (se referă la o declaraţie a primarului care spunea că ambuteiajele din trafic se datorează pietonilor care trec singuri strada şi nu mai mulţi - n.red.), dar să obligi copiii să îşi facă nevoile la comun, fără intimitate, demonstrează doar ce viziune bolnavă aveţi asupra situaţiei“.

„Totuşi, ar trebui puţină intimitate“

Acestea sunt doar două dintre comentariile negative pe tema toaletelor comune, pentru fete și băieți. Celor care l-au criticat, primarul a replicat cu un ordin al Ministerului Sănătăţii: „Grupurile sanitare sunt comune pentru copiii de ambele sexe la grădiniţă şi creşă şi numărul lor este în funcţie de numărul de copii pe unitate“, conform Ordinului Ministrului Sănătăţii nr. 1.456/ 25 august 2020“.

Reabilitarea grădiniței se face cu fonduri europene FOTO Facebook
Reabilitarea grădiniței se face cu fonduri europene FOTO Facebook

Un fel de lămurire a venit din partea altei participante la discuţiile din mediul virtual, care a scris că în sistemul educaţional pentru grupele mici de cursanţi nu se „amestecă“ fetele şi băieţii la toaletă. La grădiniţă, merg întâi fetele, apoi băieţii la baie, după masă sau înainte de somn, de fiecare dată supravegheaţi de o educatoare sau personalul de îngrijire.

În alte comentarii, primarului i se recomandă că nu-i mare lucru să se facă nişte paravane despărţitoare între closete: „Totuşi, ar trebui puţină intimitate, indiferent că sunt de acelaşi sex, dacă nu vrem ca să avem o generaţie de h... ca în afară. Haideţi să luăm doar exemplele bune din străinătate, nu toate... Ştiţi că vă felicit pentru toate proiectele bune“.

Reabilitarea grădiniţei din Piatra Neamţ se realizează cu fonduri obţinute în cadrul unui proiect cu finanţare europeană, valoarea lui fiind de circa 2 milioane de lei. El implică termoizolare, refacerea acoperişului, înlocuirea tâmplăriei exterioare, refacerea finisajelor interioare, înlocuirea pereţilor cu unii din gips-carton rezistenţi la foc, realizarea unei scări metalice exterioare, etc.

În 2020, un caz petrecut la Piatra Neamţ a fost amplu relatat de presa românească. Dragoş Chitic, la acea vreme primar al urbei de sub culmea împădurită Pietricica, inaugura cu fast, tăind o panglică de la intrarea într-o budă de la Şcoala ”Elena Cuza“. Fuseseră înlocuite, cu fonduri de la administraţia locală, câteva closete, chiuvete şi fusese văruită incinta.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite