Incredibil! Şi-au riscat viaţa, eliberând un urs uriaş, prins în sârme. „Oare ni s-o făcut milă de dracu'?“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tranchilizarea ursului nu a fost posibilă, astfel că s-a recurs la altă soluţie FOTO ISU Neamţ
Tranchilizarea ursului nu a fost posibilă, astfel că s-a recurs la altă soluţie FOTO ISU Neamţ

Câţiva munteni din Bicaz Chei şi-au riscat viaţa, eliberând un urs care rămăsese captiv, fără şanşe să se elibereze, în sârmele unui gard.

În ultima perioadă au abundat cazurile în care urşii au coborât prin sate, atacând gospodăriile în căutare de hrană, punând viaţa oamenilor în pericol sau chiar au rănit pe unii. O altfel de situaţie s-a petrecut acum o zi, în comuna Bicaz Chei, judeţul Neamţ. De această dată, oamenii au fost cei care au intervenit pentru salvarea unui exemplar imens, de aproximativ 300 de kilograme. 

În dimineaţa zilei de 24 august, sătenii s-au alarmat după ce au auzit urletele ce veneau de pe un deal din apropierea pădurii, realizând că o sălbăticiune din specia menţionată avea „probleme“. Au fost anunţate autorităţile, iar localnicii din zonă, între care şi primarul Gheorghe Oniga, au evaluat situaţia, constatându-se că animalul era captiv în sârmele de la gard şi că era într-o situaţie critică, aproape în agonie. 

La locul cu pricina au venit echipaje de jandarmi, poliţie şi pompieri, care au asigurat zona, fiind anunţate toate instituţiile cu atribuţii în domeniu, iar locuitorii din comună au fost avertizaţi despre pericol printr-un mesaj RO-ALERT, transmis de ISU Neamţ.

Au fost luate în calcul mai multe variante, una dintre ele fiind tranchilizarea şi chiar împuşcarea, pentru ca ursul să nu se mai chinuie. În cazul primeia nu s-a putut face nimic, deoarece persoanele din Neamţ, care puteau efectua o tranchilizare, nu erau abilitate la o astfel de operaţiune la urs (trebuie cunoştinţe despre doza folosită), iar venirea alteia din judeţul Bacău necesita prea mult timp. 

„Sper să nu mai coboare, că s-o fi speriat tura asta“

„S-a încurcat în sârme. A ţipat, a alertat lumea. Era aproape în agonie, dar periculos; nu te poţi duce aproape de animal, e nervos, e agitat, un exemplar la cam 300 kilograme. E un moment dificil, nu ştim ce să facem. Să îl tranchilizezi, nu prea ai cum. Am sunat peste tot şi nu au tranchilizante în zonă. Cei care au la nivel de Piatra Neamţ nu se pretează pentru urs“, a declarat, pentru Agerpress, Gheorghe Oniga, primarul comunei Bicaz Chei. 

În aceste condiţii, cei prezenţi au decis să nu omoare sălbăticiunea, împuşcând-o, ci să o salveze, asumându-şi riscuri enorme, deoarece nu se putea anticipa ce reacţie putea să aibă. Şeful fondului de vânătoare din acea zonă a fost cel care a intervenit, iar cu ajutorul unor cleşti cu mânere lungi a tăiat sârmele care erau înfăşurate în jurul gătului şi a unui picior. După eliberare, ursul nu a vut nicio treabă cu oamenii din apropiere, îndepărtându-se spre pădure. 

„Şeful fondului de vânătoare a tăiat sârmele în care era prins animalul, iar acesta şi-a revenit şi a fugit în pădure. Cu ursul ăsta, dacă aşteptam pe cineva să vină să îl tranchilizeze, cred că murea. Nu era rănit grav, dar era tare încurcat între sârme. Oare ni s-a făcut milă de dracu'? Sper să nu mai coboare (în comună - n.red.), că s-o fi speriat tura asta“, a mai afirmat primarul.

Gheorghe Oniga face referire la faptul că acelaşi exemplar uriaş este bănuit că vine destul de des prin localitate, chiar în toiul zilei. Ultima apariţie s-a consemnat pe date de 20 august, când o adolescentă de 16 ani a dat nas în nas cu ursul în timp ce se îndrepta spre un magazin. Ţipetele sale de spaimă au speriat animalul, care a fugit în pădure, dar tânăra, după ce a reuşit să alerteze 112, a suferit un puternic atac de panică. 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Deputatul Bulai, despre vrajba din PNL: „Doamne, dă-le înţelepciune! Nu vă autodistrugeţi“

Profesor de sport şi arbitru cu apucături perverse. Este acuzat că a agresat sexual cîteva eleve 

Piatra NeamţPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite