O candelă a făcut scrum casa parohială de la biserica Precista Veche din Piatra Neamţ

0
Publicat:

Intervenţia pompierilor militari de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava“ din Neamț au reuşit să limiteze proporţiile dezastrului, dar imobilul nu mai poate fi folosit. În pericol a fost şi un bloc de locuințe.

Intervenția pentru stingere a durat două ore FOTO ISU Neamț
Intervenția pentru stingere a durat două ore FOTO ISU Neamț

Flăcările la imobilul situat pe pe Bulevardul Decebal din Piatra Neamţ au fost observate în ziua de vineri, 23 februarie 2024, după lăsarea întunericului.

Apelul pentru intervenţia cadrelor de la ISU a fost primit la dispecerat la ora 20:01, la locul indicat fiind trimise patru autospeciale de stingere şi o ambulanţă SMURD.

La sosirea pompierilor, incendiul se manifesta generalizat la acoperişul construcţiei, care, deşi avea destinaţia iniţială de casă parohială, nu mai era locuită în prezent.

Făcările se extinseseră şi la o anexă alipită, existând riscul ca incendiul să se propage la un bloc de locuinţe aflat în imediata apropiere.

Misiunea pompierilor s-a concentrat pe împiedicarea extinderii şi lichidarea incendiului, operaţiunile terminându-se după ora 22.00, flăcările provocând daune importante, fiind distrus acoperişul construcţiei pe o suprafaţă de aproximativ 250 de metri pătraţi şi o anexă din lemn de 12 metri pătraţi.

„De asemenea, au fost afectate diverse bunuri din interiorul unei camere. „Focul deschis în spaţii închise (candelă) a fost cauza probabilă de producere a incendiului“, a declarat căpitan Irina Popa, purtătorul de cuvânt de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava“.

Ziua de 23 februarie 2024 nu a fost deloc liniştită pentru salvatorii nemţeni.

Pompieri profesionişti şi voluntari de la serviciile locale de urgenţă au fost mobilizaţi pentru a stinge mai multe incendii de vegetaţie uscată în cinci localităţi Başta, Vulpăşeşti, Poienari, Ştefan cel Mare şi Cârligi.

Toate au fost provocate de neglijenţa celor care au vrut să scape de resturi de vegetaţie, dar n-au supravegheat arderea lor.

Cel mai mare incendiu din ziua de vineri a avut loc în comuna Poienari unde au ars aproximativ 25.000 de metri pătraţi de vegetaţie uscată, cauza fiind „utilizarea focului deschis în spaţii deschise“.

„Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, iar în cazul realizării igienizării terenurilor prin ardere, este obligatorie obţinerea acceptului de la Agenţia de Mediu şi a permisului de lucru cu focul, impunându-se respectarea cu stricteţe a măsurilor de apărare împotriva incendiilor“, a transmis ISU Neamț. 

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite