Percheziții la afaceriști din Neamț suspectați de evaziune și fals. Prejudiciul depășește un milion de euro

0
Publicat:

Mai multe percheziţii au fost făcute la afacerişti din Neamţ suspectați că au prejudiciat bugetul de stat cu peste un milion de euro, în urma unor tranzacţii cu piese auto neînregistrate în evidența contabilă

O percheziție a vizat o firmă care vindea componente auto FOTO Poliția Neamț
O percheziție a vizat o firmă care vindea componente auto FOTO Poliția Neamț

În dimineaţa zilei de 14 noiembrie 2023, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului Neamţ, au pus în aplicare patru mandate de percheziţie domiciliară, în două cauze privind săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, respectiv uz de fals şi fals în declaraţii.

Din cercetări s-a reţinut faptul că o firmă din Piatra Neamţ, cu obiect de activitate în domeniul valorificării componentelor provenite din dezmembrări auto, ar fi comercializat diverse piese fără înregistrarea acestora în evidenţa contabilă, astfel că prejudiciul cauzat bugetului statului a fost evaluat la 1.653.431 de lei.

„În perioada 01.01.2016 - 30.09.2022, reprezentaţii unei societăţi comerciale au desfăşurat activităţi comerciale prin intermediul unor firme de curierat. Sumele de bani provenite din activităţi au fost încasate în sistem ramburs în nume personal, cât şi în contul personal deţinut de administrator, veniturile obţinute nefiind înregistrate în evidenţele contabile“, a transmis Parchetul Neamţ.

În cea de-a doua cauză penală, suspect este patronul unei societăţi din municipiul Roman, cu obiect de activitate transport de persoane. Acesta nu ar fi consemnat în registrele contabilitate veniturile obţinute în urma depunerii la instituţia publică competentă a deconturilor privind obtinerea diferenţei de 50% din tariful de transport de pensionari.

Neregulile ar fi fost săvârşite de-a lungul a cinci ani, în perioada 1 ianuarie 2015 şi 31 decembrie 2019, timp în care au fost solicitată şi încasată necuvenit de la bugetul statului, prin intermediul Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, suma de 4.693.866 de lei. Cei doi suspecţi au fost duşi la Parchetul Neamţ, pentru audieri.

În urma percheziţiilor, au fost identificate şi ridicate documente financiar contabile ale societăţilor implicate, medii de stocare a datelor, telefoane mobile, laptop-uri, unităţi centrale de calculator şi dispozitive de stocare, cu privire la care există indicii că s-ar afla stocate informaţii de interes cu privire la soluţionarea cauzelor.

În total, paguba care ar fi fost creată de către cei doi afaceriști din Neamț este de aproximativ 6.350.000 de lei, adică 1.270.000 de euro şi urmează ca anchetatorii să dispună măsuri asiguratorii cu scopul recuperării acesteia. După audierea suspecţilor, este posibil ca procurorii să ceară magistraţilor arestarea preventivă a celor doi patroni.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite