Ofiţer de la Criminalitatea Economică, antreprenor ilegal în Neamţ. A fost trimis în judecată de DNA
0Un ofiţer de la Criminalitatea Economică a fost trimis în judecată de DNA, fiind acuzat că ar fi fost antreprenor ilegal în Neamţ, implicându-se în activităţi care-i erau interzise prin statul funcţiei deţinute în cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie.
Procurorii au înaintat dosarul la Tribunalul Neamţ în cazul lui Ionică Stoica, la data comiterii faptelor el fiind inspector în cadrul IPJ, la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice - Biroul de Investigare a Criminalităţii în Mediul de Afaceri. Ca atribuţii de serviciu, el trebuia să vegheze pentru un climat economic „sănătos“.
Nu a făcut-o, chiar el find pus sub învinuire și trimis în judecată pentru efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite. În rechizitoriul întocmit, procurorii au precizat:
„În perioada mai - septembrie 2021, inculpatul S.I.A., împreună cu alte persoane, ar fi administrat în fapt o societate şi ar fi efectuat operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu calitatea sa de ofiţer de poliţie judiciară, incompatibilitate prevăzută de (...) Legea nr. 360/2002 privind statutul poliţistului (...) privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei judiciare“.
În perioada menționată, societatea respectivă a început construcţia unui bloc în Târgu Neamţ şi a încheiat cinci antecontracte de vânzare-cumpărare cu privire la apartamentele ce urmau a fi construite. Apoi, Ionică Stoica, în calitate de administrator de fapt al firmei, ar fi comis mai multe ilegalităţi.
El ar fi negociat cu reprezentanţii mai multor societăţi tranzacţii care au avut ca urmare încheierea unor contractelor de lucrări şi de dirigenţie de şantier şi a stabilit necesarul de materiale, furnizorii şi preţuri de achiziţie. Mai este acuzat că a stabilit preţul de vânzare al apartamentelor şi a unor spaţiilor comerciale ce urmau a fi construite.
„Societatea comercială respectivă a efectuat plăţi, atât în numerar cât şi prin operaţiuni bancare, în valoare totală de 635.317 lei către furnizori şi a încheiat cinci antecontracte de vânzare cumpărare în valoare totală de 187.500 de euro din care a încasat în contul bancar cu titlu de avans echivalentul în lei a 50.000 de euro“, a transmis DNA.