Mercurialul şpăgilor pentru angajări la spital. O contabilă a fost arestată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O angajată de la unitatea sanitară din Roman a fost privată de libertate FOTO Monitorul Neamţ
O angajată de la unitatea sanitară din Roman a fost privată de libertate FOTO Monitorul Neamţ

Procurorii au dat detalii despre mercurialul şpăgilor date pentru angajări laSpitalul de Urgenţă Roman, o contabilă fiind arestată

Procurorii de la Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamţ au făcut publice date din ancheta declanşată în cazul unei contabile de la Spitalul Municipal de Urgenţă Roman, care solicita diverse sume de bani de la persoane dornice să se angajeze la unitatea sanitară, lăsând să se înţeleagă că are pe cine trebuie în comisiile de examen.

Pentru aceste fapte, Mihaela Caraiman, care lucra în unitatea menţionată de peste 25 de ani, a fost arestată preventiv pentru 30 de zile, ea fiind pusă sub acuzare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. Sume de bani au fost pretinse şi pentru eliberarea unor acte medicale necesare la pensionare, „şpăgile“ fiind în euro şi lei.

„Din probele administrate până la acest moment, s-a reţinut

următoarea situaţie de fapt. În perioada anilor 2019 - 2021, inculpata C.M. a pretins şi primit de la suspectele L.M.E., B.C.E. şi de la martorul L.M., sumele de 2.500 de euro şi 11.000 lei, promiţând că îşi va trafica pretinsa influenţă asupra unor cadre medicale de decizie din cadrul Spitalului Municipal de Urgenţă Roman, fie pentru a obţine angajarea suspecţilor şi a martorului în posturi de asistenţi medicali, infirmieri sau îngrijitori, fie pentru obţinerea unor acte medicale necesare întocmirii unor dosare de penisie“, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamţ. 

Pentru aceste fapte, pe 16 martie 2021 a fost efectuată o percheziţie la Spitalul de Urgenţă Roman, ţinta fiind biroul Mihaelei Caraiman, încadrată la Serviciului financiar-contabil, altă descindere avînd loc la domiciliul acesteia. Probe care ar putea stabili comiterea unei fapte penale au fost căutate şi în cele două maşini ale acuzatei. 

Până acum, patru infracţiuni de trafic de influenţă 

În urma probelor strînse, pe 17 martie 2021 procurorii au sesizat instanţa de judecată şi au cerut judecătorilor de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Neamţ luarea măsurii arestării preventive pe o perioadă de 30 de zile a Mihaelei Caraiman. După deliberări, judecătorii au dispus privarea de libertate. 

„Admite propunerea de arestare preventivă formulată de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamţ şi în consecinţă: În temeiul art. 226 raportat la art. 223 alin. 2 Cod procedură penală, dispune arestarea inculpatei C. M., cercetată pentru săvârşirea a 4 infracţiuni de trafic de influenţă, prevăzută de art. 291 alin.1 Cod penal, cu aplicarea art. 38 alin.1 Cod penal, pentru o perioadă de 30 zile, începând cu data de 17.03.2021, până la 15.04.2021, inclusiv“, conform instanţei. 

Imediat după pronunţare, inculpata a contestat privarea de libertate, iar o decizie definitivă în acest caz vor lua judecătorii de la Curtea de Apel Bacău. Unitatea sanitară a transmis că percheziţiiledin acest caz nu au avut legăturăcu activitatea spitalui. 

„A fost vorba, într-adevăr, de o descindere la Spitalul Municipal de Urgenţă Roman, făcută de organele de anchetă, care vizează o angajată, dar această descindere nu are legătură cu instituţia. Cum salariata lucra în spital s-a făcut o percheziţie şi în biroul acesteia. Precizăm că nu au fost ridicate din biroul angajatei noastre nici un fel de documente ce ţin de activitatea ei la unitatea sanitară“, declara, Andreea Trifan, purtător de cuvânt al spitalului. 

De mită pentru angajare la Spitalul Roman au mai existat zvonuri, însă acum este prima dovadă concretă a speculaţiilor. Dosarul penal este instrumentat cu sprijinul cadrelor de la Poliţia Neamţ - Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, Brigăzii Operaţiuni Speciale Bacău şi a Serviciului Operaţiuni Speciale Neamţ. 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Bătrân de 75 de ani, „răsplătit“ pentru stăruinţa infracţională. De ce a fost arestat

Neinspirat party! Când erau pe cale să bea 40 de pahare, neinvitaţi au venit... poliţiştii

Piatra NeamţPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite