Parlamentarii au legiferat a 111-a zi de sărbătoare oficială. Ce se va omagia pe 10 ianuarie

0
0
Matematica este condiderată Regina ştiinţelor FOTO Semnele Timpului
Matematica este condiderată Regina ştiinţelor FOTO Semnele Timpului

Pe data de 10 ianuarie a fiecărui an se va omagia Ziua Matematicii, Informaticii şi Ştiinţelor naturii, aceasta fiind a 111-a sărbătoare oficială din ţară

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat miercuri, 17 martie, cu 280 de voturi favorabile, unul contra şi patru abţineri, proiectul de act normativ care instituie în România cea de a 111-a zi mai specială, una care este dedicată unei discipline şcolare. Este vorba despre Ziua Matematicii, Informaticii şi Ştiinţelor naturii, care a fost stabilită a fi marcată pe 10 ianuarie a fiecărui an. 

În expunerea de motive a legii ce urmează a merge la promulgare, atribut ce îi revine preşedintelui ţării, se precizează că a fost aleasă această zi pentru că, pe 10 ianuarie 1906, s-a născut academicianul Grigore Constantin Moisil, personalitate care şi-a pus amprenta asupra dezvoltării acestei discipline, cel mai important pionier al informaticii în România şi un desăvârşit teoretician al informaticii din lume. 

Unul dintre susţinătorii legii care-l are ca iniţiator pe Varujan Pambuccian, liderul grupului minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, a fost vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, deputatul PNL de Neamţ, Laurenţiu Leoreanu, care înainte de a fi primar al municipiului Roman şi apoi parlamentar a predat această disciplină. 

„Fiind profesor de matematică, nu pot să nu salut această iniţiativă în respect faţă de matematică, disciplina care, pe bună dreptate, este denumită «Regina ştiinţelor“. Ştiu că această denumire naşte anumite invidii, naşte anumite frustrări, dar aş spune că dacă matematica este «Regina ştiinţelor», acest lucru nu opreşte pe nimeni, care reprezintă o altă disciplină, să facă din disciplina respectivă «Regele ştiinţelor». Se mai spune că fiecare disciplină este atâta ştiinţă câtă matematică conţine. Este adevărat că matematica a stat, stă şi va sta mereu la baza analizei studiilor şi a tuturor elementelor structurale pentru celelalte discipline“, a declarat Laurenţiu Leoreanu, citat de G4Media.ro. 

Conform prevederilor legii, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale şi instituţiile aflate în

subordinea sau coordonarea acestora pot acorda sprijin logistic şi pot aloca fonduri din bugetele proprii în vederea organizării şi derulării, în bune condiţii, a manifestărilor, în limita alocaţiilor bugetare aprobate. 

Ziua Fericirii, Sărbătoarea Romilor, Ziua Rezervistului, Ziua Refugiatului, Ziua Scafandrului, Ziua Dobrogei... 

„Sărbătorirea Zilei Matematicii, Informaticii şi Ştiinţelor naturii poate fi organizată de către Academia Română, instituţii de cercetare, instituţii de învăţământ, administraţii publice centrale şi locale, de către

societatea civilă şi persoane fizice şi juridice, prin organizarea şi/sau participarea la programe şi manifestări ştiinţifice, culturale, educative, artistice, cu caracter social sau ştiinţific, consacrate matematicii, informaticii şi ştiinţelor naturii“, prevede proiectul de lege. 

S-a mai stipulat ca Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune, în calitate de servicii publice, să includă în programul zilei de 10 ianuarie a fiecărui an emisiuni ori aspecte de la manifestările ocazionate de sărbătorirea Zilei Matematicii, Informaticii şi Ştiinţelor naturii. Câte din cele prevăzute pentru a marca această zi, urmează a se vedea în anii ce vin. 

În România, la acest moment, sunt 15 sărbători naţionale anuale, în care salariaţii nu merg la serviciu, iar dacă o fac primesc alte beneficii - zi liberă în altă perioadă, la concediu ori plată dublă. Mai sunt şi alte sărbători, care-s aprobate prin lege pentru a se omagia în diverse luni. Pe lângă cea mai nouă, Ziua Matematicii, Informaticii şi Ştiinţelor naturii, sunt încă 110, prin care se aduc în actualitate personalităţi emblematice din ţară şi străinătate, evenimente istorice, reuşite epocale din diverse ramuri ale ştiinţei, etnii şi multe altele. 

Conform Wikipedia, două sunt în ianuarie, două în februarie, 12 în martie şi nouă în aprile. Luna cea a mai bogată în aniversări de acest gen rămâne mai, cu 18 astfel de zile, în iunie se sărbătoresc 10, în iulie opt şi în august 11. Luna septembrie are şi ea opt sărbători, octombrie nouă, tot atîtea fiind  marcate şi în noiembrie, iar în ultima lună a anului se marchează 12 zile. Pe lângă cunoscuta Zi a Culturii Naţionale - 15 ianuarie - naşterea lui Eminescu, 24 ianuarie - Unirea Principatelor sau 8 martie - Ziua Mamei, mai sunt şi alte altele, poate mai puţin ştiute: 19 februarie - Ziua Brâncuşi, 20 martie - Ziua Internaţională a Fericirii. 

Pe 8 aprilie este Sărbătoarea Etniei Romilor din România, 5 mai - Ziua Limbii Tătare, 31 mai - Ziua

Rezervistului Militar, 20 iunie - Ziua Mondială a Refugiatului, 1 septembrie - Ziua Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, 10 septembrie - Ziua Mondială pentru Prevenirea Suicidului , 1 octombrie - Ziua

Scafandrului Român, 14 noiembrie - Ziua Dobrogei, 28 noiembrie - Ziua Mondială de Comemorare a Victimelor Accidentelor de Circulaţie, etc. 

Vă mai recomandâm să citiţi: 

Învăţătoare către elevi: „Te-aş omorî! Te strâng de gât!“ De ce a fost achitată pentru purtare abuzivă

Elev rănit foarte grav în clasă. A fost transferat la o clinică universitară cu elicopterul

Piatra Neamţ


Ultimele știri
Cele mai citite