Motivul incredibil al crimei din Spitalul Judeţean Neamţ. Soţul directoarei ucise a făcut dezvăluirea chiar în ziua înmormântării femeii

0
0

Sebastian Patriche, acuzat de uciderea soţiei sale, director medical al Spitalului Judeţean Neamţ, a fost audiat, marţi, la Parchet, exact în ziua în care Anca Patriche era condusă pe ultimul drum.

După săvârşirea crimei, pe 10 ianuarie, lui Sebastian Dumitru Petrache nu i-a putut fi luată o declaraţie completă deoarece era afectat psihic, stare în care a intrat în momentul când a realizat consecinţele faptei. 

Altfel a stat situaţia astăzi, când acuzatul a detaliat în ceea ce priveşte crima. Din depoziţiile lui Dumitru Patriche, care are 50 de ani, rezultă fără echivoc premeditarea omorului şi mobilul. Acuzatul a declarat că era invidios pe faptul că soţia se realizase profesional, victima obţinând pe 8 ianuarie 2020 funcţia de director medical şi era profesor la Şcoala Postliceală Sanitară din Piatra Neamţ. În baza acestor declaraţii, concluzia a fost că făptaşul s-a decis să comită crima în doar două zile, adică de la data când s-a anunţat câştigătorul examenului de conducere la spital. 

Alt motiv al infracţiunii a fost şi divorţul intentat de soţie, în toamna anului trecut, din cauza firii violente a bărbatului.

„A recunoscut fapta reţinută în sarcina sa, iar în timpul audierilor a susţinut că nu a suportat ideea că soţia sa se realizase profesional, la fel cum nu a suportat nici ideea că ea plecase de acasă şi locuia cu chirie în oraş. Asta cu atât mai mult cu cât el avea o situaţie precară, ba lucra, ba nu lucra“, a declarat Stelian Olteanu, procuror criminalist în cadrul Parchetului de pe lîngă Tribunalul Neamţ.

Autorul, resemnat cu soarta sa

Dumitru Patriche a mai declarat anchetatorilor că regretă faptele petrecute, dar spune că acum este tardiv. De remarcat că acuzatul nu a încercat să-şi facă apărări, adică să aducă vreun argument în favoarea sa, fiind resemnat în ceea ce urmează: trimiterea în judecată, procesul şi o eventuală condamnare. 

„A spus că îi pare rău pentru ce a făcut, dar asta e. Îşi asumă răspunderea şi nu a formulat niciun fel de apărare, cu atât mai mult cu cât nici nu a contestat măsura arestării preventive“, a mai afirmat procurorul care instrumentează dosarul.

Dincolo de toate acestea, la prima audiere inculpatul susţinea că îşi iubea soţia şi că venise la spital în ziua omorului ca s-o felicite pentru postul obţinut. Ancheta avea să arate că altele-i erau intenţiile. 

Până acum trei luni, când s-a angajat ca agent de pază la un magazin, Patriche fusese slujitor voluntar la biserica „Întâmpinarea Domnului“ din Piatra Neamţ. El era paracliser şi palimar, ajutând la diverse acţiuni ale parohiei. Preotul Ciprian Muraru nu-l credea capabil să ucidă, temându-se doar că era în stare să se sinucidă: 

„A fost voluntar la noi, la biserică. De trei luni a rupt legătura cu noi şi nu mai venea la parohie. Era o fire timidă şi nu-mi închipuiam că o să ajungă să ucidă. Îmi făceam griji că el o să se sinucidă“, a spus preotul. 

Aceeaşi temere o împărtăşea şi tatăl făptaşului, după cum a afirmat procurorul Olteanu: „Tatăl lui a

susţinut că se aştepta ca el să facă un gest necugetat, dar mai degrabă împotriva lui, nu a soţiei“.

Riscă până la 25 de ani de detenţie

Pe 10 ianuarie, în jurul orei 16.00, autorul a venit la Spitalul Judeţean şi a urcat la etajul II, pe camerele de luat vederi observându-se că a mers direct în încăperea unde era biroul soţiei, încă asistentă şefă la secţia Chirurgie. Se pare că Anca Patriche venise aici pentru a-şi lua lucrurile personale, ea urmând să aibă alt birou, într-o clădire alăturată spitalului, pentru că luase examenul pentru funcţia de director medical. 

Între cei doi a fost o scurtă discuţie, după care soţul s-a năpustit asupra femeii, a lovit-o cu cuţitul de mai multe ori, femeia rănită apucând să ţipe de două ori. Ucigaşul a mai stat în încăpere o scurtă perioadă, timp în care victima agoniza, după care a ieşit pe hol. Ţipetele victimei au aletat personalul, dar nu s-a mai putut face nimic pentru salvarea acesteia. Dumitru Petriche s-a aşezat liniştit pe o bancă, fiind imobilizat de agenţii de pază până la venirea unui echipaj de poliţie. 

Victima, Anca Daniela Patriche, de 49 de ani, nu a avut nicio şansă de supravieţuire, chiar dacă a primit ajutor imediat după ce a fost înjunghiată. Din cele câteva lovituri aplicate cu un cuţit ce avea lama de 25 de centimetri, una a secţionat vena jugulară şi carotida. 

Anchetatorii au considerat că este vorba despre o crimă cu premeditare, încadrarea juridică fiind omor calificat, una pentru care pedeapsa este între 15 şi 25 de ani de detenţie. 

Marţi la prânz, în timp de Dumitru Patriche era audiat de către anchetatori, fosta soţie era condusă pe ultimul drum de către fiul de 24 de ani, student în Bucureşti, de rude, cunoscuţi şi foşti colegi.

Mai multe - Piatra Neamţ

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite