FOTO Cinematograful unde vezi filme cu pătura pe tine. Dacia Panoramic Piatra Neamţ pe lista campaniei „Salvaţi Marele Ecran”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacia Panoramic, singurul cinematograf din Piatra Neamţ funcţional oferă de ani buni condiţii glaciale pentru vizionarea filmelor. Campania lansată de regizorul Tudor Giurgiu ar putea aduce renaşterea cinematografului care va împlini 44 de ani de existenţă.

Cinematograful Dacia Panoramic din Piatra Neamţ a fost trezit la viaţă în această săptămână de sute de copii care au venit să urmărească filme în Săptămâna Altfel.

Capacitatea totală a sălii este de 629 de locuri, însă mai bine de jumătate se ocupă în aceste zile în care elevii au incluse în program vizite la muzee sau spectacole. 

Sala nu a mai trăit frenezia publicului de vreo doi ani, de la ediţia din 2012 a festivalului de film pentru copii „Punguţa cu doi bani”. Copiii ies din sală înfriguraţi, şi afară, deşi nu sunt mai mult de 10 grade Celsius, reacţionează de parcă ar fi o vară toridă.

Mulţi dintre ei recunosc că nu au fost niciodată la cinematograful din centrul oraşului, pentru că pot vedea destule filme la tv sau la computerul de acasă. 

„E cam frig în sală, dar acţiunea filmului a fost interesantă, aşa că am suportat să stau până la final”, spune Iulian Mihoc, elev în clasa a VI-a la o şcoală din Piatra Neamţ.

image
„Dacă s-ar rezolva problema cu încălzirea în sală, ar fi un mare lucru, e primul impediment de care ne lovim pentru a oferi condiţii civilizate de vizioare. Mai dăm şi pături pentru spectatori, cred că suntem singurul cinema din ţară care oferă pături publicului”, spune Victor Purice, directorul cinema-ului Dacia Panoramic.

Sala cinematografului Dacia Panoramic FOTO: Ionuţ Rusu

image

„Salvaţi Marele Ecran”, salvarea cinema-ului pietrean 

Soarta cinematografului deschis la Piatra în decembrie 1970, cu filmul „Lacul Lebedelor”, pare să nu mai intereseze pe nimeni în afară de cei patru salariaţi ai instituţiei. Aceştia se zbat să menţină funcţional cinematograful, aşa cum e, să nu ajungă precum fostele cinema-uri Cozla I şi II, din cartierul Dărmăneşti, acum ruine unde îşi fac veacul oamenii străzii.

„Dacă nu se face ceva aici, dacă nu investeşte nimeni, o să ajungem să se dărâme plafonul ca la cinema Favorit din Roman. Poate că zilele astea o să iasă şi soarele pe strada noastră şi vom găsi soluţia de modernizare”, trage nădejde directorul Purice.

image

Speranţele sale se leagă de includerea cinematografului Dacia Panoramic în campania „Salvaţi Marele Ecran” lansată de regizorul Tudor Giurgiu, preşedintele Asociaţiei pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR),  cu prilejul Galei premiilor Gopo.

„Peste 80% dintre oraşele României nu au acces la un cinematograf. În 1990, în ţară erau peste 400 de cinematografe. În prezent, mai putin de 30 dintre ele mai funcţionează”, se arată în campania lansată zilele trecute.

„O să vină domnul Giurgiu la Piatra Neamţ cu nişte potenţiali investitori care s-au arătat dispuşi să modernizeze cinematograful şi atunci nu o să se mai ducă spectatorii la Bacău, la mall să vadă filme. Cam 60% din publicul de film din oraşul vecin provine de la Piatra Neamţ. Cred că proiectul se va realiza, aşa cum s--a făcut şi la Cluj cu cinematograful care poartă numele lui Florin Piersic. Aici o să insist ca numele cinema-ului modernizat să fie Draga Olteanu Matei”, mai spune Victor Purice.

„Dacă nu vin oamenii la cinema, merge cinema-ul la ei”

Până ce discuţiile vor fi concretizate, cinematograful Dacia Panoramic funcţionează la cota de avarie. S-a trecut pe sistemul blue-ray, cu filme pe DVD care au înlocuit pelicula, iar consumul de electricitate a scăzut la o treime. În plus, pentru a menţine conştiinţa pietrenilor că au în oraş un cinema, directorul instituţiei difuzează filme în unităţile de învăţământ.

„Dacă nu vin oamenii la cinema, merge cinema-ul la ei. Vreau ca lumea să nu uite de cinema, să le reamintesc pietrenilor că Dacia Panoramic există. De la 1 aprilie am demarat şi noi o campanie: în fiecare zi de joi difuzăm două filme româneşti, de la ora 16 şi de la 18, unde intrarea este liberă. De asemenea, pe facebook, un prieten al cinematografului a iniţiat o campanie de susţinere a cinematografului, participarea publicului la spectacolul de vineri, ora 18, fiind cea mai bună dovadă de susţinere a marelui ecran”, mai spune Victor Purice.

Pe aceeaşi temă:

Cinema Dacia modernizat şi rebotezat

Victor Purice, părintele filmelor din Piatra Neamţ

 

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite