Directori bugetari puşi pe căpătuială. Şpăgi uriaşe cerute la scurt timp după numirea în funcţie

0
0

Corupţia din diferite structuri ale statului este un lucru cert, cazuri de directori bugetari puşi pe căpătuială ieşind continuu la iveală. Şpăgi uriaşe, cerute la scurt timp după numirea în funcţie, pare a fi menirea lor, nu cea de a manageria performant.

Doi directori acuzați penal au fost trimiși în judecată FOTO Arhiva Adevărul
Doi directori acuzați penal au fost trimiși în judecată FOTO Arhiva Adevărul

O devedesc cel puţin două situaţii ale unor directori din Neamţ, care, la doar câteva luni de la accederea în dregătorii din domeniul sanitar, au considerat că trebuie să-şi rotunjească veniturile şi-n alt mod. Unul ilicit, ocupându-se de trucarea unor concursuri de angajare, iar pentru acele șpăgi uriașe cerute au acum probleme penale.

Cel mai recent caz a ieşit la iveală pe 15 noiembrie 2022, personajul principal fiind Petronela Cobuz, directorul Complexului „Romaniţa“ din Roman, din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Neamţ. Alături de alte cinci persoane, a fost trimisă în judecată de DNA pentru trafic de influenţă în formă continuată.

Fusese numită în funcţie pe 22 februarie 2021 şi s-a apucat de „treabă“ în decembrie. La şapte persoane le-a promis că va interveni la comisiile de concurs şi la conducerea DGASPC Neamţ, pentru a fi admise la examenele pentru angajarea ca administrator, pedagog, psiholog, infirmier şi magazioner.

„În contextul organizării la DGASPC Neamţ a unor concursuri de ocupare a unor posturi vacante în cadrul Complexului de servicii «Romaniţa», inculpata Cobuz Petronela, direct sau prin intermediar, ar fi pretins (...) suma de 11.000 euro şi ar fi primit de la trei dintre acestea suma totală de 4.500 euro“, a transmis DNA.

Şi mai relevant este cazul medicului Dan Morenciu, fost director al Serviciului de Ambulanţă Neamţ. Pe 25 octombrie 2022, el a fost trimis în judecată, alături de alte 29 de persoane, după ce ar fi cerut mită 125.000 de euro, imputându-i-se nu mai puţin de 22 de fapte. Fusese numit interimar pe 1 martie a acestui an şi se spunea că va ieşi la pensie în această toamnă.

În perioada 2 -18 mai 2022, instituţia a organizat concursuri de ocupare a funcţiilor pe perioadă nedeterminată, pentru cei care fuseseră angajaţi în timpul stării de alertă, cauzată de epidemia de coronavirus. Numai că examenele au fost trucate contra unor sume în euro, acuzaţiile fiind dare şi luare de mită, plus complicitate.

„Inculpatul Morenciu Dan Dorin, direct sau prin intermediul subalternilor săi, Andronache Gladior (lider de sindicat - n.red.), Preda Elena şi Rozoschi Maria Luminiţa (asistente şefe - n.red.) ar fi pretins de la 22 de persoane sume cuprinse între 5.000 şi 10.000 euro (în total 125.000 euro) şi ar fi primit 82.000 euro, pentru ca acestea să fie declarate admise la concurs“, se preciza într-un comunicat al anchetatorilor.

Piatra Neamţ


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri