Marea epurare a primarilor traseişti politic. Şapte dintre ei şi-au pierdut funcţiile în doar două zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul primar Chitic, alături de prefectul Lazăr, în vremea când erau colegi de partid FOTO Turn Tv
Fostul primar Chitic, alături de prefectul Lazăr, în vremea când erau colegi de partid FOTO Turn Tv

În Neamţ, prefectul judeţului a invalidat mandatele a 7 primari care au ales să candideze pe listele altor partide decât cele pe listele cărora au ajuns în funcţie. Printre aceştia se află şi edilul oraşului Piatra Neamţ, fost membru PNL, acum pe lista PMP.

George Lazăr, prefectul judeţului Neamţ, continuă seria demiterii primarilor care au câştigat candidând de la un anumit partid, iar la alegerile din 27 septembrie 2020 Neamţ sunt pe listele altei formaţiuni pentru un nou mandat, lucru considerat ca fiind o demisie. 

Pe 11 septembrie şi-au pierdut funcţiile edilii din oraşul Roznov, plus cei din comunele Alexandru cel Bun, Bahna, şi Timişeşti, iar marţi, 15 septembrie a venit rândul celor din Piatra Neamţ, Boghicea, Ştefan cel Mare şi Bodeşti. 

În ceea ce îl priveşte pe Dragoş Chitic, primarul municipiului

reşedinţă de judeţ, până acum vreo lună şi jumătate era în cărţi pentru a fi candidatul PNL, partid pentru care a şi obţinut dregătoria în 2016. Dar un dosar penal de la Curtea de Apel Bacău i-a făcut pe liberali să se răzgândească, preferând alt nume. 

Iar edilul demis marţi de prefect, nimeni altul decât fostul coleg de partid timp de câţiva ani, a trecut la formaţiunea lui Băsescu, PMP, diverse surse creditându-l cu mari şanse la un nou mandat. Demiterea sa sa a fost considerată ca o manevră cu scopul de a-i micşora şansele la viitoarele alegeri. 

„Am emis ordinul de încetare a mandatului de primar al municipiului Piatra Neamţ, Dragoş Chitic. În această situaţie se mai află edilii de Roznov, Alexandru cel Bun, Bahna, Boghicea, Timişeşti, Ştefan cel Mare şi Bodeşti. Aşteptăm clarificări privind situaţia primarilor de la Dobreni şi Bicaz Chei“, a declarat prefectul George Lazăr. 

Pus în faţa faptului împlinit, Dragoş Chitic a reacţionat printr-un comunicat de presă, unul destul de dur la adresa adversarilor. 

„Am văzut că unii adversari politici îşi doresc cu orice preţ încetarea mandatului meu de primar, pentru că sunt candidat din partea altui partid. În orice ţară civilizată poţi candida la formaţiunea politică care ţi se potriveşte şi în care ai încredere. În România unii interpretează că nu ar fi aşa. Asta e «politica» la noi, dacă eşti în partidul lor eşti bun, dacă ai altă opţiune politică, nu mai eşti bun şi trebuie să fie hărţuit şi să se încerce prin orice mijloace intimidarea ta“, se arată în comunicatul fostului primar.

Fluturaşi anonimi şi pomană electorală

Dragoş Chitic i-a mai acuzat pe cei care-i fuseseră până mai ieri camazi de partid că apelează la metode murdare pentru îndepărtarea sa, numindu-i politicieni mârşavi: 

„Unii dintre contracandidaţii mei, văzând că nu au nicio şansă de a mă schimba din funcţia de primar,

ales de oameni, în mod democratic, apelează la cele mai murdare metode pentru a face acest lucru. Oricum vă veţi bucura doar câteva zile de iluzoria voastră victorie, pentru că pe 27 septembrie pietrenii

vor face dreptate. Primarul este ales de oameni şi nu de politicieni mârşavi“. 

În situaţia fostului edil al oraşului de sub culmea Pietricica se mai află nume cunoscute din politica nemţeană. Unul este Ion Rotaru, acum membru PNL, cu două mandate la Alexandru cel Bun. Şi edilul al municipiului Piatra Neamţ, vreme de opt ani, fiind învins în alegeri de Gheorghe Ştefan, în 2008. 

mizeriipnle

Fluturaşii electorali nu sunt asumaţi de nici un partid FOTO Ziarpiatraneamt.ro

Altul ar fi Ionel Ciubotaru, unul dintre cei mai longevivi primari din Neamţ, care-i în fruntea administraţiei din oraşul Roznov de cinci mandate, a fost la PSD, iar în septembrie îl vrea pe al şaselea, dar pentru Ponta, fiind alesul celor de la Pro-România. 

Prin judeţ, campania electorală pare a fi intrat în zodia „anonimilor“, după un recent episod petrecut la Piatra Neamţ. Prin cutiile poştale sau prin diverse locuri din oraş au apărut „fluturaşi“, neasumaţi de vreun partid, pe care-s imprimate chipurile lui Dragoş Chitic şi a lui Ionel Arsene, candidatul PSD la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ. 

Sub sloganul „În spatele măştilor sunt la fel“, sub fotografiile celor doi, care-s „tăiate“ cu un X este şi un mesaj: „Dragoş Chitic - 3 dosare penale - Ionel Arsene - 7 dosare penale. La Piatra, PMP a fost mereu în cârdăşie cu PSD. Un vot pentru Chitic egal un vor pentru Arsene“. 

În Neamţ a apărut şi primul incident de campanie gen „pomană electorală“. Duminică, 13 septembrie, pe un deal din comuna Gârcina a fost sfinţită o troiţă, la slujba religioasă participând câteva zeci de săteni, preoţi dar şi candidatul PSD la primărie, Marius Amariei. Care ar fi oferit „mită“ celor prezenţi,

făcându-le „cinste“ cu de-ale gurii şi vin. 

„La data de 15 septembrie, în urma vizionării articolului apărut pe siteul tvmneamt.ro, IPJ Neamţ s-a

sesizat din oficiu, lucrarea fiind înregistrată la nivelul Secţiei de Poliţie Rurală Gârcina. Poliţiştii efectueaza verificări de specialitate, urmând ca la finalizarea acestora să fie stabilită natura aspectelor semnalate”, a transmis Poliţia Neamţ.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Un fost primar a decedat după ce a fost declarat incompatibil. Din ce cauză şi-a pierdut mandatul de edil

   

Răzvan Cuc a dat câmpia pe munte. La ce primărie va candida fostul ministru al Transporturilor

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite