Multiplu campion mondial şi european, voluntar în Grecia la stins incendii. Cine este performerul FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Asmarandei, la baza din Grecia. FOTO ISU Neamţ
Florin Asmarandei, la baza din Grecia. FOTO ISU Neamţ

Printre pompierii voluntari români, care participă la o nouă misiune de stingere a incendiilor din Grecia, se află şi un multiplu campion mondial şi european.

După ce pompierii care au participat la o primă misiune de

stingere a incendiilor devastatoare din Grecia au fost lăudaţi

pentru profesionalismul şi eficacitatea demonstrată în lupta cu flăcările, România a răspuns pozitiv unei noi solicitări de sprijin formulată de guvernul elen prin intermediul Mecanismului de protecţie civilă al Uniunii Europene. Noua misiune a început pe 20 august, la ea fiind angrenaţi 142 de salvatori, care vor acţiona în apropierea Atenei.

Ei s-au oferit voluntari şi provin de la şaispezece inspectorate din ţară - Bucureşti-Ilfov, Alba, Argeş, Bihor, Cluj, Dolj, Giurgiu, Hunedoara, Sălaj, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Prahova, Suceava, Vâlcea şi Timiş, care deservesc opt autospeciale de stingere incendii de pădure, trei cisterne, un centru de comandă, două containere Multirisc, un autocar de intervenţie, precum şi alte mijloace de sprijin logistic, printre care şi o dronă. 

Între ei sunt şi doisprezece subofiţeri din Neamţ „Buţurcă Dragoş, Brem Ionuţ, Onofrei Vasile, Cozar Cezar, Trifescu

Lucian, Chelaru Ionel, Lucaci Paul, Andrieş Gabriel, Dumitru

Florin, Murariu Mihai, Răucescu Dumitru şi Asmarandei Florin. Suntem alături de colegii noştri şi de familiile acestora rămase acasă. Drum bun şi să fiţi la înălţimea aşteptărilor create!“, se arată într-un comunicat al ISU Neamţ. 

isneamt2

Cei doisprezece pompieri nemţeni, care participă la misiunile din Grecia FOTO ISU Neamţ

Dintre nemţenii plecaţi în Grecia, dincolo de atribuţiile pe care le au prin natura funcţiei, într-un alt

mod se remarcă plutonierul adjutant Florin Asmarandei, în vârstă de 38 de ani, care lucrează la Detaşamentul Roman. Fost atlet de performanţă în tinereţe, perioadă în care s-a clasat pe podiumul

întrecerilor naţionale în proba de aruncare a ciocanului, el îşi continuă activitatea la nivel internaţional. 

Reprezintă Ministerul Administraţiei şi Internelor la World Police & Fire Games Association şi European Police & Fire Games Association, ceea ce se traduce prin campionatele mondiale şi europene dedicate pompierilor şi poliţiştilor, dominând autoritar podiumurile, cele mai multe distincţii fiind de aur. Trebuie spus că şi plutonierul major Cezar Cozar, de 33 ani, a participat la un astfel de campionat

mondial, s-a întors acasă cu două medalii de bronz la alergare, la 110 metri garduri şi 400 metri. 

Medalii în Statele Unite, China, Irlanda de Nord şi Gibraltar 

La ultima competiţie la care a participat, World Police & Fire Games Association, care a avut loc în august 2019, la Chengdu, în China, întrecere la care au luat startul aproximativ 10.000 de sportivi, din 79 de ţări, Florin Asmarandei a obţinut aurul la aruncarea ciocanului, cea mai bună încercare măsurând  59,61 metri. Sportivul era extrem de mândru de rezultat şi de faptul că se clasase pe prima treaptă a podumului şi la predentele patru competiţii. 

„Închei sezonul 2018-2019 cu un S.B. (cel mai bun rezultata al sezonului - n.red.) - 59.61 metri. Consider în continuare că nici acest rezultat nu reflectă «realitatea momentului»,  dar aceste aspecte sunt cunoscute doar de sportiv şi antrenor. Vreau să mulţumesc încă o data celor care au făcut

posibilă participarea mea la această competiţie şi bineînţeles celor care au stat în spatele acestor rezultate“, declara pompierul. 

Subofiţerul a fost campion mondial în 2011 (SUA, New York), 2013 (Irlanda de Nord, Belfast), 2015 (SUA, Fairfax), 2017 (Los Angeles, SUA), întrecerea fiind organizată din doi în doi ani. Are titluri şi la Campionatul European, în 2018, în Gibraltar, cucerind patru medalii de aur la aruncarea ciocanului, greutate, disc şi suliţă. Pentru performanţa obţinută la Chengdu, în China, subofiţerul a fost recompensat şi în cadru oficial. În februarie 2020, şedinţa festivă de evaluare a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, în comun cu ISU Petrodava Neamţ, a fost prilejul de decernare a distincţiei de „Pompier de onoare al judeţului“, pentru rezultate în activitatea profesională şi sportivă. 

isneamt

Subofiţerul a fost medaliat cu aur în 2019, în China FOTO Facebook

Florin Asmarandei e legitimat la Clubul Sportiv Municipal Bacãu, unde este pregătit de campioana mondială Mihaela Melinte. Practică atletismul din 2002, iar până în anul 2014 a fost componentul

Clubului Atletic CA Roman, fiind descoperit de antrenoarea Carmen Iederan. Între 2008 şi 2010 a urmat cursurile Şcolii Militare de Pompieri Boldeşti, Prahova, iar din 2010 s-a încadrat la ISU Neamţ pe funcţia de comandat de echipaj. 

Despre prima misiune a pompierilor români în Grecia, în insula Evia, presa elenă s-a întrecut în elogii. Iată ce publica fimes.gr, citată de ziare.com: „Par că sunt de pe altă planetă. Au cartografiat drumurile forestiere cu drone, au calculat direcţia vântului şi au folosit tehnologie de ultimă generaţie pentru localizarea incendiilor. S-au mutat pe drumuri izolate pentru a nu împiedica circulaţia. Aşadar, practica

pompierilor români nu este doar admirabilă, ci este cu siguranţă o oglindă a unei ţări dezvoltate şi nu una subdezvoltată, aşa cum mulţi o văd“. 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Greu de judecat sunt Pinalti, Hrebenciuc şi ex-şefa CNA. La a câta amânare este sentinţa în cazul Giga TV

Poliţistul erou care a salvat oameni din flăcări chiar în faţa fiicelor sale. „Tati, eşti eroul nostru!“

Piatra NeamţPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite