Oraşul celor o mie de magnolii, la cele o mie de blocuri. O iniţiativă unică în ţară, la Piatra Neamţ

0
Publicat:

Municipalitatea din Piatra Neamț a gândit altfel campania anuală de primăvară „Piatra Curată“, implicând şi localnicii la implementarea unui proiect inedit nu doar în județul Neamț, ci și în întreaga Românie.

La Piatra Neamț au fost plantate o mie de magnolii FOTO Arhiva Adevărul
La Piatra Neamț au fost plantate o mie de magnolii FOTO Arhiva Adevărul

Presupune plantarea a 1.000 de magnolii şi distribuirea a tot atâtea răsaduri de trandafir la cele o mie de blocuri din oraş.

Scopul este schimbarea feţei urbei, care arată anost în unele cartiere, deşi aşezarea e situată într-o zonă pitorească, pe malurile Bistriţei, fiind înconjurată de culmi împădurite (Pietricica, Cozla, Cernegura, Bahrin).

„«Piatra Curată» s-a bazat mereu pe implicarea activă a comunităţii, iar acum ducem această iniţiativă la alt nivel: <Piatra-Neamţ devine oraşul celor 1.000 de magnolii!> Fiecare pietrean se va bucura în anii care vin de spectacolul acestor arbori şi de faptul că în faţa casei sale cresc rădăcini puternice pentru un viitor mai curat şi mai sănătos!“, se arată într-un comunicat al Primăriei Piatra Neamț.

Acţiunea de înfrumuseţare a spaţiilor verzi, care-i văzută ca un efort comun al administraţiei, locatarilor şi asociaţiilor este şi prilej de competiţie în demersul de a crea un mediu mai sănătos.

Primăria va organiza în scurt timp un concurs, urmând a fi premiată cea mai frumoasă grădină de bloc. Premiul va fi atribuit în urma voturilor exprimate de cetăţenii din municipiu.

Zilele trecute, toate magnoliile au fost distribuite asociaţiilor de proprietari din oraş, ele fiind plantate de locatari. Schimbări majore vor fi şi în parcurile din Piatra Neamţ, cel din centrul municipiului urmând a deveni o „pădure“ urbană, prin plantarea, lângă cei existenţi, altor copaci, respectiv mesteacăn, cireş japonez, ulm galben, vişin decorativ, stejar fusiform roşu şi arbore de lalea.

„Am găsit o deschidere foarte mare la asociaţiile de proprietari pentru campania «Piatra Curată» şi plantarea magnoliilor. M-a bucurat şi încurajat să continuăm genul acesta de acţiuni. Acum, în Parcul Tineretului plantăm zeci de arbori tineri şi sănătoşi, adaptaţi climei locale şi creăm o adevărată oază verde în mijlocul oraşului“, a declarat primarul Andrei Carabelea.

Piatra Neamț, panoramă de pe culmea Pietricica FOTO Facebook
Piatra Neamț, panoramă de pe culmea Pietricica FOTO Facebook

Cât despre arborele lalea sau tulipanul, acesta face parte din familia Magnoliaceae, este originar din America de Nord şi ajunge la 40 de metri înălţime. Florile sunt în formă de lalea sau crin, galbene verzui sau galbene sulfurii cu pete oranj la bază. Înfloreşte la sfârşitul lunii mai şi iunie. Are o deosebită valoare ornamentală datorită frunzelor sub formă de liră şi datorită coloritului florilor.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite