Neamţ: PORTRET: Victor Purice, părintele filmelor din Piatra Neamţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neamţ: PORTRET: Victor Purice, părintele filmelor din Piatra Neamţ
Neamţ: PORTRET: Victor Purice, părintele filmelor din Piatra Neamţ

Directorul Cinematografului Dacia va împlini în curând patru decenii de când prezintă publicului filme pe peliculă de 35 de milimetri.

Pasiunea lui Victor Purice a început de la vârsta de 9 ani, atunci când îl ajuta pe Ghiţă Rusu să dea filme, sâmbăta şi duminica, în sala căminului cultural din Borleşti.

„Atunci am învăţat să pun rola de film, să lucrez cu pelicula cinematografică. Stăteam în cabina de proiecţie şi supravegheam spectacolul de film, iar dacă se rupea pelicula o lipeam repede cu acetonă“, îşi aminteşte Victor Purice.

De la cizmă la rola de film

Pentru că toţi îi cunoşteau pasiunea, profesorul de geografie i-a spus că o să ajungă „cinematografist“, deşi, mai târziu, părinţii l-au îndrumat spre alte meserii: cizmar, croitor sau şofer profesionist. „Ca cizmar n-am rezistat decât o săptămână, iar la Liceul Auto nu mi-am depus dosarul şi, fără acordul părinţilor, am plecat să fiu ucenic la cinematograful din Piatra Neamţ“, spune Victor Purice.  Cinema Dacia Panoramic din Piatra Neamţ s-a deschis în decembrie 1970, cu filmul „Lacul Lebedelor“.

Victor Purice a vrut să facă ucenicia pe lângă operatorii care lucrau deja în acolo, dar concurenţa era de patru pe loc. „După perioada de practică au plecat ceilalţi şi am rămas doar eu. Cred că am avut un atu prin experienţa celor trei ani de la cinematograful comunal“, spune nemţeanul. A urmat apoi o perioadă de perfecţionare la Bucureşti, dar, deşi a luat examenul final cu notă mare, la revenirea în Piatra Neamţ a fost încadrat ca necalificat. „Asta a fost consecinţa faptului că nu voiam să fac politică”, explică Victor.

L-a cunoscut pe Gopo

Dincolo de şicanele sistemului, profesia i-a adus şi satisfacţii. „Anii ’70 şi chiar şi prima parte a anilor ’80 au fost cei mai frumoşi. În 1982, cinematograful de la Piatra Neamţ a găzduit prima ediţie a Festivalului Filmului pentru Copii şi Tineret «Punguţa cu doi bani», unicat în Europa, prezidat de marele regizor de film de animaţie Ion Popescu Gopo“, adaugă Victor Purice.

Vremurile în care cinematograful era arhiplin la proiecţii au trecut însă, pentru că evoluţia tehnologică a scos lumea din săli. „Pe vremuri nici nu erau foarte multe variante pentru petrecerea timpul liber. Cu toate acestea, cred că cinema-ul nu va muri, dovadă şi interesul pe care publicul tânăr îl are pentru film“, încheie directorul de la Dacia Panoramic.

Profil

Născut: 13 ianuarie 1956, comuna Borleşti, judeţul Neamţ.
Studii: Şcoala de operatori proiecţie Bucureşti.
Familie: Căsătorit, un copil

Întrebări şi răspunsuri

Erau cenzurate filmele înainte de ’89?
Filmele veneau gata „prelucrate“ de la studiourile Sahia. Noi aşa le primeam şi aşa le difuzam. Se întâmpla însă ca, din cauza uzurii, să se mai rupă pelicula şi trebuia să o lipesc repede. Pentru că se făcea o mică pauză, oamenii din sală spuneau că „Purice ne cenzurează filmul“.

Mai are cinematograful viitor în Piatra Neamţ?
Dacă cineva va fi interesat să facă ceva pentru cinefili vom avea un cinematograf modern. Dacă nu, vom fi demolaţi. Cinematografia nu va muri însă niciodată. Singurul public care vine acum la film e generaţia tânără căreia îi mulţumim pentru că susţine cinematograful.

Ce-i place
În afara marii pasiuni pentru film, lui Victor Purice îi place mult sportul. „Am practicat sport, sunt om de sport, dar nu prea mai am timp să mă uit la meciuri”, declară nemţeanul. Un alt hobby este pescuitul, pe care Victor îl practică atunci când găseşte prilejul.

Ce nu-i place
Directorul cinematografului Dacia Panoramic recunoaşte că nu poate asigura publicului condiţii moderne pentru a viziona filmele în sală. „Nu-mi place lucrul acesta şi sunt nemuţumit şi eu de condiţiile pe care le ofer spectatorului, dar sperăm să scoatem cinema-ul din impas şi cu sprijinul comunităţii”, încheie Victor Purice.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite