Medic, fost director de spitale, sentinţă pentru corupţie. Fondurile UE pentru pensiuni i-au cauzat probleme penale

0
0
Medicul Apostoaie a fost manager la souă spitale din Neamţ FOTO Mesagerulneamţ.ro
Medicul Apostoaie a fost manager la souă spitale din Neamţ FOTO Mesagerulneamţ.ro

În primă instanţă, fostul director de spitale a primit o sentinţă de achitare, necazurile penale fiind cauzate de o finanţare UE pentru construirea a două pensiuni

Medicul Florin Apostoae, fost manager al Spialului Târgu Neamţ şi al Spitalului Judeţean de Urgenţă Neamţ, a fost găsit vinovat într-o  cauză penală care avea ca obiect nereguli cu fonduri europene. Prin sentinţă definitivă, la finalul săptămânii trecute, Curtea de Apel Bacău l-a condamnat la o pedeapsă de 2 ani de închisoare, pentru care s-a dispus suspendarea sub supraveghere. 

Doctorul a fost găsit vinovat de săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general

al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei. 

În acelaşi dosar, fratele medicului, Laviniu Apostoae, a primit o pedeapsă similară, la fel ca şi Camelia Apostoae. Cei trei au fost obligaţi să presteze câte 80 de zile de muncă în folosul comunităţii. Cel de-a patrulea inculpat din cauză, un om de afaceri, Ilie Bâzu, a fost condamnat la 2 ani şi 8 luni de detenţie, în aceleaşi condiţii ca ceilalţi inculpaţi. Cei patru au de achitat sume enorme către partea civilă din acest dosar, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR).

„Admite, în parte, acţiunea civilă formulată de partea civilă şi, în consecinţă: obligă inculpaţii Apostoae Camelia, Apostoae Laviniu Constantin şi Bâzu Ilie, în solidar, la plata sumei de 265.407,71 lei cu titlu de despăgubiri (...) precum şi la plata dobânzilor şi penalităţilor aferente; obligă inculpaţii Apostoae Florin Ionut şi Bâzu Ilie, în solidar, la plata sumei de 271.892,71 lei cu titlu de despăgubiri civile către partea civilă AFIR“, conform deciziei Curţii de Apel Bacău. 

A fost director de spital judeţean doar o săptămână

În aceastâ speţă, instanţa de fond, Tribunalul Neamţ, i-a achitat, în iulie anul trecut, pe acuzaţi pe motiv că faptele pentru care au fost deferiţi justiţiei nu au fost săvârşite cu vinovăţia prevăzută de lege. Persoanele vizate din acest dosar penal au fost trimise în judecată pe 2 iulie 2018. Într-un comunicat DNA se preciza că inculpaţii sunt acuzaţi de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente sau declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene şi complicitate la această faptă. 

În rechizitoriul trimis la Tribunalul Neamţ se arăta: „În perioada 2011-2013, în contextul derulării a două proiecte cu finanţare nerambursabilă - Construire pensiune agroturistică în Oglinzi, comuna Răuceşti, judeţul Neamţ, inculpaţii Apostoae Camelia şi Apostoae Florin Ionuţ, beneficiind de ajutorul

lui Apostoae Lavinuiu Constantin, au folosită în relaţia cu Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit mai multe documente false şi inexacte ce au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept a sumei totale de 537.300 de lei“. 

O parte din documentele respective au fost puse la dispoziţie de Ilie Bâzu care, deşi câştigase licitaţia de construire a pensiunilor, nu a efectuat în mod efectiv toate lucrările, imobilele respective fiind edificate în mare parte în regie proprie. Florin Apostoae a fost mai mulţi ani directorul Spitalului Târgu Neamţ, iar pe 2 aprilie 2020, în starea de urgenţă cauzată de epidemia de coronavirus, era numit manager interimar al Spitalului Judeţean Neamţd. A avut un foarte scurt mandat, pe 9 aprilie fiind revocat din funcţie prin ordin de ministru. 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Incredibil! Cum a intervenit Salvamontul pentru a salva o bătrână surdo-mută de 76 de ani. „Sunt oameni care la 80 de ani se mişcă mai repede ca noi“

Un urs s-a chinuit şi a urlat zece ore, prins într-o şufă. Motivul halucinant pentru care nu s-a intervenit VIDEO

Piatra Neamţ


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri