Județ sub presiunea molimelor. Aviară într-o colonie de lebede, pesta porcină printre mistreți

0
Publicat:

Un focar de gripă aviară a fost descoperit într-o colonie de lebede de pe Lacul de acumulare Bâtca Doamnei, aflat în imediata apropiere a municipiului Piatra Neamţ. Şi pesta face necazuri în Neamţ, fiind instituite restricţii.

Lebede pe acumularea de la Bâtca Doamnei FOTO Cristian Vidrașcu - CJ Neamț
Lebede pe acumularea de la Bâtca Doamnei FOTO Cristian Vidrașcu - CJ Neamț

Apariţia bolii în colonia de lebede, care s-au aciuat de mai bine de 20 de ani aici şi nu mai migrează deoarece au găsit condiţii prielnice de supravieţuire pe timpul iernii, nu este o noutate. Ultima situaţie de acest fel s-a înregistrat chiar în acest an, la începutul lunii februarie, când au fost descoperite cadavre.

La fel stau lucrurile şi în noiembrie 2022, zilele trecute fiind luate măsuri. A fost interzisă scoaterea păsărilor domestice din exploataţiile nonprofesionale (gospodăriile populaţie) din comunele Pângăraţi, Alexandru cel Bun, Gârcina, Dobreni, Negreşti, Girov, Dumbrava Roşie şi din municipiul Piatra Neamţ.

„Se interzice organizarea de târguri, pieţe, expoziţii şi orice activităţi de colectare şi dispersare a păsărilor domestice sau a altor păsări captive din aceleaşi zone. Se interzice pescuitul pe Lacul Bâtca Doamnei şi vânătoarea păsărilor sălbatice sau capturarea lor din sălbăticie, cu excepţia cazurilor în care partidele au fost autorizate“.

Declaraţia aparţine prefectului Adrian Niţă, preşedintele Comitetului Local de Combatere a Bolilor Neamţ, care s-a întrunit după ce 13 lebede au murit. Măsurile impuse nemulţumec localnicii, dar şi pe sutele de pescari care nu mai au voie să dea la peşte exact când roşioara „trage de rupe“ în zona barajului Bâtca Doamnei.

În trecut, media zburătoarelor care au murit din cauza gripei aviare a fost de aproximativ 70-80 de exemplare pe an. Pe lacurile Bâtca Doamnei, Vaduri şi Pângaraţi, toate amenajate pe cursul Bistriţei, de ani de zile iernează colonii de lebede, un recent recensământ arătând că pe acumulările menţionate sălăşluiesc circa 2.000 de lebede.

Sub presiunea molimelor pare a fi judeţul în această perioadă, deoarece și pesta face necazuri. Un mistreţ a fost identificat într-un fond de vânătoare din Brăieşti - Iaşi, acest lucru determinând autorităţile din Neamţ să facă un plan de măsuri astfel încât boala să nu se răspândească.

După identificarea unui caz se stabileşte zona afectată şi una de tampon. În situaţia de faţă, arealul infectat, cu o rază de 8 kilometri, cuprinde în Neamţ localităţile Nistria, Slobozia, Boghicea şi Căuşeni, iar în cea tampon Bâra, Doljeşti, Poienile Oancei, Ghidion şi Stăniţa. S-a dispus organizarea de partide de vânătoare pe fondurile existente şi testarea exemplarelor, pentru a se vedea dacă afecţiunea s-a propagat şi la alţi mistreţi.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite