Pagini false de internet, create în numele unor călugărițe inexistente, folosite pentru escrocherii de proporţii
0O metodă de înşelăciune a fost pusă de punct de mai mulţi indivizi din trei judeţe ale ţării, foarte multe persoane căzând în plasa escrocilor. Poliţiştii din Neamţ au efectuat câteva descinderi.
Pe 2 aprilie 2024, cadrele Serviciului de Investigaţii Criminale, sub coordonarea unui procuror de la Parchetul Târgu Neamţ, au pus în executare 10 mandate de percheziţie, în judeţele Vrancea, Galaţi şi Vâlcea, într-un dosar în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii a două fapte pedepsite de Codul penal.
„Din octombrie 2023 şi până în prezent, nouă persoane, cu vârste între 18 şi 75 de ani, ar fi creat mai multe pagini de internet prin care, sub pretextul că sunt măicuţe, ar fi oferit servicii ritualice, inducând în eroare mai multe persoane din ţară cât şi din străinătate, obţinând sume importante de bani“, a comunicat Poliţia Română.
Prejudiciu estimat până în prezent este de peste 250.000 de lei. În urma percheziţiilor, au fost descoperite şi ridicate carduri bancare, documente de transfer bancar, telefoane mobile, unităţi PC, unităţi de stocare memorie, precum şi diferite sume de bani (5.880 de euro, 23.700 de lei, 90 de lire sterline, 300 de dolari şi 1.000 de lei moldoveneşti).
Nouă persoane au fost conduse la audieri, iar în urma probelor administrate, trei persoane, cu vârste între 18 şi 24 de ani, din Vrancea şi Galaţi, au fost reţinute, pentru 24 de ore, fiind cercetate pentru înşelăciune şi fals informatic. Astăzi, suspecţii reţinuţi urmau să fie prezentaţi Judecătorie Târgu Neamţ, cu propuneri de arestare preventivă.
Poliţia Română a mai transmis că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie. Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din Poliţia Română.