Cetatea dacică Petrodava a fost vandalizată. „Inscripţia“ de pe zidurile fortăreţei antice FOTO
0Situată pe o culme din imediata apropiere a oraşului Piatra Neamţ, cetatea dacică Petrodava a fost vandalizată, în „inscripţia“ de pe zidurile anticei fortăreţe fiind scrise câteva cuvinte, „autorul“ folosind vopsea roşie pentru a-şi transmite sentimentele.

În prezent, din vechea construcţie antică au mai rămas la suprafaţă doar mici ziduri de piatră, care sunt pe un pinten al dealului Bâtca Doamnei, la o înălţime de 457 de metri, dominând din depărtare o parte a oraşului, satul, barajul şi lacul de acumulare cu acelaşi nume.
De pe acea înălţime priveliştile sunt încântătoare. Ca să ajungi la ruine, plecând din drumul de lângă lac trebuie ca drumețul să facă un efort destul de mare, pe o potecă fie mai lină, fie mai abruptă. Ajuns sus, frumuseţea peisajului este estompată de ceea ce-ţi sare în ochi.
Pe ziduri este o „inscripţie“, dar nu din vechime, ci una cât se poate de actuală, cel mai probabil din vara sau toamna acestui an, în care o persoană a scris cu litere de tipar, pe două dintre cele patru ziduri ce mai dăinuie, cuvintele: „Mie dor de tine pitic“. Lipsesc cuvenita cratimă, o virgulă şi semnul exclamării, lucru ce atestă că gramatica îi este străină autorului.
„Nu ai ce să mai zici când vezi aşa ceva, doar lipsă de educaţie. Cu siguranţă, cel care a scris aceste cuvinte este un localnic, vreun adolescent sau tânăr care a vrut să arate cât este de „brav“. A dorit să fie original, poate s-a şi lăudat cu ce a făcut în cercul de prieteni“, a afirmat Florin Jianu, un turist aflat zilele trecute pe culmea Bâtca Doamnei.
O şansă ratată
Cetatea este menţionată de Ptolomeu în „Geographia“, în lucrare fiind pomenite şi alte aşezări dacice. Istoricii au concluzionat că, împreună cu cea învecinată de pe dealul Cozla din Piatra Neamţ (dispărută total după construirea unui restaurant la începutul anilor 1900) şi cea din Piatra Şoimului, cetatea a reprezentat un sistem cu rolul de a supraveghea Valea Bistriţei.

Primele cercetări arheologice, care au scos la lumină vestigiile cetăţii de pe Bâtca Doamnei, au fost efectuate în anul 1928 de profesorul Constantin Matasă, fondatorul Muzeului de Istorie din Piatra Neamţ. Săpăturile arheologice au fost reluate în 1957 sub coordonarea profesorului Nicolae Gostar de la Universitatea „Cuza din Iaşi“.
„Săpăturile începute pe o scară mai largă în 1957 au confirmat presupunerile cu privire la evoluţia aşezărilor de pe Bâtca Doamnei. Primul nivel de locuire aparţine epocii neolitice (...), suprapus de un strat subţire din epoca bronzului, de vestigiile dacice cărora le aparţine cetatea şi de o ultimă fază aparţinând feudalismului timpuriu“, se arată pe Monumenteneamţ.ro.

O şansă pentru ca vestigile aflate încă sub cetate să fie valorificate a fost ratată acum câţiva ani. Ministerul Culturii lansa programul „Restaurare“, o campanie în care telespectatorii TVR 1 erau invitaţi să voteze pentru restaurarea unor obiective. Între ele era şi Petrodava, „cauza“ acesteia fiind susţinută de Draga Olteanu Matei, dar nu s-au întrunit sufragiile necesare.