„Lovitura de berbec“, fenomenul care provoacă avarii în reţelele de apă. Ce spune un furnizor de servicii către populație

0
Publicat:

Ca peste tot în ţară, distribuţia apei potabile se face cu sincope, avarii dese în reţele petrecându-se în județul Neamț, la Piatra Neamţ şi la Roman, cauza fiind conductele vechi, neînlocuite din lipsa fondurilor.

Avariile sunt dese în rețelele de distribuție FOTO MonitorulNeamt.ro
Avariile sunt dese în rețelele de distribuție FOTO MonitorulNeamt.ro

Acest lucru generează nemulţumiri din partea populaţiei în Neamț, dar şi dispute cu iz polititic. În Neamţ, principalul furnizor al utilităţii este ApaServ, firmă din subordinea Consiliului Judeţean, legislativ cu majoritate pesedistă, critici constanţi ai serviciilor oferite fiind conducerile celor două primării, în fruntea cărora se află edili liberali.

La final de martie 2024, în municipiul străjuit de culmile împădurite Pietricica şi Cozla a fost o avarie la o aducţiune, fiind necesare circa 16 ore pentru remediere. După o astfel de intervenţie, în momentul reluării furnizării apei pe o conductă magistrală, se execută manevre de dezaerisire, presiunea din ţevi fiind controlată.

Şi a durat până ca apa să ajungă la robinete, prima reacţie venind de la primărie, care a transmis: „Zeci de mii de pietreni nu au apă din cauza incompetenţei, indolenţei şi nepăsării ApaServ şi a Consiliului Judeţean. Am solicitat de-a lungul timpului CJ să reabiliteze reţelele de pe raza municipiului, ei fiind proprietarii. Nu au existat şi nu există astfel de proiecte“.

Apoi au venit precizări de la ApaServ, pentru a explica situaţia, susţinând că au apărut aşa-numitele „lovituri de berbec“, care au provocat alte defecţiuni, deoarece în plin proces de reechilibrare a sistemului, alimentarea cu energie electrică a captării a fost întreruptă brusc, din cauza unui incendiu izbucnit într-o localitate din zonă. 

„Această oprire/pornire bruscă a funcţionării sistemului, pe lângă faptul că a sistat echilibrarea hidraulică, a condus la apariția fenomenului «lovitura de berbec» întrucât nu s-au putut realiza manevrele de dezaerisire a conductelor. «Lovitura de berbec» reprezintă şocul care apare la variaţia bruscă a presiunii într-un fluid, care conduce la avarierea conductelor“, a menționat ApaServ.

Conducerea companiei ApaServ a mai comunicat că, din cauza acestui fenomen, au apărut avarii majore la conductele magistrale ce deservesc municipiul Piatra Neamt şi localităţile limitrofe şi deoarece este obligatorie echilibrarea hidraulică a sistemului, remedirea avariilor survenite se va fi realizat treptat, în săptămâna 1-7 aprilie 2024.

Dincolo de aceste aspecte, de certitudine este faptul că în Piatra Neamţ sunt în fiecare zi opriri ale alimentării cu apă, ele fiind cauzate de defecţiuni în reţea sau diverse lucrări. Şi administraţia din Roman este nemulţumită de serviciile ApaServ, fiind în plin proces de trecere la alimentarea de la ApaVital Iaşi, lucru care se va petrece prin iulie 2024.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite