Maltratată de tată, o fetiţă a stat fugară trei zile pe câmpuri. Decizia autorităţilor după ce a fost găsită

0
Publicat:

Un caz de violenţă în familie, care putea avea urmări grave, s-a petrecut zilele trecute în judeţul Neamţ. O fată de 13 ani a fugit de acasă de frica tatălui agresiv, acesta fiind cercetat penal.

Adolescenta a fost consiliată de o o polițistă FOTO Poliția Neamț
Adolescenta a fost consiliată de o o polițistă FOTO Poliția Neamț

Autorităţile s-au mobilizat exemplar după ce a fost semnalată dispariţia unei minore de 13 ani, din comuna Stăniţa, sat Chicerea, o localitate situată la graniţa cu judeţul Iaşi. După îndelungi căutări, care au durat aproape o zi, adolescenta a fost descoperită, ulterior aflându-se şi motivul pentru care a recurs la acest gest: a plecat de frica tatălui.

Pe 28 martie 2024, acesta şi-a ameninţat copilul cu acte de violenţă, a aruncat cu o bâtă după ea, fără să o lovească. După câteva zile, ancheta a stabilit că un astfel de comportament nu era singular, mai ales când bărbatul era băut. Autorităţile au decis emiterea unui ordin de protecţie, întocmirea unui dosar penal, iar victima a fost luată din mediul familial.

„Împotriva tatălui minorei a fost emis un ordin de protecţie provizoriu. Au fost informaţi reprezentanţii DGASPC Neamţ, care au luat măsura internării minorei într-un complex de servicii. În cauză poliţiştii continuă cercetările cu privire la săvârşirea infracţiunii de rele tratamente aplicate minorului“, a declarat inspector Ramona Ciofu.

În acest caz, culpabilă este şi mama, care a reclamat dispariţia fiicei după două zile de la data când s-a petrecut. A fost fost format un amplu dispozitiv, la căutări participând poliţişti din Neamţ şi Iaşi (însoţiţi de câini de urmă, jandarmi nemţeni şi din Bacău, cadre de la ISU, poliţişti de frontieră, silvicultori, voluntari şi săteni. Fata avea să fie descoperită într-o livadă, departe de sat.

„La data de 30 martie, poliţiştii au fost sesizaţi, prin apel 112, de către o femeie, din Stăniţa, cu privire la faptul că fiica, Bîrsan Luminiţa, a plecat de la domiciliu pe 28 martie, pentru a avea grijă de animale pe câmp şi nu a mai revenit. Ultima dată minora a fost văzută în seara zilei de 28 martie culegând flori, în apropierea pădurii de lângă satul Chicirea“, transmitea Poliţia Neamţ

O parte dintre cei care au participat la căutări FOTO Poliția Neamț
O parte dintre cei care au participat la căutări FOTO Poliția Neamț

Anul trecut, Direcţia Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului Neamţ a cecetat 732 cazuri de abuz împotriva minorilor, iar în 130 de situaţii s-a decis internarea în centre sociale, cu 30% mai mult faţă de 2022. Cele mai multe cazuri de maltratare, (323), s-au manifestat sub forma neglijării, dar au fost şi 199 de abuz emoţional, 67 de abuz sexual şi 47 de abuz fizic.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite